FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doların Değer Kaybında Dip Görüldü Mü?

Doların Değer Kaybında Dip Görüldü Mü?

FED’in son faiz artırımı sonrası işlerin değiştiği görülüyor. Bir önceki faiz artışından sonra güvercin tonda konuşma yapan Yellen’den eser olmadığı görüldü.

ABD ekonomisinde bir önceki faiz artırımı sürecindeki verilerin olmadığı da gelen enflasyon verileri ve Tarım Dışı İstihdam gibi verilerinde görülüyor. Buna rağmen faiz artırımını yapan FED birde bilanço azaltımı planı yapması politikalarda nasıl bir değişiklik olduğu sorusunu akıllarda bırakıyor.

Trump kaynaklı yükselemeyen dolarda, ABD Hazine Bakanı Mnuchin ‘’Güçlü Dolar’’ hikayesine destek veren Trump, doların güçlenmemesi gerektiğini belirtti. Bu etkilerin yanında beklenen vergi reformunun gelmemesi, verdiği vaatleri yerine getirememesi dolar için olumsuz ayrışmaya sebep oldu.

Bu dönemde Euro Bölgesinde enflasyon oranlarının yükselmesinden dolayı ECB üyelerinde ağız değişikliği görülürken EurUsd paritesinde sert yükseliş yaşanarak güçsüz dolara bir darbede Euro bölgesinden geldi. Bu dolar endeksinin 96.30 seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu.

Son çıkan sonuçlardan ABD Hükümeti, hem FED’in eski haline gelmesini isterken hem de güçsüz doları piyasada ihracat rakamlarının bozulmaması için istemiyor. FED ekonomik anlamda sıkılaşma yaparak olası bir ekonomik kriz çıkması durumunda esneklik kazanma isteği hükümet ve FED yetkilileri tarafından açıklamalara yansıyor. Doların güçlenmeden FED’in faiz artırıp bilanço azaltımı sürecindeki hükümet politikaları ve söylemleri oldukça önem olacaktır.

Teknik Analiz İle Stratejiler

Teknik olarak baktığımızda; Ters omuz-baş-omuz formasyonun oluştuğu gözlemlenmektedir. Formasyonun yukarı yönlü kırılmasıyla dip noktası olarak 96.30 seviyesi görülüp yükseliş trendine geçebilir. Hareketli ortalamalarının düşüş trendinde takip edilmeye devam edilmesi ve orta vadeli düşen trend çizgisinin varlığı düşen trende işaret ediyor. Ancak son gelişmelerle 50 Günlük Hareketli ortalamasını zorlayıp Ters omuz-baş-omuz formasyonun yukarı yönlü kırılıp aynı oranda yükselişler görülmesi ve 97.50 seviyesinin üzerinde kapanışlar yapmasıyla trend değişebilir. Yükselişlerde takip edilecek direnç noktaları 98.20 aşılmasıyla 98.60 seviyeleri izlenebilir. Düşüşlerde ise destek olarak takip edilebilecek noktaları 96.90 kırılmasıyla 96.50 seviyeleri test edilebilir.

En Çok Aranan Haberler