Uzmanlar, karşılıksız tahsilat işleminin, 8 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırıldığına dikkat çekiyor.
Trabzon’da 31 yaşındaki Murat Köloğlu’nun düğününde, çalıştığı şirketin POS makinesi kullanarak, kredi kartıyla da hediye kabul etmesi, üstelik taksitle de işlem yapması başına dert açacağa benziyor.
Küloğlu’nun yaptığı işlemi şirketinin POS cihazı ile yapmasının karşılıksız tahsilat olarak yorumlanacağını söyleyen uzmanlar bunun cezasının 8 aydan 3 yıla kadar hapise kadar vardığına dikkat çekiyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, maliyenin, bu olayın peşine düşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, “Ortada herhangi bir satış işlemi yok. ‘Yanıltıcı belge’ ya da ‘sahte evrak düzenlemek’ suçlarından dolayı damadımız 8 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Damat cahilce davranmış. Büyük ihtimalle böyle sonuçları olduğunu bilmiyordu. POS makinesini aldığı şirket de bunu gelir hanesine yazmak zorunda. Onlar da sıkıntıya girebilir” dedi.
HAYALİ SATIŞ
Habertürk Gazetesi’nde yayınlanan haberde Damat Murat Köloğlu, “Kurban bayramı nedeniyle davetliler ‘Bayramda düğün mü olur. Nasıl hediye alacağız’ diye sitemde bulundu. Ben de onlar için bir kolaylık yaptım. Çalıştığım işyerime ait olan ancak benim hesabıma bağlı POS makinesini getirdim. Davetlileri, nakit ve altın takma sıkıntısından kurtardım” demişti.
Köloğlu’nun hem davetlileri hem de kendini düşünüp düğün literatürüne kazandırdığı bu yöntemin kanunen suç sayılabileceğini belirten
Ekrem Sarısu, şunları söyledi:
“POS makinesi ile gelir elde eden damat, maliye tarafından kısa bir süre içinde takibe alınacaktır. Konu artık kamuoyu tarafından da duyulduğu için bu süreç hızlanır. Damat paraları aldı ama ortada satılan herhangi bir mal yok. Yaptığı kesinlikle yasal değil. Mal satışı olmadan para çekildiği için işin niteliği ‘Hayali satış’a giriyor. Maliye incelediğinde damat sıkıntıya girecektir.”
Damat nasıl kurtulur?
Ekrem Sarısu, damadın, maliyenin kıskancından kurtulmasının bir yolu olduğunu söyledi. Sarısu, “Damat eğer ki akıllı biriyse kendisini şirkete borçlandırmıştır. Yani şirketten bir mal almış ve borçlanmışsa, bunun parasını gelen davetlilerden alıyor olması gerekir. Bu şekilde Maliye’ye karşı mantıklı bir ispatı olur. Eğer ki avans çekmiş ve borçlanmışsa, Maliye bunu da kabul edebilir. Böyle bir yol izlerse bir şey çıkmaz. Aksi halde bu olayın emsali olmadığı için başı ağrıyacak. Tefecilerin yaptığı şey de buna benzer. Mal karşılığı olmadan POS makinesinden para çekiyorlar. Keşke, genç damadı birileri bu konuda uyarsaydı. Şirket de POS cihazını böyle işte kullandırmamalıydı” diye konuştu.