İzmir'de de bu yazıyla birlikte adli sicil belgesi verilirken para alınması uygulaması sona erdi.
İzmir Adliyesi'nde yıllardır, işe giriş işlemleri ve sürücü belgesi başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların talep ettiği adli sicil belgesini alabilmek için kuyruktan kuyruğa koşan vatandaşlar, son bir yıldır, bankalarda da uygulanan numaramatik sistemi sayesinde bu kargaşadan kurtuldu. En son çıkan 'torba Yasa' vatandaşın yüzünü güldürdü. AK Parti Manisa Mililtvekili Recai Berber ve arkadaşları tarafından geçen hafta TBMM Başkanlığı'na sunulan adli sicil belgelerinden ücret alınmaması teklifi, yasada yer aldı ve yürürlüğe girdi.
Mevcut sistemde, adli sicil bilgilerini sorgulama yetkisi, mahkemelerde, hakim, Cumhuruyet başsavcılığı ile askeri savcılıkta bulunuyordu. Diğer kurumlar ise Adalet Bakanlığı'nın onayı ile sistemden sorgulama yapabiliyordu. Vatandaşlar ise adli sicil bilgileri için adliyeye giderek, belirli bir ücret karşılığında haklarındaki bilgilerin yer aldığı belgeyi alıyordu. 25 Mayıs 2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 13'üncü maddesi, 6353 sayılı kanunun 33'üncü maddesi ile değiştirildi. Halk arasında "sabıka kaydı" olarak bilinen adli sicil bilgilerinin sorgulamasında alınan 5 liralık ücret artık alınmayacak.
İzmir Adliyesi'nde adli sicil biriminden sorumlu Başsavcı Vekili Gökhan Karaburun, yazı kendilerine ulaşır ulaşmaz, geçen hafta, adli sicil kaydından alınan 5 liralık ücreti durdurduklarını söyledi. Karaburun, vatandaşın adliyeye gelip, nüfus cüzdanı ile başvurması halinde, alacağı numarayla adli sicil belgesini alabileceğini belirtti. Öte yandan, adli sicil bilgilerinin internet üzerinden sorgulanmasıyla ilgili teknik altyapı çalışmaları devam ediyor. Adalet Bakanlığı'nın, bugüne kadar, Türkiye genelindeki adliyelerde alınan sabıka kaydı ücretleri sayesinde yılda yaklaşık 5 milyon TL gelir elde ettiği de belirtildi.