FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ÖĞRENCİYE VERGİSİZ TELEFON SON DAKİKA 2023: Öğrenciye vergisiz telefon şartları neler, ÖTV ve KDV'siz satış ne zaman? Bakan Şimşek açıkladı!

Öğrenciye vergisiz telefon satışı ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi gençlerin telefon ve bilgisayar satın alımlarında bir kereye mahsus olmak üzere KDV ve ÖTV'den muaf tutulacağı açıklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ilişkin yeni bir açıklamada bulunuldu. Peki, 2023 öğrenciye vergisiz telefon satışı ne zaman? Öğrenciye vergisiz telefon şartları neler, hangi modellerde geçerli? İşte Bakan Şimşek'in açıklaması...

ÖĞRENCİYE VERGİSİZ TELEFON SON DAKİKA 2023: Öğrenciye vergisiz telefon şartları neler, ÖTV ve KDV'siz satış ne zaman? Bakan Şimşek açıkladı!

Vergisiz telefon şartları, ve yaş sınırı ile kapsama giren cep telefonu modelleri Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasının ardından merak konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi gençlerin telefon ve bilgisayar satın alımlarında bir kereye mahsus olmak üzere KDV ve ÖTV'den muaf tutulacağının açıklanması sonrası başlayan çalışmalar devam ediyor. Öğrenciye vergisiz telefon satışı konusunda yeni bir açıklama geldi.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN VERGİSİZ TELEFON DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ 'İ AÇIKLAMA

Öğrenciye vergisiz telefon satışına yönelik açıklamada bulunan Bakan Şimşek, konunun TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasıyla gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya da "Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis'in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır. Ne zamanlama ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım." yanıtını verdi.

Bakan Şimşek, çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını vurguladı.

telefon ekranı

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFONU SATIŞI NE ZAMAN?

Öğrencilere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı müjdesine dair geçtiğimiz günlerde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "İlk kez bilgisayar ve cep telefonu alacak gençlere ÖTV'nin bir kereye mahsus kaldırılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Cumhurbaşkanımız yakın zamanda bilgilendirme yapacak." ifadelerine yer vermişti.

Konuya ilişkin flaş bir açıklama yapıldı.

Söz konusu kampanya kapsamında öğrencilerin, bir kereye mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar alımlarında Kültür Bakanlığı payı, TRT bandrol ücreti, ÖTV ve KDV'den muaf olacak. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vaat olarak açıkladığı ÖTV’siz cep telefonu için çalışmaların en kısa sürede tamamlanması yönünde talimat verildi.

vergisizi telefon satışı

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON ŞARTLARI NELERDİR?

Öğrenciye vergisiz telefondan üniversite öğrencileri 1 kereye mahsuz olmak üzere faydalanabilecekler.

iStock-490910270

VERGİSİZ CEP TELEFONU FİYATLARI

Öğrenciye vergisiz telefon şartlarına ilişkin konuşan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, detayları CNN Türk’te anlattı.

İşte Yılmaz'ın o açıklaması:

“Hangi ürünlere verilecek. Cep telefonu, tablet, bilgisayar. Peki bu ürünlere hangi vergiler kesiliyor. Yüzde 20 oranında KDV kesiliyor. ÖTV modeline göre yüzde 25-40-50 kesiliyor. Kültür Bakanlığı payı yüzde yüzde 1, TRT bandrolü payı yüzde 12 kesiliyor. Bunun dışında aylık 10 GB’a kadar ücretsiz internet vaadi var. Vergili bir telefon 10 bin TL ise bunun KDV’si 1216 TL, Kültür Bakanlığı’na kesilecek pay 40 TL, ÖTV 2253 TL, TRT payı da 483 TL olmak üzere, 10 bin TL’lik telefon vergileri düşünce 5 bin 982 TL’ye düşmüş olacak. Farklı bir örnekte 41 bin TL’lik bir telefon varsa bundan KDV 5 bin 639 TL, 184 TL Kültür Bakanlığı payı, ÖTV 10 bin 444 TL, TRT payı 2238 TL, 41 bin TL’lik bir telefon vergiler düştükten sonra 22 bin 465 TL’ye, 73 bin TL’lik bir telefonun 10 bin 674 TL KDV, 349 TL Kültür Bakanlığı payı, ÖTV 19 bin 767 TL, TRT payı da 4235 TL, 73 bin TL’lik bir telefonun vergileri çıkardığımız zaman 37 bin 949 TL’ye geliyor. Gençlerimize üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümünde olanlara bir defaya mahsus verilecek. Açıköğretim, yüksek lisans, doktora yapan öğrenciler bundan faydalanamayacak. Yüzde 25-40-50 oranında ÖTV kesiliyor. Vergisiz telefon tablet denildiği için burada ÖTV, KDV, Kültür Bakanlığı payı ve TRT bandrolü vergi olarak tabir ediliyor. Bugün netleşecek. Ekimde Meclis açılınca kanun taslağı ile birlikte netleşmiş olacak.”

iStock-1146790822

VERGİSİZ TELEFON KİMLER ALABİLİR?

Öte yandan Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, vergisiz telefon düzenlemesiyle ilgili son durumu paylaştı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiyi aktaran Acet, yaptığı açıklamada haberlerin gerçeği yansıtmadığını yıl sonuna kadar çalışmanın yapılacağını ifade etti.

İşte o açıklama:

"Üniversiteli gençlere vergisiz telefon/bilgisayar vaadiyle alakalı Gençlik ve Spor Bakanlığı kaynaklarından aldığım bilgiyi aktarıyorum.

Şöyle şartlar olacak, böyle şartlar olacak gibisinden ortalıkta dolaşan haberlerin tümü yalan. Henüz çerçevesi oluşmuş bir çalışma yok. Yıl sonuna kadar bir çalışmanın yapılması düşünülüyor."

Express


En Çok Aranan Haberler