FİNANS

Türkiye'ye 17 günde para yağdı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 27 Ocak-13 Şubat arası Türkiye'ye 3,9 milyar dolar giriş olduğunu, dolar kurundaki sakinliğin bu girişe bağlanabileceğini belirtti.

Türkiye'ye 17 günde para yağdı

Babacan ayrıca "Türkiye'de kriz dönemi yok. Dolayısıyla toplu çözüm paketine de ihtiyaç yok" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan CNBC-E canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. İşte Ali Babacan'ın açıklamalarından satır başları...

Sadece Türkiye'de değil bütün gelişmekte olan ülkelerde borsalar düştü, dolar kuru ve faizler yükseldi. Ancak gelişmekte olan ülkeler hala çok yüksek büyüme oranları yakalayacak. Getiri arayan yatırımcılar gelişmekte olan ülkelere yönelmeye devam edecek.
FED'İN POLİTİKALARI

Her ülkenin kendi ulusal çıkarları var. G-20 birbirine yoğun şekilde entegre olmuş ekonomileri koordineli şekilde hareket etmelerini sağlıyor. Fed'in açıkladığı raporlarda gelişmekte olan ülkelerin kırılganlığını tamir etmediğini belirtiyor. Her ülke kendine baksın diyorlar. Gelişen ülkelerdeki istikrarsızlık bizi etkiler mi diye de düşünüyorlar. ABD para politikası uygularken dünyada neler oluyor dikkate alması lazım.

FED'İN ÇEKİLMESİNİN TÜRKİYE'YE ETKİSİ OLUR

22 Mayıs 2013'te yeni bir dönemin açılacağını söyledi. Bu zamanlama olarak pek çok kişi için sürprizdi. Tahvil alım azaltımını mümkün olduğu sürece öngörülebilir yapmaya gayret ediyorlar. Bunun etkisinin sıfır olacağını söylemek zor. Türkiye'de de etkili olacaktır. Ama farklı dönemlerde farklı etkilere karşı atılacak adımlar belli. Merkez Bankası'nın elinde enstrümanlar var.

TOPLU ÇÖZÜM PAKETİNE GEREK YOK

Türkiye'nin kriz dönemi yok. Piyasaların hareketli olduğu bişr dönem yaşadık. Reel ya da finans sektör için zaten atmamız gereken adımlar var. Belli zaman dilimi içerisinde sektörlerle irtibat halindeyiz. Ama toplu bir çözüm paketi gerektirecek durum yok.
17 GÜNDE 4 MİLYAR DOLARA YAKIN PARA GELDİ

Para politikamızla birlikte kısa cvadeli sermaye Türkiye'den uzak durdu. Yatırımcılarrın çoğu zaten uzun vadeli yatırımcılardı. Onlar da hmen çıkmadı. 27 Ocak-13 Şubat arası Türkiye'ye 3.9 milyar dolar giriş oldu. Kurdaki sakinlik bu girişe bağlı.

İşsizlikte yukarı yönlü trend son iki ay kırıldı. Bu yıl büyüme yüzde 4 civarında olursa işsizlik yüzde 9.5'a düşebilir. Siyasette yaşananlar tüketime yansıyacak mı, bunun yanıtı büyümeyi etkiler.

Cari açıkta yıllık 6 milyar dolar sapma var. Sadece altın ticaretinde 3 milyar dolarlık sapma söz konusu. Bu bizim cari dengemizi etkiliyor. Bu yüzden altın hariç cari denge rakamımızı açıklıyoruz.

Avrupa Birliği sürdürülebilir cari açığı yüzde 4-5 seviyesinde kabul ediyor.

S&P'NİN TÜRKİYE GÖRÜNÜMÜNÜ DÜŞÜRMESİ

S&P not incelemelerini Londra'dan kağıt üzerinde yapıyorlar. Hazine tarafından yetkisi iptal edilmiş bir kurum. Keşke gelip Türkiye'yi inceleseler, yerinde nabız tutsalar daha iyi olur. Kendi kararlarıdır tabii. Diğer iki kredi derecelendirme kuruluşu kredi notunun içinde siyasi riskin olduğunu belirtmişti. Seçime kadar olan dönem önemlidir. Seçimden sonra ortaya çıkacak tablo önemlidir. Seçimlerde iyi bir sonuç aldığımızda siyasi risk olmadığı görülecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler