FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Refah payı nedir, nasıl hesaplanıyor? Asgari ücrette refah payı olacak mı, ne kadar olur?

Refah payı nedir, nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem TÜRK-İŞ hem TİSK hem de hükümet yetkililerini Ankara'ya davet etti. Tarafların anlaşması sonrası yeni asgari ücret açıklandı. Peki, yeni asgari ücret ne kadar oldu, asgari ücrette refah payı olacak mı? İşte tüm detaylar...

Refah payı nedir, nasıl hesaplanıyor? Asgari ücrette refah payı olacak mı, ne kadar olur?

2024 yılında geçerli olacak olan yeni asgari ücret için geri sayım sona erdi. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammında refah payının olup olmadığı da merak ediliyor. Bugün açıklanan 2024 yılı asgari ücretin ardından tüm detaylar netlik kazandı. Peki, Refah payı nedir, nasıl hesaplanıyor? Asgari ücrette refah payı olacak mı, ne kadar olur? İşte konuya dair tüm merak edilenler...

REFAH PAYI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Refah payı, çalışanların enflasyon oranında zam almalarına rağmen olası kur, fiyat vb gibi dalgalanmalardan korunup, mağdur olmamaları için hayata geçirilmiş bir uygulamadır.

refah payı 4

Refah payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşların enflasyon oranı düşüldükten sonra, hesaplanarak ödenen miktarıdır.

refah payı2

ASGARİ ÜCRETTE REFAH PAYI OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem TÜRK-İŞ hem TİSK hem de hükümet yetkililerini Ankara'ya davet etti. Kritik toplantıda tarafların anlaşması halinde asgari ücretin bugün açıklanması bekleniyor. Asgari ücret işçi ve işveren taraflarının istediği rakam ile hükümetin teklifi sonucu belirlenecek.

refah payı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirleyeceği refah payının ise en az 500 TL en fazla 1000 TL olduğu da Ankara kulislerinde konuşanlar arasında. Mevcutta 11.402 TL olan asgari ücrete %40 zam gelirse yeni tutar 15.962 TL olacak. Eğer %45'lik bir zam gerçekleşirse yeni asgari ücret 16.532 TL olacak. Yüzde 50'lik bir zam gelirse tutar 17 bin 103 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

2024 Asgari Ücrete % 49 zam yapıldı.

7

ASGARİ ÜCRET NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi işveren ve Bakanı Beştepe'ye davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genel Merkezi'nde işçi ve işverenle yapmış olduğu görüşme sona erdi. Kritik görüşmenin ardından Bakan Işıkhan saat 19.30'da Bakanlıkta yaptığı açıklama ile Asgari Ücret 2024 rakamlarını açıkladı.

Bakan Işıkhan, "1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Asgari Ücreti 17 bin 2 lira olarak belirledik" dedi.

Bakan Işıkhan "Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş durumdayız. Ülkemize ve milletimize hayırlısı olsun." ifadelerini kullandı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler