FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaş konut kredisi hakkında ne soruyor?

Ayda ortalama 200 bin kişinin konut kredilerini kıyasladığı Enuygun.com’un Bankacılık Ürünleri Direktörü Filiz Küntaş, konut kredilerinde en çok sorulan 7 soruyu cevapladı.

Vatandaş konut kredisi hakkında ne soruyor?

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre ülkemizde her ay ortalama 25 ilâ 30 bin kişi konut kredisi kullandığını kaydeden Küntaş’a sorulan sorular ve cevapları şöyle:

1-Önce ev mi, kredi mi?
Bir bankaya kredi başvurusu yaptığınızda ekspertiz süreci yaşanacağı için önce evi bulmanız daha doğru. Zira ekonomik durumunuz kadar evin durumu da kredinin kabulünde önem taşıyor.

2-Evim inşaat halinde, konut kredisi kullanabilir miyim?
İnşaatın yüzde 80’i tamamlanmışsa kullanabilirsiniz. Banka bunu göndereceği eksperle belirliyor.

3-En çok ne kadar kredi kullanabilirim?
Bankanın belirlediği ekspertiz değerinin yüzde 75’ine kadar kredi kullanabilirsiniz. Ancak ekspertiz değeri de her zaman evin fiyatına eşit olmayabilir.

4-Evi kardeşimden / babamdan alacağım, kredi kullanabilir miyim?
Bu durumda kredi kullanılması maalesef söz konusu değil. Çünkü bu kredinin gerçek bir konut alışverişine aracılık edip etmediğini belirlemek zor.

5-Benim için en avantajlı krediyi nasıl seçerim?
Gereken kredi miktarını, aylık ödeme gücünüzü ve düşündüğünüz vadeyi belirledikten sonra bankaları karşılaştırmanız gerekir. Burada toplam faiz ve diğer masrafları ve aynı krediyi farklı bankaların farklı şartlarda verebileceğini de unutmamak gerek.

6-Birden fazla bankaya başvuru yapabilir miyim?
Ön onay aşamasında istediğiniz kadar bankaya başvurabilirsiniz. Ancak ekspertiz aşamasında kredinin çıkmaması halinde bile ekspertiz ücretini ödemeniz gerektiği için ekspertiz aşamasına tek bir seçenekle girmek masraflarınızı azaltır.

7-İnternetten konut kredisi başvurusu yaptım, şimdi ne olacak?
Önce bankadan bir görevli, kullanacağınız kredinin şartları (faiz, masraf v.b.) hakkında sizi arar. Bu aşamada, eğer ödemelerini zamanında yapan sorunsuz bir müşteriyseniz şartlarda pazarlık yapabilirsiniz. Daha sonra nüfus cüzdanı, tapu fotokopisi gibi gerekli birtakım evraklarla bankaya gitmeniz ve ön değerlendirmeye girmeniz gerekiyor. Sonuç olumluysa banka seçtiğiniz eve eksperini gönderir ve sizden de ekspertiz ücretini yatırmanız istenir. Gerekli onayın ardından da DASK gibi birtakım sigorta işlemleri gerçekleştirilir. Bunun ardından bir banka görevlisiyle gideceğiniz ilgili tapu dairesinde, yeni evinizin tapusuna banka lehine ipotek konulduktan sonra kredi miktarı satıcıya ödenir. Sigorta ve tapu masraflarının alıcıya ait olduğu bu süreç, başvuruyla birlikte yaklaşık 5-10 iş günü sürer.

******

**

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler