2012 yılından itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında değerlendirilen sağlık harcamaları arasında diş tedavileri de yer almaya başladı. Ancak özel diş hastaneleri ve muayenehaneler bu anlaşmadan yararlanamazken üniversite hastanelerine SGK güvencesiyle hastalara hizmet sunma imkanı verildi. Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlıklarını yapan diş hekimlerine teorik bilginin yanı sıra vaka çözümlemelerine olanak sağlayan bu imkanla hastaların ileri tarihli sıra beklemelerine ek çözüm getirilmiş oldu.
Böylece, basit diş tedavilerinde dahi aylarca sıra beklenilmesi gerekirken, ortodonti tedavilerinde sıraya girmeksizin SGK güvencesiyle tedavi olunabiliyor. Bir diğer ifadeyle üniversite hastanelerinin SGK ile anlaşma yapabileceğine dair yürürlüğe konulan yönetmelik, hastalara devlet güvencesinde kısa sürede tedavi olabilme imkanı sunuyor. Ve böylece kamu hastanelerinin yoğunluğu vakıf üniversitelerine bağlı hastanelere kaydırılarak daha iyi hizmet sunulması amaçlanıyor. 6 ayda bir ağız yapısının değişiklik gösterdiği varsayıldığında tedaviler için uzun süre beklemek tedavi aşamalarını zorlaştırdığı gibi hastanın da daha stresli süreçler yaşamasına neden oluyor.
İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Zaimoğlu konuyu şöyle değerlendirdi: “Ağız ve diş sağlığı dünya genelinde devletin karşıladığı sağlık giderleri arasında yer almıyor. Türkiye bir çok ülkeye göre daha ılımlı bir adım atarak diş tedavilerini SGK kapsamına dahil etmeye başladı. Ancak maliyeti ve denetlemeyi zorlaştıracağı için henüz diş alanındaki tüm özel kurumlarla anlaşma sağlamıyor. Şimdilik yalnızca üniversite hastaneleri SGK ile anlaşma sağlayabiliyor. Bu şekilde hem artan vaka sayılarıyla öğrencilere sunulan eğitime katkı sağlanıyor, hem de devlet hastanelerindeki yoğunluğun azaltılmasına yardımcı olunuyor. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak özel hastane statü ve konforunda, tüm tıbbi ihtiyaçlara cevap veren teknolojik donanıma sahip alt yapımızla, SGK fiyatları kapsamında hastalarımıza sıra bekletmeden İstanbul’da Bahçelievler ve Florya semtlerindeki yerleşkelerimizde üniversite hastanesi olmamızın da ayrıcalığıyla akademisyenlerden oluşan bir ekip ile haftanın 7 günü sağlık hizmeti veriyoruz.”
Prof. Dr. Ali Zaimoğlu, doğru bir ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir kontrolü önerirken yıllar sonrasına verilen diş tedavi randevularının hastanın tedavi sürecini zorlaştırabileceğini, eksik diş durumlarında hastanın ağzındaki kemik seviyesinde kayıplar yaşanabileceğini belirterek tedavilere doğru zamanda başlanmasının önemine vurgu yaptı. İHA