FİNANS

Ev sahipleri dikkat! Son 2 gün

Kira Vergisi beyannameleri 25 Mart akşamında sona eriyor. Verginin ilk taksidinin ödemesi ise 31 Mart akşamı son buluyor.

Ev sahipleri dikkat! Son 2 gün

Bayennameler verilerken en çok gelen sorulardan birisi kiracının kirayı ödememesi durumunda ne yapılacağı. Vergi.com.tr uzmanlarının yardımıyla yapılan değerlendirmede kira gelirinde gelirin elde edilmesinin tahsil esasına bağlanması nedeniyle kiracı, kirayı ödememiş ise beyan edilmemesi gerektiği sonucuna varıldı. Ancak örneğin mahkemelik olunan durumlarda eğer kiracı parayı bankaya yatırmışsa, siz bunu tahsil etmemiş olsanız bile beyanname vermek zorundasınız. Yanig beyannami vermek için yaranın cebinize girmiş olması gerekmiyor.

ÇEKLE ÖDENMİŞSE BİLE BEYAN ET

Ayrıca eğer kira bedeli ileri tarihli bir çekle ödenmişse bu da nakden tahsilat sayıldığından kira bedeli beyan edilmek zorunda. Çekin ileri tarihli olması durumu değiştirmez. Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri de ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir. Yani eğer gelecek yılın kirasını peşin almışsanız bunu da gelecek yıl bayen edin. Örneğin; 2013 ve 2014 yılları kira gelirleri topluca 2013 yılında tahsil edilirse, sadece 2013 yılı için alınan kira beyan edilecek. 2014 yılının kirası gelecek yıl beyan edilecek.

DEKONT YETERLİ

Geçen yıl tartışma konusu olan bir başka gelişme bankaya yatırılan kira için alınan dekontun; kiranın gider olarak düşülmesi için yeterli olup olmadığıydı. 'Şirketler ayrıca konut sahibinden gider pusulası alacak mı' sorusuna uzmanlar yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında bankalardan alınan dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlarda alınan çıktıların yeterli olduğunu belirtiyor.

FAZLA VERGİ ÖDEMEYİN
Götürü gider üsulunü seçenlerin yaptığı en büyük hatalardan birisi eğitim, sağlık sigortası, bağış gibi diğer indirim kalemlerini indirmemeleri. Götürü giderini seçmişseniz bile indirimleri düşmeyi unutmayın fazla vergi ödemeyin.
5 yaşındaki coçuk bile beyanname vermeli

Eğer kiradaki evin sahibi çocuğunuz ise beyanname sizin adınıza değil çocuğun adına verilmeli.
Kira vergisinde önemli konulardan birisi aieli için sahiplik nedeniyle yaşanan karmaşa. Öncelikle şunu söyleyelim ki, sahip olduğumuz binamızı, çocuklarımıza, anne ve babamıza veya kardeşlerimize ikamet olarak kullanılmak şartıyla bedelsiz tahsis etmemiz halinde emsal kira bedeli uygulaması yapılmıyor. Yani beyanname verilmiyor.

Vergi.com.tr uzmanlarının sorulara verdiği yanıtlara göre bunların dışında kalan yakınlarımıza bedelsiz tahsis edilen binalar, ikametgâh olarak kullanılsa dahi emsal bedel hesaplanacak ve kira geliri olarak beyan edilecek. Diğer yandan eğer evin sahipliğini çocuğunuzun üstüne yaptıysanız beyannameyi çocuğunuzun adına vermeniz gerekiyor. Ödemiyi ise çocuğunuz yerine veli olanak sizip yapmanız gerekiyor.

ÇOCUĞA SADECE 1 EV VEREBİLİRSİN
Eğer çocuğunuza bir tek ev oturması için vermişseniz o ev için bayanname vermeyeceksiniz ancak ikinci ev için bayanname vermek zorundasınız. Örneğin çocuğunuza biri İstanbul'da diğeri Bodrum'da iki ev vermişseniz, ikamet ettiği İstanbul'daki konut için emsal kira bedeli uygulanmayacak, ancak Bodrum'daki konut için emsal kira bedeli uygulaması yapılacak.

Bir de ikametgâh olarak kullanılmayıp işyeri olarak kullanılmak üzere sahip olduğumuz binaları, anne ve babamıza, çocuklarımıza ve kardeşlerimize para almadan tahsis etsek dahi, emsal kira bedeli hesaplanıp, bu bedeli elde edilmiş kira bedeli olarak beyan etmemiz gerekiyor.

SEVGİLİ İÇİN DE BEYAN GEREKİR

Bazı durumlarda evde kalan sevgili için evin emsal kira bedeli hesaplanıp bunun yarısını beyan etmeniz gerekiyor. Gelir Vergisi kanununda mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde oturması halinde, emsal kira bedeli hesaplanmayacağı belirtilmiştir. Buna göre, sevgiliniz ile akrabalık bağı var ise kendisi için emsal kira bedeli hesaplamayacaksınız. Akrabalık bağı yok ise evin emsal kira bedelinin yarısının sevgilinizden elde ettiğiniz kira geliri sayılması ve yıllık 3.200 TL'yi aşması halinde bu kira gelirini beyan etmeniz gerekiyor.
DİKKAT! TÜM SİTE CEZA YER

Bazı apatrman veya sitelerin tüm mülk sahiplerinin ortak olduğu darileri bulunuyor ve bunu da kiraya veriyorlar. Apartman ve sitelerin ortak alanlarının kiraya verilmesinden elde edilen kira geliri, apartman sakinlerinin hisseleri oranında elde ettiği kira geliridir. 2013 yılı için 26 bin TL'yi aşması halinde beyan edilecek, aşmaz ise beyan edilmeyecek. Söz konusu ortak alanların basit usule tabi olanlara kiraya verilmesi halinde, ödenen kiradan tevkifat yapılamayacağından tevkifata tabi ve istisna uygulanmayan bu kiranın, her bir kat maliki tarafından hissesine düşen kira tutarının yıllık tutarının bin 390 TL'yi aşması şartıyla yıllık beyanname ile beyanı gerekiyor. Aksi halde tüm site ceza yer.
YURTDIŞINDAKİ GELİR KİRADAN DÜŞÜLEMEZ

Eğer yurtdışında kira ödüyor ve Türkiye'de kira geliri elde ediyorsanız yurtdışındaki kira gelirini Türkiye'deki kiradan düşemezsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler