Faaliyet gösterdiği, "düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar" alanında bir dünya şirketi olan Şişecam'ın kimyasallar ürün grubunda 2012 yılına kapasite artışı sağlayacak toplam 60 milyon dolarlık yatırımlarının açılış ve temel atma törenleri Ekonomi Bakanı M. Zafer Çağlayan tarafından gerçekleştirildi.
07 Ocak 2012 günü, Soda Sanayii A.Ş. Mersin tesislerinde gerçekleştirilen törende Kromik Asit Tesisi, Oksijen Tesisi, Beyaz
Sodyum Sülfat Tesislerinin açılışı yapıldı ve Sülfürik Asit Tesisinin temeli atıldı.
"Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar" olmak üzere faaliyet gösterdiği dört ana dalda bir 'dünya şirketi' olan Şişecam 2012 yılına, kimyasallar ürün grubunda kapasite artışı sağlayacak toplam 60 milyon dolarlık yatırımlarını hizmete alarak ve yeni tesisin temelini atarak başladı.
Türkiye'nin ilk ve tek sentetik soda ve krom kimyasalları üreticisi olan Şişecam Kimyasallar Grubu'nun ana kuruluşu Soda Sanayii A.Ş., Kromik Asit Tesisi, Oksijen Tesisi, Beyaz Sodyum Sülfat Tesislerini, Ekonomi Bakanı M. Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle hizmete aldı.
Çok sayıda davetlinin katıldığı törende, 12 ay içinde tamamlanması planlanan ve ilk defa üretimi gerçekleştirilecek olan Sülfürik Asit Tesisi'nin de temeli atıldı. Kapasite artırımı için gerçekleştirilen yatırımların bir diğer ayağı olan halen inşası süren Sodyum Bikromat Tesisi'nin ise Mayıs 2012 tarihinde faaliyete geçmesinin planlandığı açıklandı.
Dünyanın önde gelen krom üreticisi
Bazik Krom Sülfat (BCS) ve Sodyum Bikromat ürünleriyle dünyada 1. sırada yer alan Kromsan Fabrikası krom kimyasalları alanında dünyanın en büyük üreticilerindendir.
Mersin, Şişecam'ın ağırlıklı faaliyet bölgesi
Cam ve kimyasallar alanında ülke ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, ihracatı ve çok-odaklı üretim anlayışı ile 'küresel oyuncu' olan Şişecam'ın ağırlıklı faaliyet bölgelerinden biri olan Mersin bölgesinde düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar, maden ürünleri, yem katkı maddeleri ve elektrik üretimi gerçekleştiren tesisleri, yıllık toplam 1.488 milyon TL konsolide ciro, 532 milyon TL konsolide ihracat, 2.918 kişilik istihdam ve bağlı olarak yarattıkları
lojistik faaliyetleriyle bölge ve ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadırlar.
1984 yılında 22.000 ton üretim kapasitesi ile üretime başlayan Soda Sanayii A.Ş. Kromsan Fabrikası, bugün ulaştığı 200.000 ton/yıllık üretimi ile hem ürün çeşitliliğini hem de üretim kapasitesini artırarak dünya liderlerinden biri konumuna gelmiştir. Yüzde 100 özkaynakla gerçekleştirilen yeni yatırımlarla 60 kişilik ilave istihdam da yaratıldı.
Sülfürik Asit Tesisi 13 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek.Yeni temeli atılan 70 bin ton/yıl kapasiteli Sülfürik Asit Tesisi, bugüne kadar ithalat yoluyla karşılanan sülfürik asitin, Soda Sanayii A.Ş. bünyesinde üretilmesini sağlayacak. Ortaya çıkan atık ısıdan ise buhar elde edilecek.
12 milyon dolara mal olması planlanan Sülfürik Asit Tesisi tamamlandığında, yaklaşık 10 milyon dolar tutarında sülfürik asit ithalatını ve 3 milyon dolar tutarında doğalgaz ithalatını ikame edecek.
