FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD davayı nasıl değerlendirdi?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AK Parti hakkında açtığı kapatma davasının yurt içindeki yankıları sürerken, Washington Enstitüsü Türkiye Masası Direktörü Soner Çağatay, konunun ABD'de nasıl değerlendirildiğini anlattı.

AK Parti için açılan kapatma davasının ABD'li makamlarca bir uyarı olarak değerlendirileceğini kaydeden Çağaptay, "Davanın kapatılmakla sonuçlanmaktan ziyade, özellikle türban konusunda yaşanan gerginliğin ardından bir uyarı olarak algılandığını düşünüyorum. 2002-2007 yılları arasındaki AK Parti iktidarı sırasında hükümetin daha uzlaşmacı bir siyaset izlediğini gördük. Fakat 2008 yılının başından itibaren AK Parti'nin aynı başarıyı gösteremediği, yalnız kaldığı düşünülüyor" dedi.

Dava haberinin ilk etkisinin piyasalarda görülebileceğini kaydeden Çağatay, haberin Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra duyulmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Piyasalarda oluşacak gerginlik Pazartesi gününe kadar geciktirilerek, durumun sindirilerek, büyük bir dalgalanmanın önüne geçilmesi arzu edildi. Bunda da başarılı olunmuştur. Haber Türkiye ve dünya piyasaları açıkken gelmiş olsaydı, çok ciddi dalgalanmaya yol açabilirdi. Muhtemelen, Pazartesi sabahı piyasaların tepkisi daha yumuşak olacaktır" şeklinde konuştu.

ABD'nin bu konuya Türkiye Anayasası'na referanslı olarak bakacağını belirten Soner Çağatay, "Meselenin Türkiye Anayasası'na sadık kalınarak çözülmesi gerektiğinin altı çizilecektir" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler