FİNANS

2010 VOB'da atılım yılı olacak

**Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2010 yılının borsa açısından çok önemli atılımların yapılacağı bir yıl olacağını belirtti.

**

VOB ve Mavişehir Rotary Kulübü'nün İzmir Hilton Oteli'nde düzenlendeği "2010 Ekonomi Sohbetleri" toplantısının açılışında konuşan Kestelli, 6 yaşına giren VOB'un geride kalan sürede çok verimli bir büyüme grafiği çizdiğini, işlem hacminin 111 kat artarak 334 milyar liraya, kontrat sayısının 10'a, işlem yapan aracı kurum sayısının 91'e, hesap sayısının 60 bine çıktığını söyledi.

Gelinen noktada VOB'un Türk sermaye piyasalarına yeni bir soluk getirdiğine, Türk girişimcisi için büyük fırsatlar barındırdığına şüphe olmadığını ifade eden Kestelli, şunları kaydetti:
"2010 yılı borsamız için çok önemli atılımların yapıldığı bir yıl olacak. Dünyanın önemli yazılım şirketlerinden İngiliz Patsystems ile imzaladığımız yazılım anlaşması ile küresel oyuncu olma yolunda önemli adımlar attık. 2010 son çeyreğinde borsamızda artık opsiyonlar da devreye girecek ve VOB gerçek anlamını bulmaya başlayacak. İZTB öncülüğünde VOB modeliyle lisanslı depo kurma yolunda önemli aşama kaydettik. Bu konuda yakın bir zamanda müjdeli haber vermeyi umuyoruz. Elektrikten gayrimenkule kadar Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu pek çok konuda yeni vadeli kontrat çıkarmak için çalışmalar sürüyor."

Yaşanan küresel krizde riskini iyi yönetemeyen dev şirketlerin tarihe karıştığının görüldüğüne dikkat çeken Kestelli, Türk girişimcilerinin de VOB'u daha fazla kullanmasını tavsiye ettiklerini ifade etti.

Sohbet toplantısında ekonomistler Mahfi Eğilmez ve Servet Yıldırım, dünya ve Türkiye ekonomisindeki göstergelerle ilgili yorumlamalarda bulundu.

Mahfi Eğilmez, Yunanistan ekonomisinin tüm göstergelerinin Türkiye'den daha kötü durumda olduğunu ancak kredi derecelendirilmesi konusunda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Yunanistan'ın notunu geçen yıl A'dan BBB'ye, bu yıl da BB'ye düşürmesi gerektiğini ancak çok geç davranıldığını dile getiren Eğilmez, Türkiye'nin ise BB notuyla Mısır ve Romanya'dan daha kötü durumda gözüktüğünü Makedonya, El Salvador gibi ülkelerle aynı sırada bulunduğunu anlattı.

Eğilmez, kredi notunun Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini doğrudan ilgilendirdiğini, yanlış notun yatırımcıya da yanılttığını belirtti.

Türkiye'nin krize karşı aldığı önlemlerin kısıtlı ve kısa süreli kaldığını kaydeden Eğilmez, bu önlemlere bütçe açığı sorunu yaşayan bir çok ülke devam ederken bu konuda çok sorun yaşamayan Türkiye'nin çekingen davrandığını ileri sürdü. (AA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler