**SPK, Körfez'de gidecek ülke bulamayan 1,5 trilyon dolar parayının Türkiye'ye getirmek için kolları sıvadı.
**
Yaklaşık 1-1,5 trilyon dolar seviyesinde olduğu tahmin edilen Körfez bölgesindeki petrodolarların Türkiye’ye gelmesinin yolu açıldı.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelen SPK Başkanı Vedat Akgiray, konuyla ilgili olarak HSBC ve Citibank ile görüştüklerini söyledi.
Akgiray, “Bu fonlar sukuk denen formatta parayı vermek istiyorlar. Politikacılar bundan siyasi anlamı olur diye korkuyorlar ama biz korkmuyoruz. Dolayısıyla yeni kira sertifikaları bugünlerde yayınlanacak. İstediğimiz kadar para gelebilecek. Bu azımsanacak bir rakam değil. IMF ile 40 milyar doları konuşurken bundan yararlanmamak çok büyük bir ayıp” dedi.
Akgiray böyle bir kaynağın ne kadarının gelebileceği sorusuna da “Çok milyar dolar” cevabını verdi.
1000 FİRMA GELECEK
Toplantıda halka arz çalışmalarına da değinen Akgiray, ‘’Bu kapsamda gerekirse kapıdan çıkacağız, pencereden gireceğiz bu işi yapacağız. TOBB ile birlikte halka arz seferberliği ilan ettik. Hedefimiz bin şirkete ulaşmak. 900 olabilir, bin 100 olabilir farketmez ama sayıyı artırdığımızda borsanın derinliği de artacak” dedi. 6-7 Mayıs’ta İstanbul’da halka arz konferansı yapacaklarını, bine yakın firmanın katılacağını belirten Akgiray, halka arz seferberliği kapsamında gittikleri Anadolu şehirlerinde Borsa’nın yanlış değerlendirildiğini gördüklerini açıkladı. Akgiray, “1990’lı yılların ortalarından itibaren imaj bozulmuş. Bunu düzeltebiliriz’’ dedi.
PİYASAYA DÜZEN
SPK Başkanı şu mesajları verdi:
** Yüzde 100 bankacılığın kontrolünde olan bir finans yapısı rekabeti engellediği için yanlış. ABD’de ortaya çıkan tartışmaların haklı sebepleri var, konu Türkiye’de de tartışılmalı.
** İMKB’deki toplam işlem hacminin yüzde 1-2’si sizin yazdığınız tarzda manipülasyon sonucu ortaya çıkıyor. Bunu temizlemek lazım.
** Piyasayı bozucu işlemlere ilişkin tebliğ gündemde. Fiyat bozucu davranışı gördüğümüz anda bunu durdurmayı amaçlıyoruz.
** Cep telefonları vasıtasıyla aracılara yatırımcının bilgisi olmadan hiçbir şey yapma şansı vermeyeceğiz. İsmi E-caz, yani elektronik ikaz gibi...
** Sokağı izlemeden dünyanın herhangi bir yerinde finansal regülasyonu beceremeyiz. Bu sene içinde Ankara’da tüm ekonomi kurumlarının kullanacağı erken uyarı sistemleri ayağa kalkar.
** Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nu Bakanlığa sunmak üzereyiz. Meclis’ten bu sene geçer diye söz alıyoruz. Kanun geçtiği zaman birçok kapı piyasalarımız için açılacak.
** Ekonomik suça ekonomik ceza verilmeli. Bir kere yapanın parasını alacaksınız. Ondan sonra yaptığı iş birisini aldatma, dolandırıcılık varsa cezası tabii ki olacak. Hapse gider. Ondan ödün vermek yok.
PORTFÖY PEŞiNDE DEĞiLiZ
Son günlerde portföy yöneten gazetecilerle ilgili tartışmalara da değinen SPK Başkanı Akgiray, konuyla ilgili olarak herkesin rızasını alarak bir şeyler yapacaklarını söyledi. Akgiray, ‘’Gazetecilerin portföylerinin değerine kimse meraklı değil. Ama yanlış yönlendirici bilgi yayarak kişisel menfaat sağlamak, içten öğrenilenlerle aynı suçtur. Bunu yapan gazeteci olabilir, patron olabilir, bunların olmamasını istiyoruz. Yoksa bugün tüm basın mensuplarının portföylerini verebilirim’’ dedi. EGD Başkanı Celal Toprak da konuya tavırlarının net olduğunu, şaibeye bulaşmış hiçbir üyeyi içlerinde barındırmayacaklarını belirterek ‘’Dünyada nasıl oluyor, araştıracağız. Ondan sonra deklarasyon yayınlama gereği duyarsak açıklarız’ dedi.
50 KiŞi SEPETLEYEREK BÜYÜK BiR ADIM ATARIZ
SPK Başkanı Akgiray, piyasalarda güveni sağlamak için kısa bir süre SPK’nın, piyasanın ağabeyi olarak gözükmesinde fayda olduğunu belirtirken, şu öneride de bulundu: “Biraz işlem hacmi kaybını göze alarak 40-50 kişiyi oradan sepetleyebilirsek güven konusunda büyük bir adımı atmış olacağız. Kurumlarımızı yönetenler, Borsamız olsun, diğerleri olsun, ‘(Aman mevcut yapıda ticari hacim azalmasın, bir şey yapmayalım) diye bilinç altında bir korunma güdüsü var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Gerekiyorsa düşsün, ayıklanması lazım. (Bak devletimiz bu işi yaptı) dedirttiğimiz gün, o güven unsurunun önemli kısmının geri geleceğini tahmin ediyoruz.’’
HERKES HESAP VERECEK
Piyasada dokunulmaz hiçbir oyuncunun olmadığının altını çizen Akgiray, en garibanından en zenginine kadar yanlış yapan herkesin hesabını vermek zorunda olduğunu bildirdi. Akgiray, “Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi’ni kurduk. Eşanlı, gerçek zamanda aktif olarak piyasayı sürekli gözetiyor. Kim ne almış, ne satmış, kim kimden almış kime satmış hepsi görünüyor” dedi.
SPEKÜLATÖR LAZIM
Akgiray, ‘’Bir piyasada biraz da manipülasyon olması lazım. Spekülatör ve arbitrajör lazım. Yoksa piyasa dengeyi bulamaz” şeklinde konuştu. Akgiray, ancak bir firmanın hisse senedinin fiyatı bir haftada yüzde 40-50 artınca, bunun insanları o furyayı yakalama uğruna kısa vadeye sevk ettiğini, o olmadığı gün zaten kısa vadedenin fazla değeri de kalmayacağını vurguladı. Akgiray, ‘’15-20 yıldır biriken tortuyu bir şekilde filtreden geçirip dışarıda bırakmak durumundayız, başka çaresi yok. Ondan sonra piyasayı sıçratacak kurumsal düzeltmeleri yapmak için vaktimiz de gücümüz de kalır’’ dedi.
(Bugün)