FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SGK ödemesi: 2017 Cenaze ödeneği nasıl alınır? Ödenek kaç lira?

SGK ödemesi ile çeşitli kategorilerle çeşitli yardım ve ödemeler gerçekleşebiliyor. SGK'nın sağladığı bir ödeme sistemlerinden biri de cenaze ödeneği. Cenaze ödeneği, Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ölen sigortalının hak sahiplerine verilen bir ödenek türüdür. Peki, SGK ödemesi olan cenaze ödeneği nasıl alınır? 2017 cenaze ödeneği kaç lira oldu?

SGK ödemesi: 2017 Cenaze ödeneği nasıl alınır? Ödenek kaç lira?

SGK, pekçok kategori altında duruma ‘özel’ ödemeler yapıyor. SGK ödemesi kategorilerinden en çok araştırılan konu ise, cenaze ödeneği. Cenaze ödeneği, SGK aracılığı ile ölen sigortalının ailesine bir defaya mahsus yapılan bir ödenek türü. Cenaze ödeneği, her yıl boyunca TEFE oranlarına göre değişir, dolayısıyla cenaze ödeneği kaç lira sorusu her yıl itibariyle yoğun olarak sorgulanıyor. Bir SGK ödemesi olan cenaze ödeneği 2017 yılında kaç lira olarak belirlendi? Cenaze ödeneği nasıl alınır? İşte aranan cevaplar...

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Cenaze ödeneğinin sayılan kişilere ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

2017 CENAZE ÖDENEĞİ NASIL ALINIR? 2017 YILINDA CENAZE ÖDENEĞİ KAÇ LİRA?

SGK ödemesi kategorisinde en çok araştırılan cenaze ödeneği başvuru şartları çok küçük detaylar barındırıyor. Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca düzenlenen ölüm belgesinin Kuruma verilmesi gerekir.

Peki, 2017 yılında cenaze ödeneği ne kadar oldu?

Cenaze ödeneği tutarı her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılarak belirlenmekte olup, 2017 yılı için ödenen cenaze ödeneği tutarı 531,00 TL’dir.

Cenaze ödeneğinde zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.

CENAZE ÖDENEĞİ İÇİN EN ÖNEMLİ EVRAK: ÖLÜM BELGESİ ve VERASET İLAMI

SGK, iki önemli evrağı sizden isteyecektir; hastaneden verilen ölüm belgesi ve mahkeme veya noter aracılığı ile uygulanan veraset ilamı. Eğer kardeşler varsa kardeşler de SGK'ya görünmek zorunda olduğunu SGK, altını çiziyor.

Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yaptırılması bu ödeme için yeterli. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olası gerekmiyor. Telaş ve acıyla unutulan bu ödemede 5 yıllık zamanaşımı var.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler