FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1 Mayıs tatil oluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edilmesine ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Bakan Çelik, İNTES Türkiye Eğitim Şantiyesi İnşaat Sektörü ve Mesleki Eğitim Kursu açılış törenine gelişinde gazetecilerin 1 Mayıs'a ilişkin sorularını cevaplandırdı. 1 Mayıs ile ilgili çok şeylerin konuşulup, çok şeylerin yazıldığını belirten Çelik, 1980 yılından bu yana 1 Mayıs'ta bazı üzücü olayların yaşandığını hatırlattı. AK Parti iktidarı olarak gerek yasakların kaldırılması konusunda önemli adım attıklarını belirten Çelik, geçen yıldan bu yana hükümet olarak 1 Mayıs ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Geçen yıl 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına ilişkin karar aldıklarını ifade eden Çelik, son olarak Başbakan Erdoğan'ın yaptığı değerlendirme sonucunda 1 Mayıs'ın tatil olması konusunda gerekli çalışmanın başladığını söyledi. Bakan Çelik, 1 Mayıs'ın resmi tatil olmasına ilişkin yasa tasarısını Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtıklarını kaydetti. Çelik, "Çok seri biçimde bunun yasalaşması için çalışacağız. Sosyal taraflarla, işçi işveren kesimiyle daha önce bu konuda değerlendirme yapmıştık. Nihai görüşmeyi de gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs'ın tatil olması konusundaki tasarı imzaya açılmış bulunuyor" dedi.

Çelik bir soru üzerine, 1 Mayıs'ın tatil olmasını bu yıla yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, tasarıyı kısa sürede yasalaştıracaklarını bildirdi.

Çelik, 1 Mayıs'ın 1925 yılından bu yana Bahar Bayramı olarak kutlandığını, 1980 yılında ise bu konuda bir kısıtlama getirildiğini belirterek, bu kısıtlamayı kaldırmanın kendi iktidarlarına nasip olduğunu söyledi. Çelik, "Bu anlamda mutlu ve sevinçliyiz. Bunun edebiyatını yapanların da nerede olduğunu sormak herhalde hakkımızdır" diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin 'Tatil karşılığında sendikalardan 'Taksim Meydanı'ndan vazgeçin' şeklinde bir talebiniz mi olacak?' sorusu üzerine şunları söyledi: "Bu konular farklı konular. Ben Çalışma Bakanı olarak gerek işçinin gerek işverenin önündeki engelleri tam kaldırmaya mükellefim. Bu konuda gerek işverenlerle ilgili gerek çalışma hayatıyla ilgili önemli düzenlemeler yaptık. Mümkün mertebe uzlaşma çabasında olduk. Bizim görevimiz talep edilen, olması gereken 1 Mayıs'ın tatil olması için gereken çalışmaları tamamlamaktır. Bu çalışmalar kısa sürede tamamlanacak. Bunun nerede, ne şekilde kullanacağı konusu ise diğer bakan arkadaşlarımız ve mülki amirlerle ilgilidir. Öyle tahmin ediyorum ki herkes bayram olan, tatil olan bu günü tatile uygun, bayrama uygun kutlama içerisinde olurlar. Yasalar ne emrediyorsa herkes o çerçevede hareket etmeli."

Bir gazetecinin 'Sizin Taksim'de 1 Mayıs kutlanmasıyla ilgili düşünceniz nedir?' sorusuna karşılık Çelik, "Benim şahsi düşüncem olamaz. Mülki amirler bir bayramın, bir mitingin ne şekilde olacağını belirlerler. Herkes buna uymak durumundadır" dedi.

ERDOĞAN: TALİMAT VERDİM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlarken 1 Mayıs'a da değindi.

Bir gazetecinin, "Bu sabah bazı bakanlarla bir araya geldiniz. Bu, 'mini ekonomi zirvesi' olarak nitelendirildi. Bu toplantıda sanayiyle ilgili bazı değerlendirmeler yaptığınıza ilişkin duyumlar aldık. Sanayideki son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, toplantıyı 'mini ekonomi zirvesi' olarak değerlendirmenin doğru olmadığını belirterek, toplantıda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın bulunduğunu anlattı.

Bakanlarla öncelikli olarak çalışma hayatına, Sendikalar ve Toplu Sözleşme kanunlarına yönelik görüşmeleri olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "AB sürecine yönelik olarak, bu süreçte Sendikalar Kanunu ve Toplu Sözleşme Kanunu'nu bir an önce Meclis'den çıkaralım istiyoruz. Bununla ilgili hazırlıklar zaten büyük ölçüde yapılmış vaziyette. Genel kurulumuzda görüşerek bunu bitirelim istiyoruz.

Bir diğeri de tabii yine şu anda özellikle her 1 Mayıs'ta gündeme gelen bir konu. Bununla ilgili de işçi barışına yönelik bir adımı geçen yıl bildiğiniz gibi atmıştık ve 1 Mayıs'ın tatil olarak ilan edilmesi noktasında perşembe günü bakanımız Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ile bir araya gelecek. Bu konuda kendilerine bir talimat verdim. 'İşçi konfederasyonlarıyla da bu konuyu görüşün ve 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesiyle ilgili olarak konuyu kendileriyle de ayrıca müzakere edin' dedim. Bu konuda verilmiş olan bir talimatım var" dedi.

TÜRK-İŞ: ESAS AMAÇ TATİLDİ
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuya ilişkin Canlı Gaste'ye yaptığı açıklamada, Taksim konusunda yine ısrarcı olmakla birlikte esas amaçlarının 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi olduğunu söyledi.

Başkanlar Kurulu Toplantısı ve Başbakan'ın talimatıyla ilgili açıklama yapan Kumlu, "Yıllardır dile getirdiğimiz gibi geçen sene de Sayın Başbakan'a 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi talebini iletmiştik. O zaman, 'Çalışma Bakanı ile bu konuyu bir irdeleyin' dediler ancak çıkan netice olumsuz oldu.

Geçen yıl Taksim'de kutlansın kutlanmasın; bir kaos yaşandı. Özellikle bugünkü Başkanlar Kurulu'nda da ısrarla 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesi gerektiğini söyledik. Daha önce de yeniden bir kaos olmasın diye mesajlarımız olmuştu. Başbakan'ın verdiği talimatı olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Sonuç olarak, Başkanlar Kurulu'nda aldığımız karar üzerine atılan bu adımın büyük bir gelişme olduğunu düşünüyorum" dedi.

Geçen yıl gerçekleşmeyen tatil konusunda, "Başkanlar Kurulu'nda Sosyal Güvenlik'le aynı anda tartışılan bir konuydu. Biz, '1 Mayıs yaklaşıyor, bunu da halledim' dememize rağmen, Bakanlar Kurulu farklı bir karar aldı. Biz yine tatil konusunda ısrarcı olduğumuzu ilettik ve iyi bir gelişme oldu" diyen Kumlu, Taksim konusunda ise şöyle konuştu:

Taksim'i bir takıntı olarak görmemek lazım. Polis ve jandarma ile işçileri karşı karşıya getirmeyi düşünmüyor ve istemiyoruz. 'Yasak' dendiği zaman bir tepki oluşuyor. Bunu ortadan kaldırılması için geçen yıl olduğu gibi yine ısrarcı olduk. Oturup konuşacağız. Biz, 1 Mayıs'ı ismine yakışır şekilde kutlamak istiyoruz. Şunu da belirtmeliyim; bizim esas amacımız 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesiydi.

Express


En Çok Aranan Haberler