FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Dışı İstihdam Ve Petrol Piyasasındaki Gelişmeler

Tarım Dışı İstihdam Ve Petrol Piyasasındaki Gelişmeler

ABD tarafından gelecek olan TDI ( Tarım Dışı İstihdam) verisi haftanın en önemli verisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda gelen olumlu verilere baktığımız zaman ABD ekonomisinin iyiye gittiğini görmekteyiz. TDI verisinin tek başına olumlu gelmesi son zamanlarda var olan önemini bir miktar kaybettiğini takip etmiştik. Verinin yanında gelen Ortalama Saatlik Kazançların ise daha fazla öneme sahip olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni ise enflasyon tarafında istenilen ivmenin yakalanamamış olmasıdır. Bu veride kuvvetli bir sıçrama görürsek önümüzdeki aylarda enflasyon tarafında canlılık görme ihtimalimiz artar ki buda FED üyelerinin tekrar faiz söylemlerini arttırabilir. Faiz söylemlerinin artması ile doların tekrar değer kazanması ve doların dünya para birimlerine karşı yükselişini takip edebiliriz. Ortalama Saatlik Kazançlardaki artışın bu kadar öneme sahip olmasının nedeni ise çalışan insanların daha fazla para alıp daha fazla tüketmesi anlamına gelmekte ve TÜFE verisine etkisinin beklenmesi olduğu için büyük öneme sahip olduğunu görmekteyiz. Piyasa özellikle bu veriye son zamanlarda daha çok önem vermektedir.

Geçen hafta gelen ABD büyüme verisinin olumsuz gelmesi dolarda değer kaybı yaşanmasına sebep olmuştu. Büyüme tarafından gelen olumsuz veriler FED’in faiz arttırımın da aceleci olmamasına sebep olacaktır. İstenilen büyüme rakamlarına ulaşamayan ABD ekonomisi, faiz artışı yaparak hali hazırda gelen kötü büyüme verilerini daha da düşürmeyi göze almayı bekleme ihtimali düşük olarak görülüyor.

Petrol tarafındaki gelişmeler ülke ekonomileri için tekrar konuşulmaya başlanacaktır. Düşen petrol fiyatlarına baktığımız zaman dünyadaki gelişmiş ülkelerin enflasyon sorununa petrol fiyatlarının düşmesi de eklendiği zaman daralma söz konusu olmaktadır. Petroldeki ABD tarafından gelen stok verilerinin tekrar artış göstermesi ve Sondaj Kuyularındaki artış üretimdeki artışlara işaret ettiği için petrol fiyatlarında sert düşüşleri takip etmekteyiz. Düşen petrol piyasası ise ülkelerin kısmi olarak daralmasına da sebep olmaktadır. Irak petrol ihracatının artması bir miktar tüketimin artmasına işaret etmesi, petrol fiyatlarındaki tüketim tarafındaki artışı ile toparlanmasına sebep olabilir. OPEC tarafındaki gelişmeler beklentilerin üretim kısmında 2017 yılı için aşağı çekmesi petrol fiyatlarının önümüzdeki yıl yükselişini göstermektedir.

Petrol fiyatlarına teknik olarak baktığımızda düşen bir kanal oluşumu görmekteyiz. Fiyatlamada 40.00 dolar seviyesini kırması ile 38.00 desteğine kadar geri çekilmeler yaşanabilir. Satışları devam etmesi durumunda ise 36.60 ve 35.40 destekleri takip edilebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmakta. Alt kanalın kırılmaması ile yükselişlerde 41.85 direnci ön plana çıkmaktadır. Tepki alımları ile takip edeceğimiz diğer önemli direnç seviyeleri 43.20 aşılması ile 44.40 dirençlerini takip edebiliriz. Trend olarak baktığımız zaman ise ADX göstergesinin 20 seviyesinin üstüne atması ile düşüş trendinin arttığını göstermekte. - DI (Kırmızı) göstergesi ile ADX (Siyah) göstergesinin birlikte yukarı hareket etmesi düşüş trendini kuvvetlendiğini göstermektedir. Düzeltme hareketlerinin gelebileceği beklentisi ile + DI (Mavi) göstergenin yukarı yönlü hareketi ile başlayabilir. Aradaki makasın açılması sert yükselişler ve düşüşlere işaret ederken fiyatlamalara da yansımasını göstermektedir.

En Çok Aranan Haberler