FİNANS

Petrolde Opec Etkisi

Petrolde Opec Etkisi

Petrol fiyatlarındaki düşüşlere OPEC birliğinin söylemleri ile tekrar müdahale ettiğini görüyoruz. Petrolde son aylarda gelen stok fazlası ve sondaj kuyularındaki artışların üretimin artması ile birlikte fiyatları düşürdüğünü takip ettik. OPEC yapısına baktığımızda petrol fiyatlarının düşmesinden zarar gören ilk iki ülke Suudi Arabistan % 46.4, Venezuela %26.0 , OPEC harici Rusya ise %18.2 olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle petrol fiyatlarının belli bir seviyeye düşmesinden sonra ilk toplantı taleplerinin bu ülkelerden çıktığını görüyoruz. Venezuela ekonomisinin petrol üzerine kurulu olması petrol fiyatlarının gerilemesinde ilk sesini çıkartan ülke olduğu görülüyor. Rusya tarafından hemen karşılık bulması da dünyadaki en çok zarar eden ülkere baktığımızda nedenini ortaya çıkartıyor.

ABD’nin dünya üretimindeki payının % 23 ile lider konumda olması, gelen stok verilerinin ne kadar önemli fiyatlama yaptığını göstermektedir. ABD stoklarının artması OPEC ve Rusya tarafından gelen çağrılara rağmen fiyatları düşürebiliyor. OPEC içinde Suudi Arabistan 10.276 milyon varil ile üretimin en büyük payına sahiptir. Venezuela’nın ise altıncı sırada 2.423 milyon varillerde üretim yapması bağımlılığı arttırmaktadır. Bu ülkelerin ekonomik yapısına baktığımızda petrole bağımlı ekonomiler olması ve OPEC tarafında üretimi dondurma gibi kararların çıkmasında, görünüşte istekli olsalar da vazgeçmeleri çok güç olarak görülüyor.

Petrolün tüketim tarafına baktığımız zaman ise Çin tarafındaki canlanma iyimserliği arttırıyor. ABD ne kadar petrol üretirse petrol fiyatlarındaki düşüşleri devam ettiriyor. Petrol piyasasındaki yükselişlerin kısıtlı olduğunu görüp yükselten etkinin ise tekrar toplantı talepleri ile geçici yükselişlerin olduğunu görmekteyiz. ABD stok verilerinin olumlu gelip, karşı etki olarak toplantı söylemleri olması ve ABD stok verilerinin olumsuz gelmesi ile petrol fiyatlarını yükseltip hiçbir toplantı çağrısı oluşturmaması, şuan oluşan petrol fiyatları oluşumunun hakkında kısaca özetini vermektedir.

Brent Petrole teknik açıdan baktığımızda 41.50 dolarlardan yükseldiğini görmekteyiz. Orta vadeli yükselen bir trend yaptığını görüyoruz.Yükselen trendin oluşmasında özellikle RSI göstergesinin uyumsuzluğu karşımıza çıkmaktadır.Özellikle bu uyumsuzluklar trend oluşumu için kuvvetli sinyal vermektedir. MACD yukarı yönlü trendini takip ettiğimizde ise direnç olarak kullanabileceğimiz fiyatlar 45.90 aşılması durumunda 46.60 dirençleri yükselişlerde takip edeceğimiz fiyatlar olarak karşımıza çıkmaktadır. RSI göstergesine baktığımızda ise aşırı alım yapılıp tepki satışlarının gelebileceği bölge olan 70 ve üzerine geldiğini görmekteyiz. Tepki satışlarının geldiği petrol fiyatlarında destek olarak takip edeceğimiz önemli fiyatlar ise 44.90 kırılması ile 44.20 satışların devam etmesi durumunda ise 43.70 desteklerine kadar takip edebiliriz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler