Türkiye’de haftalık ortalama çalışma süresi 46.4 saat. Erkekler haftada 48.9 saat, kadınlar 40.6 saat çalışıyor. İş Kanunu’na göre yasal çalışma saati 45. Bu sürenin üzerinde çalışanların fazla mesai ücreti alma hakkı var. Ama genellikle verilmiyor
Türk halkı dünyanın en çok çalışanları arasında yer alıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) son verilerine göre; Türkiye’de işçiler yılda 1855 saat çalışıyor. Fransa, Danimarka, Almanya’nın içinde olduğu 36 OECD ülkesinin ortalaması ise 1765 saat. Yine verilere göre; Türkiye’de çalışanların dörtte biri haftada 60 saatten fazla çalışıyor.
TÜİK’e göre 46.4 saat
Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre fazla çalışmayı, İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2 gün önce açıkladığı veriler de teyit ediyor. TÜİK’e göre; 27.2 milyon çalışan var. İşçilerin haftalık ortalama çalışma süresi 46.4 saat. Bu, erkeklerde 48.9, kadınlarda 40.6 saat. En yüksek çalışma süresi 49.4 saatle inşaat, 48.6 saatle sanayi ve 47.9 saatle hizmet sektöründe. Satış elemanları ve yöneticiler 50 saatten fazla çalışıyor.
Yasaya göre 45 saat
Fazla çalışmaktan zarar gelmez. Ama 4857 sayılı İş Kananu’nu da unutmamak gerekiyor. Kanuna göre; haftalık çalışma saati 45 saat. 45 saati aşan süre ise fazla mesaiye girer. Fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 fazlası olarak ödenir. İşçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırılamaz.
Ücret yerine serbest zaman
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı (1.5 saat) serbest zaman olarak kullanabilir. İşverenin işçiye serbest zaman kullandırabilmesi için işçiden onay alması şart. İşveren serbest zamanı 6 ay içinde ve iş günlerinde kullandırmak zorunda.