“Girişimcilik” günümüz iş dünyasının en gözde kavramlarından biri. Artık tüm büyük şirketler bir girişimcilik vizyonuna sahip ve iş yapışlarını bu çerçevede şekillendiriyorlar.
Özellikle teknoloji alanında başarılı olmuş girişimci rol modellerin sayısı hızla artıyor. Bill Gates, Steve Jobs, Richard Branson, Michael Dell gibi isimlerin 20’li yaşların başında girişimciler olarak iş hayatına atılmış olduğundan herkes haberdar.
Türkiye’de de yükseliyor
Dünya ekonomisinin devlerinden Amerika’ya baktığımızda 5 yaşın altında yeni firmaların gayri safi milli hasıladaki payının yüzde 21’lere ulaştığını görüyoruz ve yeni girişim oranı son 15 yılın en yüksek düzeyinde. Türkiye’de durum henüz bu seviyelere ulaşmamış olsa da bu alanda ciddi atılımlar dikkat çekiyor. Girişimcilik ekosisteminin gelişiminde etkin rol oynayan melek yatırımcılık kavramı Türkiye’de de gelişiyor. Erken aşama, start-up firmaların desteklenmesi için kritik öneme sahip. Büyük şirketler de bu alanda sürdürülebilir şekilde etkinlik ve toplantılar düzenliyorlar.
Melek yatırımcılar buluştu
Geçen hafta Turkcell ve Akbank sponsorluğunda ikincisi gerçekleşen “İyi Yatırım Zirvesi”, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yatırımcılarını, girişimcilerini, akademisyenleri ve üst düzey yöneticilerini İstanbul’da buluşturdu. Etkinliğin açılış konuşmalarından birini yapan Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satış Grubu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’la bu vesileyle konuşma, kendisi de şirket olarak başarılı bir girişimcilik örneği olan Turkcell’in bu alandaki çalışmalarını öğrenme fırsatı bulduk.
Turkcell Endeavor’la 2008’den beri işbirliği içinde
Selen Kocabaş: “Girişimciliğin hızlı ama yeni gelişmeye başladığı ülkemizde ortaya çıkacak yenilikçi fikirlerin çok değerli olduğuna, topluma değer katan sürdürülebilir iş modellerine dönüşeceğine inanıyoruz. Bunu çok ayaklı bir şekilde, kapsamlı bir “Girişimcilik” politikasıyla yürütüyoruz. Yenilikçi ve yaratıcı projelere, iş fikirlerine destek veriyor, ekosistemimizin gücünü arkamıza alarak kaynak ve deneyimlerimizi girişimcilerin hizmetine sunuyoruz. Türkiye’nin büyümesinde itici güç olacağına inandığımız inovasyona dayalı girişimciliğin desteklenmesi için üniversite-STK ve özel sektör ve kamu işbirliğinin önemine inanıyor, desteklerimizi bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Turkcell büyük ve zengin bir iş ortaklığı ekosistemini yönetiyor. Bu iş ortaklarımızla birlikte Turkcell Partner Program aracılığıyla yenilikçi fikirlerin oluşumuna ve var olan teknoloji odaklı girişimlerin büyümesine destek olarak önemli bir ekonomik değer ve istihdam yaratıyoruz” diyor. Dünyanın bu alanda en önemli oluşumlarından biri olan Endeavor’la 2008 yılından bu yana güçlü bir işbirliği içindeyiz.
Üniversitelerle el ele…
Turkcell, girişimcilik konusunda üniversite işbirliklerine de büyük önem veriyor. Özyeğin Üniversitesi ile birlikte Türkiye’nin ilk hızlandırma programı Girişim Fabrikası’nda kurucu ortak olarak yer alan şirket, oyun ve animasyon teknolojileri alanında kuluçka desteği veren ODTÜ Teknokent ATOM’da stratejik partner olarak yer alıyor. İTÜ Arı Çekirdek gibi yine bu alanda etkin birçok kuruluşla etkileşim içinde. Genç start-up’ları Turkcell kaynaklarıyla desteklemek ve iş ortaklıkları geliştirmek için çalışmalar yapıyor.
Yaratıcı fikirler yarışmalarla destekleniyor
Türkiye’nin girişimcilik konusunda parlak fikirler ve çok ciddi bir potansiyel barındırdığına inanıyoruz. Bu fikirleri desteklemek, hayata geçirmek için çeşitli yarışmalar düzenliyoruz. Global Üniversiteli Girişimci Yarışması, Mobil Gelecek Yarışması, 3G Ürün/Servis Yarışması, Uygulamalar Yarışıyor, TeknoFikir gibi organizasyonları bu bağlamda sayabiliriz. Bu yarışmalarımızdan çok sayıda başarı hikayesi de çıktı. TeknoFikir’den giysicini.com bir başarı hikayesi olarak öne çıktı.
Yaratıcı fikirler Turkcell desteğiyle başarı hikayelerine dönüşüyor
Turkcell olarak desteklediğimiz organizasyonlarından çok sayıda başarı öyküsü çıkmış olmasından da büyük mutluluk duyuyoruz. Örneği Girişim Fabrikası projesiyle 17 startup kuruldu. 1,5 senede 700’ün üzerine başvuru aldık. Projemize katılan girişimciler 500 bin TL kamu desteği, ayrıca 1,5 mio TL melek yatırım aldı. Birkaç somut örnek vermek gerekirse Antropi, akıllı eğitim uygulamalarında Vestel ile işbirliği yaptı. Tinkfabrik, Tahincioğlu Grubu’ndan yatırım aldı. Az önce de bahsettiğimiz giysicini.com melek yatırımcı desteği aldı. Yine aynı şekilde odak alanlarımızda Türkiye’nin farklı noktalarında yenilikçi işler yapan girişimcilerle işbirlikleri geliştirmek üzere Ankara’da Viveka Kuluçka Merkezi ve İzmir’de Embryonix Kuluçka Merkezi gibi alanında etkin, güvenilir merkezlerle etkileşim halindeyiz.
Girişimcileri desteklemek için işbirliği çağrısı
Kocabaş bu yoldaki kritik noktalara değinerek şu konulara dikkat çekiyor: “Özellikle çekirdek sermaye ve mentoring/rehberlik yolun başındaki girişimciler için çok önemli. Geleceğin dünyasında Türkiye’nin yerini belirleyeceğine inandığımız tekno-ekonomik kalkınma düzeyi, bizlerin girişimcilere sağlayacağı desteklerle yükselecek. Ülkemizin rekabet gücünü artırmak ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla girişimciliği desteklemek için kollarımızı sıvadık ve var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin sahip olduğu potansiyele inanıyoruz. Gelin hep birlikte girişimcilik dalgasını yakalayalım, Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayalım”