Toplam zararı 400 milyar dolara kadar çıkması beklenen Wall Street bankalarının durumu iyiye gitmiyor.
Referans Gazetesi'nin haberine göre, Subprime tipi mortgage kredilerinde yaşanan geri ödeme sorunları ile başlayarak bankalar arası bir likidite problemine dönüşen krizden 100'e yakın bankanın daha sorunlu bir şekilde çıkması bekleniyor. Son olarak ABD'de tasarruf mevduatı sigorta fonu olarak görev yapan FDIC, 90 bankayı daha inceleme altına aldı. Bu krizin en ağır döneminin yaşandığı 2007'nin dördüncü çeyreğinde incelemeye alınan banka sayısından yüzde 17 daha fazla.
Üstelik FDIC bu bankaları incelemek için eski emekli çalışanlarını bile tekrardan göreve çağırmaya başladı. Son olarak ANB Financial'ın iflas etmesi sırada daha fazla banka olduğu endişelerini doğurdu. Uzmanlar bu endişeleri doğruluyor. Marketwatch'da yer alan bir habere göre ABD'de mortgage krizi nedeniyle önümüzdeki 3 yılda daha fazla banka iflas edebilir.
ABD'deki ekonomik yavaşlamanın 1980'ler ya da 1990'ların başındakine benzer bir resesyona dönüşmesi halinde banka iflaslarının bu tahmini de aşacağını yazan Marketwatch bu sayının 300'e kadar bile çıkabileceğini öngörüyor.
Oysaki 2004'üjn ikinci yarısında 20062nın sonuna kadar ABD'de tek bir banka bile iflas etmemişti. Krizin şimdilik 1990'lar seviyesinde olmadığı, o dönemde 1500'den fazla bankanın FDIC'nin izleme listesinde bulunduğu belirtiliyor. 1988 ve 1989'da ise 1000'den fazla banka iflas etmişti.
FDIC, bir süredir bankaları sermaye artırımına gitmeleri yönünde teşvik ediyor, bu sayede mortgage krizi nedeniyle yazdıkları zararlara karşı kendilerini daha fazla koruma şansı elde edeceklerini savunuyordu. Bu yılın ilk çeyreğinde ABD'de faaliyet gösteren 3776 bankanın yarısı bir önceki çeyreklik dönemden daha düşük temettü ödemeleri gerçekleştirdi. Bu yıl içinde finansal şirketler tarafından yapılan sermaye artırımı ise 156 milyar dolar buldu.
Kredi krizinin bu yeni incelemelerle birlikte ikinci dalgasının başladığını yazan Forbes'a göre bankaların tam da gelirlerinin düştüğü bir dönemde artan batık kredi sorunları ile karşı karşıya kalması hiç de hayra alamet değil. Bu yılın ilk çeyreğinde batık banka kredilerine karşı tutulan rezervler yüzde 18 oranında artarak 120 milyar dolara yükseldi. Bu son 20 yıldır bir çeyreklik dönemde görülen en büyük batık rezervi oranı olarak gösteriliyor. Buna karşılık geçmiş dönemlerden kalma kredilerin batık miktarı aynı dönemde 140 milyar doları gördü. Bu da batıkları finanse etmek için oluşturulan rezervlerin artık kredilerdeki bozulmaya yetişemediği anlamına geliyor.
FDIC haftaiçi perşembe günü yaptığı bir açıklamada, bu rezervlerin batık kredilere oranının her 1 dolarlık kredi için 89 sent düştüğünü, bir önceki çeyreklik dönemde ise bu düşüşün 93 sent olduğunu bildirdi.
FDIC Başkanı'nın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama ise kredi krizinin ikinci sahnesi için perdelerin yavaş yavaş açıldığını ortaya koyuyor "Artan batık oranları piyasa düzenleyicilerini rahatsız ediyor.Ekonomideki zayıflamaya ve sorunlu kredilerdeki artışlara bakılırsa bankacıları ayaklarının ucunda yürümeleri konusunda uyarıyoruz".
Bu yıl içinde 3 tane ABD'li banka kredi krizinin pençesine düştü ve yenildi. Bunlar arasında ise bu ay başında zor duruma düşen ANB Financial dikkat çekti. Bankalar tarafından broker şirketlerine dağıtılan mevduat oranlarındaki artışın da bu iflaslarda önemli bir payı var.
Bankalar tarafından parçalara bölünerek müşterilerine dağıtması amacıyla broker şirketlere satılan ve böylece borçlanma mekanizmasının hızlanmasını sağlayan bu mevduatlar kimi zaman bankaların toplam mevduatlarının bile üzerine çıktı. Örneği ANB'nin brokerlara dağıttığı bu mevduat 1,6 milyar dolarken, toplam mevduatı da 1,8 milyar dolardı.
1980'lerde yaşanan kredi krizi sırasında da krizin tetikleyicileri arasında gösterilen bu mevduatlar, Wall Street'de fenomen olmaya devam etti. Aralarında Citigroup ve Merrill Lynch'in de bulunduğu Wall Street bankalarının brokerlara dağıttığı bu mevduatların boyutu geçen sene 520 milyar doları buldu.
Bu rakam bir önceki sene 482 milyar dolardı.