FİNANS

Zeytincilik tehdit altında

Son 12 yılda 6 kez Meclis’e gelen ancak tepkiler üzerine görüşmeleri durdurulan zeytinlik alanlarla ilgili düzenleme, yeniden Meclis gündemine geldi.

Zeytincilik tehdit altında

Zeytin üreticileri tasarı ile zeytinliklerin tehdit altında olduğunu belirtti.

Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açmayı hedefleyen tasarı zeytincilerin kabusu haline geldi. 16 Haziran’da TBMM Başkanlığı’na sunulan ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile 25 dönümden küçük zeytinlikler zeytin alanının dışına çıkarılıyor.
500 bin aileyi ilgilendiriyor

Türkiye'deki zeytinliklerin ortalama büyüklüğü 10 dönüme denk geliyor. Zeytin tarımı yapanların küçük üretici olması nedeniyle; düzenleme, zeytincilikle geçinen 500 bin aileyi ilgilendiriyor.

Bakan görüşmelerde yok

Hükümetin zeytinlikleri yatırım alanlarına açan bu düzenlemesi, Meclis'te muhalefet milletvekillerinin itirazının ardından kamuoyundan da tepki çekti. Tasarının Meclis'ten geri çekilmesini isteyen sektör temsilcileri, imza kampanyası da başlattı. Sektör temsilcileri, tasarıyı tartışmak üzere toplanan Meclis Tarım Komisyonu toplantısına da katılarak düzenlemeye tepki gösterdi.

Meclis Tarım Komisyonu üyesi, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bugün'e yaptığı açıklamada, tasarının geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu yasayı enine boyuna konuşuyoruz. Tarım Bakanı yok, müsteşar yardımcıları ile muhatap olduk. Bu kadar önemli yasada sayın bakan yoksa ne zaman olacak. Daha önce zeytinlikleri yatırım alanlarına açan yönetmelik, Danıştay tarafından 2013’te iptal edilmişti ancak bu tasarı ile daha ağır şekilde geliyor. Küçük zeytin üreticisini tamamen öldürüyor” dedi.
Torbaya eklenmeyecek
Meclis Tarım Komisyonu'nda tali olarak gündeme gelen tasarı, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülmeye devam edecek.Tasarının torba kanuna eklenmeyeceği öğrenildi.
İmza kampanyası başlatıldı

Sektör temsilcileri tarafından başlatılan imza kampanyasına çok sayıda CHP ve MHP milletvekili de destek verdi.İmza kampanyasında, düzenleme ile ilgili şu uyarılar yer alıyor:

*Zeytinlik alanlarına telafisi imkansız ve geri dönüşü olmayan zararlar verilir.

*Madra ve Kaz dağlarıyla Kuzey Ege’den başlayan ve Muğla’ya kadar uzayan zeytinlikler, orman arazileri ve yaban alanları tahrip edilecek.

*Zeytin ve turizm gelirine darbe vurur.

*Avrupa Birliği ülkelerinde zeytinlik alanlar koruma altında olup UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilmesi çalışmaları sürüyor.

Kuralsızlığa zemin hazırlanıyor

Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin tasarıda 25 dönümden küçük yerlerin zeytin alanı sayılmadığına dikkat çekti.

Çetin, “Saymayınca da o bölgelerde zeytini koruyan bütün yasa maddelerinin tamamı ortadan kalkıyor, ÇED raporu dahil. Bu son derece kuralsız davranmak için uygun zemin hazırlayacak. Ege Bölgesi’nde zeytin alanları yıllarca çeşitli vesilelerle, miras yoluyla küçük parçalara bölünmüştür. Mevcut olan düzende yüzde 60’lık alan 25 dekarın altındadır” dedi.
Zeytincilik tehdit altında

İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanı Mahmut Eskiyörük, tasarı hakkında şunları söyled: "Son yıllarda zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yapıldı. Zeytin ağacı varlığı 90 milyondan 170 milyona çıkarıldı. Önümüzdeki yıllarda üretimde büyük artışlar beklerken söz konusu tasarı Meclis'ten geçerse zeytin varlığını koruyamaz hale geliriz, üreticimiz de bundan büyük zarar görür. Bu tasarı yasalaşmamalıdır.” Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ da bu tasarının anlamını zeytinliklerin mahvolması demek olduğunu ifade etti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler