FİNANS

Yüzbinlerce kişinin maaşı haciz kıskacında

Emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışan 480 bin vatandaşın sosyal güvenlik destek primi ile başları dertte.

Yüzbinlerce kişinin maaşı haciz kıskacında

Emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışan 480 bin vatandaşın sosyal güvenlik destek primi ile başları dertte. 1 milyar lirayı bulan primleri ödemeyen emeklinin maaşına hacizle el konulacak.

Geçinemediği için emeklilik sonrası esnaflık yapanlardan kesilen sosyal güvenlik destek primi çile olmaya devam ediyor. Bakkal, kasap, kırtasiye, tuhafiyecilik yapan emeklilerin ödeyemediği prim borcu geçen yıl yapılandırıldı.
230 BİN KİŞİ BAŞVURMADI
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan Çalışma Bakanlığı bütçesinde yer alan bilgilere göre 250 bin 175 emeklinin 1 milyar 360 milyon TL’lik borcu takside bağlandı. Ancak, emekliler bu yılın eylül ayına kadar 290 milyon 845 bin 487 lira ödeyebildi. 230 bin emekli ise borcunu ödemek için hiç müracaat etmedi. Emeklilik sonrası çalışmak zorunda kalan ve devletin yaptığı kesinti sebebiyle borçlu çıkan emekliler 1 milyar liralık icra kıskacına girdi. Emekliler borcu ödeyemezse maaşlarına haciz uygulanacak.
480 BİN EMEKLİYE ÇIKARILAN BORÇ

Emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışan 480 bin vatandaşın sosyal güvenlik destek primi ile başları dertte. Emeklilik sonrası yapılan yüzde 15’lik prim kesintisinden haberi olmayan işyeri sahiplerinin biriken borçlarının tahsili için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) maaşlardan kesinti yaptı. Maaşlardan yapılan kesintiye ilişkin şikayetler üzerine hükümet geçen yıl borç yapılandırmasına gitti.
MAAŞLARINA EL KONULACAK

480 bin borçlu emekliden 250 bin 175’i borcunu yapılandırdı. 36 takside bağlanan borçlardan Ağustos sonu itibariyle 290 milyon 845 TL ödendi. Emekli maaşı yetmediği için işyeri açan 230 bin vatandaş ise borç yapılandırmasına başvurmadığından maaşına haciz riskiyle karşı karşıya.

Yasal olarak emekli maaşlarına haciz uygulanamazken, SGK’ya olan borçlar ile nafaka borçları bunun istisnasını oluşturuyor. Bu nedenle prim borcu olan emeklilerin 800 ile 900 lira arasındaki maaşlarına haciz uygulanacak. Borçlar maaşlardan kesilerek tahsil edilecek.

36,4 MİLYAR LİRALIK ALACAK İCRALIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na verdiği bilgiye göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aflara rağmen 1994 yılından bu yana tahsil edemediği için icraya gönderdiği alacak miktarı ise 36,4 milyar liraya ulaştı. Sadece 2014 yılının 6 ayında icraya düşen yeni alacak 4.2 milyar TL iken bunun 2.3 milyar lirası tahsil edildi. Bu yıl icra takibine giren sigortalılar 1.8 milyar lirayı ödeyemediği için mallarına el konulacak.
'DEVLET EMEKLİDEN HARAÇ KESİYOR'

İşçi Memur Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, emekliye ayrılan ancak aylığı yetmediği için esnaflık yapan SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı mensuplarına yüzde 15 destek primi çıkarılmasının haksız olduğunu belirtti. Öz, “Emekli aylığıyla eve ekmek götüremeyen vatandaş biraz para kazanmak amacıyla işyeri açıyor. İşçi çalıştırıyor, devlete prim ve vergi veriyor. Ayrıca bu vatandaşlardan yüzde 15 niye alınır? Bu devlet haracıdır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok” dedi. Emeklinin biriken borçları ödeme imkanın olmadığını söyleyen Öz, “Üç kuruşluk maaşa haciz koymak emekliyi iyice mağdur eder. Devlet vatandaştan haraç kesmeyi bırakmalıdır” ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler