FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taşeron işçi konusunda müjde Bakan Ağbal'dan geldi

Taşeron işçi konusunda yapılacak açıklamalar vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda açıklama, Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan geldi.

Taşeron işçi konusunda müjde Bakan Ağbal'dan geldi

Seçimlerden bu yana en çok merak edilen konuların başında taşeron işçiye kadro sorunu geliyordu. Kamuda taşeron olarak çalışan pek çok vatandaş; "Taşeron işçiye kadro var mı? "Hangi taşeron işçiye, ne zaman kadro verilecek?" gibi soruların yanıtlarını merakla arıyor, atılan adımları yakından takip ediyordu. Seçimler öncesinde ekonomik ve siyasal istikrar vaadiyle yola çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçimlerden istediği sonucu almayı başardı ve yeniden tek başına iktidar oldu. Seçim beyannamesinde ekonomiye eğilen AK Parti'nin en önemli seçim vaatlerinden biri de 'taşeron' diye adlandırılan alt işverenlerin işçilerinin kadro imkânına kavuşmasıydı.

Hükümet kanadında yer alan pek çok isim bu konuyla ilgili farklı açıklamalarda bulunmuştu. Peki, taşeron işçilerle ilgili son çalışmalar ne durumda? Taşeron işçiye kadro konusuyla ilgili en son açıklama, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, kamuda asıl işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınacağını belirtti ve reform paketinde yer alan maddelerin 3 ay içerisinde hayata geçirileceğini belirtti.

TAŞERON İŞÇİYE KADRODA SON GELİŞMELER

Kamuda yaklaşık 700 bini aşkın taşeron işçi çalışıyor. Bu işçilerden yaklaşık 200 bininin asıl işlerde çalıştığı tahmin ediliyor. Yapılacak yeni düzenlemeyle asıl iş ve yardımcı iş tanımları açık bir şekilde tanımlanacak. Kadro verilecek asıl işçilerin listesi hazırlanacak. Taşeronlara yönelik liste Hazine, Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ile işçi memur sendikalarının görüşü alınarak Maliye'nin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.Hastanelerde taşeron üzerinden çalışıp asıl işi yapanlar, karayollarında yol işçileri, laboratuvar çalışanları kadroya alınacak. Taşeronların kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ise ortadan kaldırılacak.

KRİTERLER BELİRLENECEK

Taşerona kadro konusunda asıl işçi belirleyici olacak. Asıl işçi dışında kamuda hizmet alımı yapılması ancak "teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde" mümkün olabilecek. Böylece, kamu kurumları kendilerine izin verilen alanlar dışında dışarıdan hizmet alamayacak ve 'taşeron' işçi çalıştıramayacak. Kadroya geçiş sürecinde de bazı kriterlerin getirilmesi söz konusu.

ASIL İŞİ KİM YAPIYOR?

Taşeron işçilere kadro konusunda pek çok merak edilen konu var. Örneğin; bir devlet hastanesinin yemekhanesinde çalışan işçinin kadroya geçip geçmeyeceği gibi. Hastanenin asıl işi sağlık olduğundan hemşire ya da sağlık memurunun taşeron hizmet vermesi söz konusu olmayacak. Hastanenin temizlik hizmetini dışarıdan alması mümkün olabilecek. Böylece; sağlık memurunu taşeron şirketin 'temizlik işçisi' gibi gösterme durumu da ortadan kalkacak.

SON AÇIKLAMA BAKAN AĞBAL’DAN

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili yaptığı açıklamalarla, kadro bekleyen taşeron işçileri heyecanlandırdı. Bakan Ağbal; “Konuyla ilgili yasal düzenlemeyi 21 Mart’tan önce Meclis’e sevk etmiş oluruz” dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler