FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon (TÜFE) Haftası Geldi

Enflasyon (TÜFE) Haftası Geldi

ABD tarafından geçen hafta gelen verilere baktığımızda bir kez daha faiz artırımlarında beklentinin gerçekleşmeme ihtimali artmış bulunmakta. Tarım Dışı İstihdam verisindeki gerileme faiz artırımının o kadar da kolay olmayacağını teyit eder nitelikte olduğunu gösteriyor. Ortama Saatlik Kazançlar verisinin de yerinde saydığını görüyoruz. Özellikle enflasyon tarafındaki gelişmelere yarayacak olan bu veride artış gözlenmemesi, enflasyon beklentilerini aşağı çekebilecek etkiler arasına girmiş bulunuyor. ABD verilerindeki iki haftadır gelen verilerin kötü olması euro tarafındaki yükselişleri destekler niteliktedir.

Pariteye baktığımızda da ABD faiz artırımlarının beklentilerin altında kalması ve Çin tarafından gelen olumsuz veriler ile yükseliş yönlü hareketlerin geldiğini takip etmekteyiz. Kötü gelen ABD verilerinin beklentileri karşılamaması Euro para birimine girişleri sağlamakta. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin piyasaya olumlu söylemlerde bulunması da yetmiyor. Yapısal reformlar olmadan enflasyon tarafındaki beklentisinin az olduğu gözlemlenirken, ECB olarak piyasaya istediklerini verip daha fazla müdahale etmeme ihtimalinden sonra Japonya Merkez Bankası gibi eksi faizleri izleme yönünde olduğunu görebiliriz. Bu da euro para birimini değerlendirebilecek olan başka bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Bu hafta gelecek olan TÜFE verileri en çok takip edilmesi gereken veriler arasında yerini almaktadır. ECB'nin piyasa vermiş olduğu 80 milyar Euro genişleme paketi devam ederken enflasyonda canlılığın ne kadar gerçekleşebildiğinin önemli kanıtı olacağı görülmektedir. Piyasada para basımı ve eksi faiz oranlarının yanında dünyada düşen faiz oranlarının katkısını yavaş yavaş görebilecekmiyiz, bunu TÜFE verilerinden takip edeceğiz. ABD Merkez Bankası FED'in en çok takip ettiği verinin paritelerde sert hareketliliğe sebep olması beklenebilir. TÜFE verisine göre 'Güvercin' ya da 'Şahin' FED'i önümüzdeki günlerde takip etmemiz daha mümkün olacaktır. Dolar bir miktar toparlansa da EURUSD paritesinde orta vadeli yükselişini devam edecek mi, yine TÜFE verilerine göre fiyatlama yapılması faydalı olabilir.

En Çok Aranan Haberler