FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trafik sigortası zammı ne kadar? Trafik sigortası zammı ne zaman yürürlüğe girecek?

Trafik sigortası zam oranı araç sahibi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış olacağı tahmin edilirken, hasarsızlık prim indirim oranlarında ise düşüş meydana geldi. Peki trafik sigortası zammı ne kadar? Trafik sigortası zammı ne zaman yürürlüğe girecek? İşte merak edilenler...

Trafik sigortası zammı ne kadar? Trafik sigortası zammı ne zaman yürürlüğe girecek?

Trafik sigortası zam oranı araç sahibi vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Resmi Gazete'de yayımlanmış olan ve karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmelikte değişiklikler yapan yönetmelik bunun yannda zorunlu trafik sigortası azami prim oranlarında artış öngörüldü. Aynı zamanda hasarsızlık prim indirim oranları ise düşürüldü. İşte merak edilenler...

TRAFİK SİGORTASI ZAMMI NE KADAR OLDU?

Söz konusu yönetmeliğin geçici 11. maddesinde yapılan değişiklik ile beraber, azami prim tutarları, geçtiğimiz ayın azami prim tutarları üzerinden 2022 yılı Eylül ayından itibaren aylık azami % 4.75 oranında artırılacak. Ayrıca Eylül ayı başından itibaren geçerli olmak üzere azami primler; Ağustos ayında uygulanan araç grubu bazında 4. basamak azami primlerine; minibüs, taksi, koltuk adedine göre otobüsler, kamyon ve çekici araç gruplarında %10 oranında ve diğer araç gruplarında ise %20 oranında eklenerek uygulanmış olacak.

SEDDK tarafından bu kapsamda araç grubu kullanım türüne göre uygulanacak olan azami prim artırım tablosu da uygulamaya geçirildi. Açıklanan tabloya göre kamyonet, motosiklet, otomobil, traktör, minibüs, kamyon, taksi, özel amaçlı araçlar ve otobüs için özel kullanım azami prim artırım oranı sıfır olarak ifade edildi ve tüzel kullanım azami prim artırım oranı; otomobil ve kamyonette %20'ye, motosiklette ise %25'e kadar çıkartılabilecek.

Ayrıca tabloya göre özel kullanım azami prim artırım oranı iş makineleri için % 7.50, römorklar için %25.00, ; çekiciler için % 2.50, tankerler için de %10.00 olarak tespit edildi. Yine tüzel kullanım azami prim artırım oranları; özel amaçlı araç, minibüs, otobüs ve tarım makineleri için %2.50 kamyon ve çekiciler için %5.00 şeklinde uygulanabilecek. Yapılacak olan düzenlemeler ise 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler