Gelişmekte olan ülke tahvillerinin spreadleri daralırken, borsalar riskten kaçınma eğiliminin biraz azalması nedeniyle hafif yükseldi. Ancak yatırımcıların ABD ekonomik büyümesiyle ilgili daha açık işaretler beklemeleri nedeniyle hareketler fazla parlak olmadı.
Gelişmekte olan ülke yatırımları bu yıl şimdiye kadar jeopolitik sorunlar ve ABD ekonomisiyle ilgili endişeler nedeniyle düşük performans gösterdi. ABD'de geçen hafta açıklanan zayıf ekonomik veriler resesyon endişesini canlı tutarken, yüksek petrol ve emtia fiyatları faiz indirimi potansiyelini sınırlıyor ve yatırımcıların birçoğunun
ABD'de gelecek hafta şirketlerin bilanço açıklama döneminin başlaması öncesinde belirsizliğin dışında kalmaya çalışmalarına yol açıyor.
Gelişmekte olan ülke yatırımları, geçen yıl gelişmiş piyasalarda esen kredi fırtınaları karşısında bir çeşit güvenli liman gibiydi ama analistlerin çoğu gelişen piyasaların kendi temel ekonomik göstergeleri iyi olsa bile ABD'de bir resesyona bağışık kalamayacağını söylüyorlar.
Kopenhag'daki Danske Bank kıdemli analisti Lars Christensen, "Enflasyon küresel olarak yükselirken, büyüme de küresel olarak yavaşlamaya devam ederken, riskten kaçınmada bir artış olacağı belli, bu da özellikle daha çok dış finansmana bağımlı olan gelişen piyasaları etkileyecektir" dedi.
Bu ülkeler arasında Orta ve Doğu Avrupa'nın çoğu ile Türkiye ve Güney Afrika yer alıyor. Christensen, "Bence, gelecek iki hafta oldukça belirleyici olacak çünkü (ABD) bilançolarında kötü haber gelirse, gelişen piyasaları aşağı çekecektir" dedi.
Gelişmekte olan ülke tahvilleri piyasasına yeni arzlar yakında beklenirken, Endonezya 2 milyar dolarlık ihraç için roadshow'a çıktı, Türkiye ise 2018 vadeli dolar tahvilinin artırımı için iki bankaya yetki verdi.