Babacan “İlk varlık barışında dünyada kriz vardı. Şimdi Türkiye önde ve gözde” dedi. Ali Babacan, yurt dışında parası olup da ülkeye getiremeyenlere müjdeyi New York’tan verdi. Babacan, Kasım 2008’de çıkarılan varlık barışının bir benzerine yönelik yurt dışındaki paraların yurda getirilmesiyle ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi. U.S. Chamber of Commerce (Amerikan Ticaret Odası) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği ‘Türkiye Yatırım Haftası’ için ABD’de bulunan Babacan, New York’taki görüşmelerini değerlendirirken gündeme ilişkin sorularımızı yanıtladı. Türk özel sektörünün ve vatandaşlarının uluslararası kayıtlara geçen yurt dışındaki portföy yatırımlarının minimum 130 milyar dolar olduğunu söyleyen Babacan, bu parayı yurt içine getirmek için çalışma içinde olduklarına işaret etti.
50 milyar doları ABD kağıdında
Babacan, şunları söyledi: “Söz konusu para yurt dışında menkul kıymetlere yerli yatırımcıların ya da şirketlerin yatırdığı para. Bunun 50 milyar doları aşan bölümü Amerikan Hazine kağıtlarında. Ayrıca yerli yatırımcının yurt dışında Türk Hazine’sinin kağıtlarına yaptığı yatırımlar da var. Bu rakamlar kayıtlı olanlar, gayrimenkulleri ve diğer varlıklarını tahmin etmek mümkün değil. Bu paraların yurda getirilmesi için çalışma yapıyoruz. Maliye ile görüşüyoruz. Yeniden ‘varlık barışı’ benzeri bir uygulama planlıyoruz.” 2008 sonunda başlayan varlık barışıyla 48 milyar liralık beyan olmuş, 30 milyar lira gelmişti.
Durum 2009’daki gibi değil
Babacan’a, ‘tekrar neden ‘varlık barışı’nı gündemlerine aldıklarını’ sorduğumuzda “O yıllarda küresel kriz vardı. Herkes tedirgindi ve tüm dünyada güven problemi vardı. Türkiye küresel krizden güçlenerek çıktı. Son yıllarda gerek büyümede gerekse bölgedeki etkinliği arttı. Türkiye ön plana çıktı. Şimdi yurt dışındaki paranın Türkiye’ye getirilmesi konusunda daha istekli olunacağını düşünüyoruz. Ayrıca söz konusu paranın ne kadarını getirebilsek kârdır. 2009’da yüzde 2 vergi alınmıştı. Beyan edenlerin bir kısmı da paralarını getirmemişti” yanıtını verdi. Babacan, 2012 yılında Türk işadamlarının yurt dışında yaptıkları yatırımların 4.5 milyar doları bulduğunu belirterek, “2012’de bu konuda rekor kırıldı” dedi.
Amerikalı yatırımcıların hedefi ülke dışı
TÜRKİYE ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın şahitliğinde 14 Aralık 2012’de bir mutabakat zaptı imzalanmış, ABD’nin değişik eyaletlerinde Türkiye ile ilgili yatırım haftası etkinlikleri düzenlenmesi kararı alınmıştı. Bu doğrultuda ilk adım atılarak, Babacan’ın, TOBB ve ABD Ticaret Odası’nın katılımıyla New York, Atlanta ve Washington’da oluşan yatırım haftası etkinliklerinin ilki gerçekleştirildi. Önce G20 ve BM’nin New York’ta yapılan ikili ilişkilerin geliştirilmesi toplantısına katılan Babacan, ardından Nasdaq Borsası’nda kapanış gongunu çaldı. Babacan, şunları söyledi: “Amerikan Ticaret Odası’nın 3 milyon üyesi var. Yüzde 1’inin Türkiye’ye ilgisini çeksek, 30 bin işadamı demek. Bırakın yüzde 1’ini, binde 1’i gelse, 3 bin Amerikalı işadamının ülkemize yönelmesi anlamını taşır. Amerikalı yatırımcılar, bu dönemdeki önceliği Amerika dışında yatırım yapmak. Biz bu yatırımlardan pay almak istiyoruz.”
TL güçlenir kişi başı gelir 25 bin $’a ulaşır
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin orta gelir tuzağına düşüp düşmeyeceğine yönelik soruya şu yanıtı verdi: “Yargı ve eğitim başta olmak üzere önemli reformları gerçekleştirirsek, orta gelir tuzağına düşmeyiz. Yaptığımız hesaplamalar 2015’te kişi başı gelirimizin 12 bin 500 doları aşabileceğini gösteriyor. Böylece Türkiye o tarihte ‘zengin ülkeler’ ligine yükselebiliyor. Ortalama yüzde 4-5 büyümeyle milli gelirimizin 2023’te de 2 trilyon dolara, kişi başına gelirimizin 25 bin dolara çıkması hiç de zor görünmüyor.” Babacan “Uzun vadede TL güçlenecek. Böylece dolar bazında milli gelirimizin yükselmesinde kurun etkisi de görülecek” diye konuştu.
Nasdaq’ın BIST’e ortaklığını görüşüyoruz
NASDAQ Borsası CEO’su Robert Greifeld ile bir araya gelen Babacan, görüşmeyle ilgili şu bilgileri aktardı: “Borsa İstanbul ile Nasdaq ne yapabilir, bunu konuşuyoruz. Teknolojide bir numaralar. Dünya onların altyapısını kullanıyor. Biz de neler yapabiliriz diye bakıyoruz. İki taraf da iyi niyetli. Stratejik bir ortaklık kurmak üzerinde çalışıyoruz. Hisse almak da alternatiflerden biri. Bulunduğumuz coğrafyada İstanbul tek olacak diyoruz.”
Nasdaq'ta gong çaldı
Babacan (soldan ikinci), TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Başkan Danışmanı Greg Lebedev ve Nasdaq Yönetim Kurulu Başkan?Yardımcısı Sandy Fruchner ile ABD’nin 2. büyük borsası Nasdaq’ta kapanış zilini çaldı. Tören Times Meydanı’ndaki Nasdaq binasının dışındaki dev ekrana yansıtıldı. (STAR)