FİNANS

32 bin memur alınacak

**Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, merkezi yönetim bütçe ve kesin hesap kanunları ile ikinci el araçlarda satış ve devir işlemlerinin noterlerde yapılmasını öngören kanunun da aralarında bulunduğu 4 kanunu onayladı.

**

Gül’ün onayladığı 5944 sayılı “2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu”na göre, 2010 yılının bütçesinin giderleri 286.9 milyar lira, gelirleri 236.8 milyar lira, açığı da 50.2 milyar lira olacak. 58.8 milyar lira faiz ödenecek olan bütçede, personel giderleri 60.3 milyar lira olarak yer alırken, önümüzdeki yıl devletin kasasına vergilerden 193.3 milyar lira girecek.

Kanuna göre, yeni yılda kamuya açıktan atama yoluyla 32 bin yeni memur alınacak. Kamu idare, kurum ve kuruluşları serbest memur kadrolarına, 2009’da emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde açıktan ya da diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilecek. Söz konusu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4 bin, diğerleri için de ilave 21 bin atama izni verilebilecek. Yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadrolarına, çeşitli nedenlerle kurumlarından ayrılan öğretim elemanı sayısının yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde açıktan veya naklen atama yapılabilecek.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARI
5942 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ise ikinci el araçlarda satış ve devir işlemlerinin noter tarafından yapılmasını öngörüyor. Kanuna göre, tescil edilmiş araçların satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noter tarafından yapılacak. Noter tarafından yapılmayan işlemler geçersiz olacak. Düzenleme, 1 Mayıs 2010’dan itibaren yürürlüğe girecek.

Satış ve devir işlemleri, her türlü harçtan, damga vergisi ve değerli kağıt bedelinden istisna tutulacak. Bu istisnalar 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler