FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Elektrik faturaları için flaş gelişme! Kritik zirve sona erdi

Son dakika: Elektrik faturalarının yüksekliğiyle ilgili gelen şikayetleri değerlendiren hükümet düğmeye bastı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerinin bir araya geldiği kritik zirve sona erdi. Bakan Dönmez toplantı sonrasında, "Enerji fiyatları küresel bir sorun haline geldi. Kömür fiyatları 5 kat arttı. Doğal gaz 10 kat arttı. Asıl temel sorun elektrik enerji üretim maliyeti." ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin elektrik üretim, iletim ve dağıtım alanlarında son 20 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, "Bu sayede elektrikte kurulu gücümüz 100 bin megavat seviyesine ulaştı." dedi.

Elektrik dağıtım sektöründen yetkililerle bir araya geldiği toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dönmez, geçen yıl elektrik ve doğal gaz faturalarında 100 milyar liralık destek sağlandığını ifade etti.

Dönmez, söz konusu desteğin hane başına yıllık 5 bin lira olduğuna dikkati çekerek, akaryakıtta 65 milyarlık ÖTV desteğiyle toplam 165 milyar liralık sübvansiyon yapıldığını söyledi.

Bakan Dönmez toplantı sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı daha da güçlendiriyoruz. Son 20 yılda elektrikte kurulu gücümüzü 3,5 kat artırdık. Enerji fiyatları küresel bir sorun haline geldi. Kömür fiyatları 5 kat arttı. Doğal gaz 10 kat arttı. Asıl temel sorun elektrik enerji üretim maliyeti.

Son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz. 2021 yılında elektrik ve doğal gaz faturalarında hane halkına bölersek 5 bin TL'lik bir destek verildi. Isınma yardımı kapsamına bu yıl doğal gazı da dahil ettik.

"PROVOKASYONDAN MEDET UMANLARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ"

Dönmez, hükümetin dar gelirli vatandaşlar için son 3 yılda 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar liralık destek sağlandığına dikkati çekerek, "Isınma yardımı alan hanelere destekler genişletilerek doğal gaz da dahil edilmiştir. Yaklaşık 3 milyar liralık doğal gaz desteğinden 4 milyon hane yararlanacak. Hane başı yıllık doğal gaz destek miktarı ise 450 ila 1150 lira arasında olacak. Ayrıca küçük ölçekli ticari işletmelerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen önerileri değerlendiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, enerji sektörünün her geçen gün kendini yenilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Muhalefetini Türkiye'nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin, adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz. Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan bu tarz bir siyasetin, önüne ne gelirse sürüklediğine, halkı kışkırtmaya yönelik attığı adımların sonuncusuna dün şahit olduk. Sorumlu siyasetin öznesi olması gerekenler, sorumsuzluklarıyla nasıl bir hezeyanın içinde olduğunun farkında olmalı. Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü eleştiriye, görüşe sonuna kadar açığız. Ancak provokasyondan medet umanların da her zaman karşısında olacağız. Biz konuyu tüm şeffaflığıyla kamuoyu ile hep paylaştık ve çözüm yollarını da en uygun şekilde belirlemeye çalıştık. Halktan ve tüm paydaşlardan gelen önerilere göre de çalışmaya devam edeceğiz. "


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler