Ana hissedarı Oger grubu kredilerini geri ödeyemediği için hissedar değişikliği gündemde olan Türk Telekom'un CEO'su Paul Doany, potansiyel alıcıların gözünde şirketin değerini artırmak adına ortaya koyduğu beş yıllık plan kapsamında büyümek için daha fazla borçlanmayacağını açıkladı.
İlerleyen yıllarda pazar payı ve gelir artışını sağlamayı öngören beş yıllık stratejik planın sermaye yatırımlarını asgaride tutmayı öngördüğüne dikkat çeken Doany, hem Oger'e hem de Türk Telekom'a borç veren bankaların plandan memnun olduğunu ifade etti.
AMAÇ, UZUN VADELİ GELİR SAĞLAMA
Planın ayrıntılarına göre, Türkiye'nin en yaygın sabit ses ve veri şebekesine sahip olan şirket bu avantajı kullanarak kısa vadede kârlılığı düşük olsa da yeni müşteriler edinerek penetrasyon oranını artırmayı, bu müşterilere de mobil abonelik veya TV gibi katma değerli hizmetler satarak uzun vadeli gelir artışını sağlamayı hedefliyor.
Doany, Türk Telekom'un potansiyel alıcılara çekici gözükmesi için piyasa değeri ile OTAŞ'ın bankalardan aldığı kredinin işaret ettiği değerleme arasındaki farkın kapanması gerektiğini söyledi.
Şirketin ana hissedarı olan Saudi Oger'e bağlı OTAŞ'ın yüzde 55 Türk Telekom hissesini teminat vererek 2013 yılında aldığı 4.75 milyar dolar kredi, şirketin değerlemesinin kabaca 8.6 milyar dolar olması gerektiğine işaret ederken, hisselerin dünkü kapanışına göre piyasa değeri 5.6 milyar dolarda kalıyor.
"EKSTREM BİR KARAR ALMAK İSTEMİYORUM"
OTAŞ, krediyi geri ödeyemediği için Türk Telekom hisselerini satmanın da aralarında bulunduğu seçenekleri değerlendiriyor. Hisseler ile ilgilenen iki potansiyel alıcı bulunuyor.
Doany, yüzde 55 hissenin akıbeti belli olduktan sonra stratejinin ayrıntılarının daha da netleşeceğini belirtti. Doany, "Bankalar ve yüzde 55 hisse sahibinin planları belli olana kadar Türk Telekom seviyesinde ekstrem bir karar almak istemiyorum. Strateji hissedarın durumu belli olduktan sonra daha da netleşecektir" dedi.
Doany, yeni iş planını hayata geçirirken borçlanma veya sermaye harcamalarını gereken asgari düzeyde tutmak istediğini şu şekilde özetledi: "İş planımızı gerçekleştirirken daha fazla borçlanma yapmayacağız. Plan elimizdekilerin verimli kullanımına, en az maliyetle değer yaratmaya dayanıyor. Büyümek için borçlanma istemiyorum. Mobilde büyümek için sermaye harcaması istemiyorum. Son derece maliyet etkin olmalıyım, bu nedenle servis gelirlerimizi kullanmak istiyorum"