FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SON DAKİKA | Mart enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı: Memuru, emeklisi, asgari ücretlisi… Milyonların maaşına zamda rakamlar ortaya çıktı

Son dakika haberi... Mart ayı enflasyon rakamı merakla bekleniyordu. Temmuz ayı emekli ve memur zammı ile asgari ücret zammı için belirleyici olacak veri TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre 2023 Mart enflasyon oranı aylık bazda yüzde 2,29 arttı. Yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 50,51 seviyesine geriledi. Bakan Nebati de yaptığı açıklamayla enflasyondaki düşüşü vurguladı. İşte son dakika enflasyon oranı verisi ve 3 aylık kesinleşen zam oranlarıyla ilgi tüm detaylar...

SON DAKİKA | Mart enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı: Memuru, emeklisi, asgari ücretlisi… Milyonların maaşına zamda rakamlar ortaya çıktı

Son dakika... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yurt içinde haftanın en önemli verilerinden biri olan tüketici fiyatları açıklandı. Memur, emekli ve asgari ücretlilerin maaş zamlarında kritik öneme sahip Mart ayı enflasyonu belli oldu. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,29 arttı. Yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 50,51 seviyesine geriledi.

Ekonomistler, mart ayında enflasyonun yüzde 2,86 artmasını bekliyordu.

2023 ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 49,56 OLDU

Ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 51,57'den yüzde 49,56'ya geriledi.

3 AYLIK ZAM ORANI NETLEŞTİ

Emekli maaş zammı sonrası diğer çalışanlar arasında da zam beklentisi oluşmuştu. Ancak ekonomi yönetimi memur zammı ile asgari ücret zammı için enflasyon rakamlarını işaret ederek Temmuz ayına dikkat çekti. Bu anlamda açıklanan Mart ayı enflasyon rakamları daha da önemli hale geldi. Ocak ayında yüzde 6,65, Şubat’ta ise yüzde 3,15'lik artış gösteren enflasyon yıllık bazda yüzde 55,18’e seviyesinde gerçekleşmişti. Mart ayındaki yüzde 2,29’lık artış ile SGK ve Bağ-Kur emeklisi için 3 aylık zam oranı yüzde 12,52, memur ve memur emeklisi içinse yüzde 10,52 oldu.

haber içi

ASGARİ ÜCRETİ DE ETKİLEYECEK

Asgari ücret sene başında net olarak 8.506 TL olarak açıklanmıştı. Ortaya çıkan 3 aylık enflasyon rakamına göre asgari ücrete de şimdilik bu oranlarda zamma kesin gözü ile bakılıyor. Ekonomistlere göre Temmuz ayında yapılacak zam ile yeni asgari ücretin 10 bin liranın üzerine yükselmesi bekleniyor.

BAKAN NEBATİ'DEN ENFLASYON MESAJI

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, "Attığımız isabetli adımların etkisiyle düşüşe geçmiştir" dedi.

Bakan Nebati'nin açıklaması şöyle;

"2022 yılını, üst üste gelen ve çok boyutlu küresel krizlerin gölgesinde, maalesef yüksek enflasyon baskısıyla geçirdik. Yüksek enflasyonun yol açtığı negatif etkilerin elbette farkındayız. Bu sebeple enflasyonla mücadelemizden hiçbir şekilde taviz vermiyoruz.

Biz bir sorunu çözerken farklı sorunlara yol açmadan ilerlemeye özen gösteriyor, “enflasyon düşsün de işsizlik artarsa artsın, yatırım ve üretim gücümüz zayıflasa da olur” gibi bir kolaycılığa düşmeden, bütüncül ve vatandaşımızın menfaatine odaklı bir süreç yönetiyoruz.

Nitekim, küresel ekonomide birçok olumsuzluğun yaşandığı 2022 yılı Ekim ayında yüzde 85’lere kadar yükselen enflasyon, attığımız isabetli adımların etkisiyle düşüşe geçmiş, Mart 2023 itibarıyla yüzde 50,5 seviyesine kadar gerilemiştir.

Ancak asıl önemlisi, Türkiye, enflasyonda bu düşüşü kaydederken, yatırımda, istihdamda ve üretimde kayıplar yaşamamış, tam aksine, bu süreçte Cumhuriyet tarihimizin istihdam ve ihracat rekorları eş zamanlı olarak kırılmıştır. Ekonomimiz, dinamik yapısını, üretim artışlarını ve büyüme trendini enflasyonla mücadeleye kurban etmemiştir.

Bizler, asla kolaycılığa kaçmadan yüzeysel çözüm önerilerine kulak asmıyor, ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini bütüncül bir anlayışla gözeterek ilerliyoruz. Üretim ve istihdam kaybına yol açmaksızın kararlılıkla adımlarımızı atmaya devam edecek, enflasyonu tedrici ve kalıcı bir şekilde indireceğiz."


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler