FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yüksek Maaş Alana Bir İyi Bir Kötü Haber

Gündemde Meclise sunulan yeni bir torba yasa var. Yasa ile yüksek maaş alan çalışanlar için önemli bir düzenleme getiriliyor.

Yüksek Maaş Alana Bir İyi Bir Kötü Haber

İşverenler çalıştırdıkları işçiler için SGK’ya her ay prim ödüyorlar. Ödenen bu prim, prime esas kazanç (brüt ücret) ile prim oranının çarpılması ile bulunuyor. Ancak bu hesaplamada prime esas kazancın alt ve üst sınırı var.

Ödenecek prim hesaplanırken prime esas kazanç kesinlikle brüt asgari ücretin altına düşürülemiyor. Aynı zamanda mevcut yasal düzenlemeye göre brüt asgari ücretin 6,5 katını da geçemiyor.

Yani; 2016 yılı için brüt asgari ücretin (1.647 TL’nin) 6,5 katı olan 10.705,50 TL’nin üstündeki ödemeler prim hesabında dikkate alınmıyor. Örneğin; bir çalışanın aylık brüt ücreti 15.000 TL ise 10.705,50 TL’nin üstünde kalan 4.294,50 TL için prim ödenmiyor.

Üst Sınır Artıyor

Geçen hafta meclise sunulan bir torba yasa tasarısı ile söz konusu “6,5” kat “7,5” olarak değiştiriliyor. Dolayısıyla 2016 rakamları dikkate alınırsa prime esas kazanç üst sınırı 12.352,50 TL’ye çıkıyor.

Hiç kuşkusuz bu düzenlemenin en belirgin amacı SGK’nın daha fazla prim geliri elde etmesi. Ancak farklı sonuçları da olacak…

Söz konusu düzenleme, yüksek ücret alan çalışanlar için bir iyi bir kötü sonuç doğuracak. Kötü sonuç çalışanlardan daha fazla prim kesilecek olması. Bu durumda çalışanın cebinden yaklaşık 250 TL daha fazla prim çıkacak. Ayrıca yaklaşıl 350 TL’den prim de işverenden alınacak.

Ancak hemen belirtelim ki tasarıda söz konusu düzenlemenin 2017’de yürürlüğe girmesi öngörülüyor. 2017 yılı asgari ücret tutarına göre bu rakamlar da değişecek.

Emekli Maaşı Artacak

Yapılacak düzenlemenin yüksek maaş alanlar için bir de olumlu yanı var. Çalışanlar emekli oldukları zaman emekli maaşlarının tutarına etki eden en önemli unsurlardan birisi ödenen primin tutarı. Dolayısıyla prime esas kazanç üst sınırı artınca emekli maaşı da daha yüksek olacak. Sadece emekli maaşı değil, aynı zamanda malullük aylığı, ölüm aylığı, iş kazası sonucu bağlanan işgöremezlik geliri de bundan olumlu yönde etkilenecek.

İşverenler de Etkilenecek

Prime esas kazanç üst sınırının artırılması ayrıca işverenleri de etkileyecek. Çünkü işverenler de kendileri için ödedikleri primlerde bu üst sınırı aşamıyor. Değişiklikten sonra işverenler isterlerse brüt asgari ücretin 7,5 katından prim ödeyerek ileride daha fazla emekli maaşı alabilecekler.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler