FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

46140 Kritik Seviye

Genel anlamda Mart ayında ön plana çıkan iki unsurdan sözedebiliriz. Bunlardan en önemlisi, Sosyal güvenlik reformu, diğer ise Görev Süresi dolan Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti'nin yerine yapılacak atamanın piyasalar tarafından nasıl karşılanacağı.

Bilindiği gibi Hükümet Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili iki yasa tasarısının Mart ayı ortalarında TBMM Genel Kurulu'na getirileceğini taahhüd etti. Başta yabancı yatırımcılar olmak üzere piyasalar bu konuyu yakından takip edecektir. Çünkü iki yasa'nın genel kurula getirilmesi yine iki önemli beklentiyi tetikleyebilir. Birisi, IMF ile 3.gözden geçirmenin tamamlanması. Diğeri ise, kredi notumunun artırılması.

Bu gelişmelerin oluşması, Mart ayında endeksin yeni rekor seviyeleri oluşturmasını sağlayacaktır. Ancak aksi durumda, yani bu iki yasanın Nisan ayına sarkması veya bu şekilde algılama oluşması durumunda ise, piyasalar üzerinde ciddi baskılar yaşanabilir. Bu bakımdan, Mart ayının ortası yaklaştığında eğer halen bu iki tasarıda gelişme yoksa, piyasalarda ısınma başlayabilir.

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti'nin görev süresi 13 Mart 2006 Pazartesi günü doluyor ve tüm gözler yerine atanacak yeni kişide olacak. Yeni başkan'ın piyasalar tarafından nasıl karşılanacağı bilinmiyor. Fakat bunda, yeni ismin kim olacağından çok, neler yapacağı önemli olacak. Bunun içinde belirli bir sürenin geçmesi ve uygulamaların görülmesi beklenecek. Bu bağlamda 27 Mart 2006 tarihinde yapılacak PPK toplantısı, eğer atama yapılırsa ilk defa yeni başkanla yapılacak. Alınacak kararlar merakla beklenecek.

Başka bir unsur ise AK Partinin içerisinde yaşanan ısınma ile ilgili. Bilindiği gibi Kemal Unakıtan kaynaklı parti içerisinde kamuya yansımış huzursuzluklar bulunuyor. Bu tartışmaların büyümesi ve kontrol dışına çıkması durumunda, bunun yanında kopmaların görülmesi durumunda, piyasaların bundan hoşlanması beklenemez. Bu konu gündemde olmamakla birlikte, gizli gündem olarak takip edilecektir.

Mart ayının geneline bakıldığında, diğer aylara kıyasla daha fazla satış baskılı bir ay olduğunu görmekteyiz. Bu bakımdan, Mart ayına yönelik beklentilerin çok yüksek tutulmamasında yarar görüyoruz. Yukarıda bahsedilen iki konu taahhüdler çerçevesinde yerine getirilemez ise, Mart ayı kan kaybının yüksek olabileceği bir dönem olabilir. Mart ayında hareketlerin daha çok hisse bazında yaşanacağını bekliyoruz. Bunda bilançoların ve genel kurulların büyük etkisi olacaktır.

46140 önemli bir destek noktası. Bu seviyenin altına sarkma durumunda satış baskısı şiddetlenebilir. Diğer yandan, teknik göstergelerdeki uyumsuzluk ve endekste gözlenen aşırı oynaklık, belirsizlik ve stresin bir belirtisi olarak algılanabilir. Pozisyonların titizlikle ayarlanmasını ve beklentili şirketlerde pozisyonların sürdürülmesini öneririz.

06/03/2006 09.45

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler