Selçuk Altun - Mynet
Ekonomi Müdürleriyle dün akşam bir araya gelen Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, göreve geldiğinden bu yana yapmış oldukları çalışmalar ve geleceğe dair planlarıyla ilgili ayrıntıları paylaştı.
İlk iş olarak Borsa İstanbul'un teknolojik altyapısı ile ilgili önemli adımlar attıklarını ve borsayı hem yazılımsal hem de donanımsal olarak yeni teknolojiye kavuşturduklarını anlatan İbrahim Turhan, Merkez Bankası'nda çalıştığı dönemde başından geçen bir olayı anlatınca ilginç bir gerçek ortaya çıkmış oldu.
Bilindiği üzere bundan yaklaşık iki yıl önce (2 Haziran 2011) Merkez Bankası’nın (MB) sistemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı tüm Türkiye genelinde Elektronik Fon Transferi (EFT - hızlı para transferi) işlemleri saatlerce gerçekleştirilemedi.
Bu EFT sistemi yazılımının Merkez Bankası tarafından yurt dışından alındığını belirten Turhan, yazılım alınırken kaynak kodların alınmadığını, bu yüzden de yaşanan sorunlarda sadece yurtdışından müdahale edilerek çözüm üretildiğini söyledi.
Çözüm için yurtdışını aradıklarında ilgili muhataba ulaşamadıklarını dile getiren Turhan, "Tüm Türkiye İngiltere'de kahve molası veren bir yazılım mühendisini bekledi" dedi.
Borsa İstanbul'un teknolojik alt ve üst yapısını inşa ederken bu gibi durumlardan ders aldıklarını belirten İbrahim Turhan, 5 ay boyunca sadece teknolojiyi yenilemek için çalıştıklarını ve borsanın işlem kapasitesini katladıklarını vurguladı.
İLK İŞ STRATEJİK ORTAKLIKLAR KURMAK
Uluslararası standartlarda bir borsa kurmak için deyim yerinde ise 7 gün 24 saat çalıştıklarını ve sabahlara kadar toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden İbrahim Turhan, İstanbul'un finans merkezi olması için çok ciddi adımlar attıklarını söyledi.
Önümüzdeki dönemde yapılacak işlerin başında stratejik ortaklıklar bulunduğunu belirten Turhan, borsanın yüzde 40'lık hisse payını bu stratejik ortaklıklar çerçevesinde kullanacaklarının altını çizdi.
Bununla birlikte, stratejik işbirliklerinin bölge borsalarını da kapsayacağını belirten Turhan, hemen hemen yakın coğrafyadaki tüm borsalarla görüştüklerini aktardı.
HALKA ARZLAR HIZ KAZANACAK
Halka arzlar konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, bugün itibari ile Türkiye'de en büyük 1000 şirketten yalnızca 128'inin halka açık olduğunu söyledi. Bunun da aslında bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Turhan, "En büyük şirketlerin yalnızca yüzde 13'ünün halka açık olması, çok büyük bir potansiyelin varlığını gösteriyor" dedi.
Halka açılma konusunda önemli girişimlerde bulunduklarını aktaran Turhan, göreve geldikten Türkiye'deki en büyük 1000 şirketten 180'i ile görüştüklerini ve onları halka açılmaya davet ettiklerini söyledi.
Bu davetin olumlu karşılandığını anlatan Turhan, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 120 şirketin halka açılacağını açıkladı.
"FİYAT DOĞRU OLURSA ÇÖP BİLE SATILIR"
Yatırımcılara da önemli bir çağrıda bulunan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, bilinçli hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi. İnsanların verdiği kararlarla ilgili sorumluluklarını da alması gerektiğinin altını çizen Turhan, "Fiyat doğru olmak kaydıyla çöp bile satılır. Ama çöpü değerlerken fiyatlar ve sermaye piyasası kuralları iyi çalışmamışsa bireysel yatırımcı mağduriyeti olabilir" dedi.
Piyasa koşullarının iyileştirilmesinin yatırımcılara en iyi katkı olacağını vurgulayan Turhan, kurumsal yatırımcı konusunda bir eksiklik yaşandığının altını çizdi.
Hisse senedi piyasalarının bireysel yatırımcı için en doğru yatırım olduğunu ifade eden Turhan, "Ama bunun bilinçli yapılması şartıyla. Bunun yolu da kurumsal yatırımcılar aracılığıyla olmasıdır" şeklinde konuştu.