FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brexit Sonrası Güvenli Limanlara Kaçış

Brexit Sonrası Güvenli Limanlara Kaçış

İngiltere'nin referandum ile Avrupa Birliğinden çıkması piyasaları şaşırtarak belirsizlikleri de beraberinde getirdi. Bundan sonraki süreçte piyasalarda FED'den çok Avrupa Birliğinden gelecek olan haberlere dikkat edilecektir. FED faiz artırımlarını engelleyen bu gelişmeler faiz artırım planlarını oldukça geri plana çekmiş bulunmaktadır.

Draghi'nin yapamadığını İngiltere’nin yapacağını, EUR para biriminde olan güvenin de azalarak aşağı yönlü baskıları artırdığını görüyoruz. Piyasa beklentilerinin dışında gerçekleşen bu gelişmeler, başka Avrupa ülkeleri önümüzdeki günlerde ayrılacaklar mı konusunu gündeme getirdi. İngiltere'nin çıkış sürecinin sancılı geçeceği, Almanya tarafından da bir an önce çıkmasını istemesi üzerine, derecelendirme kuruluşların İngiltere'nin notunu indirmesi piyasalarda tedirginlik yaratıyor.

Bu hafta gelecek olan İngiltere büyüme verileri, piyasa fiyatlamalarında önemini artırmış bulunmakta. Ekonomisinde 375 Milyar Sterlin parasal genişleme yapan İngiltere ekonomisinin normal şartlarda da çok iyi olduğu söylenemez. Parasal genişleme ile enflasyon tarafını da iyileştirmek isteyen Merkez Bankası, faizleri de sabit tutarak ekonomisini canlı tutmaya çalıştı. Brexit ile Merkez Bankası’nın önümüzdeki günlerde tekrar piyasaya müdahale etmesi söz konusu olabilir. Açıklamada bulunan Carney, gerekli tedbirleri alabileceğini belirtmişti. Önümüzdeki günlerde sterlin para birimi ise iç açıcı görünmüyor.

Belirsizliklerin hakim olduğu piyasa, fiyatlamalarında ise güvenli limanlarda fırsat oluşturuyor. Altın tarafında özellikle yatırımların artması riskli enstrümanlarda kaçışa işaret ediyor. Bunun yanında riski yüksek olan yatırım ürünlerinden paranın çıkıp Altın, Yen ve İsviçre Frangı gibi para birimlerine kaydığını takip ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de güvenli liman algısı devam ederek Yen ve Altının değer kazanacağını görebiliriz. Yen tarafında sözlü yönlendirme ile aşırı değerlenmesini istemeyen hükümet, düşüşlerde altındaki değerlenmeye göre biraz daha sınırlı olabiliyor.

Teknik açıdan baktığımızda ise 1200 dolardan yükselen altını görmekteyiz. Yükselen trend çizgisini kırmadığı sürece geri dönüşlerde alıcı seyir izlenebilir. Aşırı fiyat oynaklığı ile sert bir şekilde yükselen altının tepki satışları ile 1320 kırılması durumunda 1302 dolarlara kadar geri çekilip, destek alması ile yükselişlerin devamını görebiliriz. Aksi takdirde trend çizgisini kırması satıcıların piyasaya daha hakim olmasına sebep olabilir. Awesome göstergesine göre yüksekliş trendinin olduğunu göstermektedir. Göstergenin üst üste iki kez yeşili işaret etmesi piyasanın daha da alabileceğini işaret etmektedir. Bu durumda yukarında takip edeceğimiz önemli direnç seviyelerimiz ise 1340 dolar, bu fiyatın aşılaması ile 1358 ardından 1380 dolarlara kadar yükseliş yönlü hareketleri takip edebiliriz.

En Çok Aranan Haberler