Törenle hizmete alınan yeni yatırımlardan Oksijen Tesisi'nde, 70 bin ton/yıl kapasiteli yeni bir hat kurularak, önemli hammaddelerden olan oksijenin şirket bünyesinde üretilmesi sağlanırken, Beyaz Sodyum Sülfat Tesisi'ndeki yatırımla 30 bin ton/yıl ilave kapasite yaratılmış oldu. Tesiste, Türkiye cam ve deterjan sanayiinde kullanılmak üzere atık niteliğindeki yan ürünlerin saflaştırılıp, katma değeri yüksek ürüne çevrilmesi sağlanıyor.
Ürünler cam, deterjan, kimya, deri ve ilaç sanayi gibi sektörlerde kullanılıyor
Şişecam Kimyasallar Grubu'nun ana kuruluşu olan Soda Sanayii A.Ş., Türkiye İş Bankası, Şişecam ve Sümerbank tarafından 1969 yılında Mersin'de kuruldu, 1975 yılında üretime geçti. Yönetim ve Satış Merkezi İstanbul'da bulunan Soda Sanayii A.Ş., üretimini Mersin'deki biri Soda diğeri Kromsan Krom Bileşikleri olmak üzere iki fabrikada gerçekleştiriyor.
Hammadde sahaları dahil 3.000 dönüm arazi üzerinde faaliyette bulunan Soda Sanayii A.Ş. tarafından üretilen kimyasallar kimya sanayiinden, deri ve ilaç sektörüne kadar 100 den fazla üründe ana girdi olarak kullanılıyor.
Soda Sanayii A.Ş. çatısı altındaki Soda Fabrikası, üretimde hammadde olarak kullandığı kireçtaşı ve tuzu, kendi işletmelerinden sağlıyor.
Doğadan alınan bu hammaddelerden üç ana ürün olan hafif soda, ağır soda, rafine sodyum bikarbonat üretiliyor. Soda ürünleri cam, deterjan, kimya sanayii, ilaç, sabun, tekstil, kâğıt, gıda, döküm sanayii, yem sanayii, petrol rafinerileri ve diğer sodyum bileşiklerinin üretiminde kullanılıyor.
Soda Sanayii A.Ş. bünyesindeki bir diğer fabrika olan Kromsan'da ise dünya standartları kalitesinde, üç ana ürün olan sodyum bikromat, bazik krom sülfat, kromik asit ve sodyum sülfat üretiliyor. Bu ürünler, tekstilde ve diğer krom kimyasalları üretiminde ana girdi olarak deri ve kürk sanayisinde kromik asit ve krom pigmentlerinin üretiminde, kimya, kozmetik ve ilaç sanayiinde organik bileşiklerin oksitlenmesinde, ahşap malzeme koruyucu üretiminde, petrol arıtımında, ecza sektöründe, organik kimyasalların üretiminde, deterjan, selüloz ve cam sanayisinde kullanılıyor.
Mersin elektriğinin yüzde 67'si burada üretiliyor
Soda prosesinin en önemli girdilerinden olan buharın üretildiği Kojenerasyon Santrali, aynı zamanda Mersin'in toplam elektrik tüketiminin yüzde 67'sini tek başına sağlıyor. Yine elektrik üretimi
amacıyla yapılan Türkiye doğalgaz tüketiminin yüzde 1,8'i de burada gerçekleştiriliyor.
6.000 'ni aşkın kişinin geçim kapısı
Soda Sanayii A.Ş., 900 civarında çalışanın yanı sıra sürekli hizmet alınan yüklenici çalışanlarıyla birlikte yaklaşık 1.250 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Soda Sanayii A.Ş., ürün sevkiyatı, hammadde ve personel taşımacılığı, bakım, inşaat, alt işveren elemanları ve aileleriyle birlikte 6.000'den fazla kişinin geçimini sağlayarak Mersin ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.