ABD Hükümeti'nin 700 milyar dolarlık mali kurtarma planı üzerinde yapılan görüşmelerde henüz uzlaşmaya varılamadı.
ABD hükümetinin perşembe gecesi ülkenin en büyük mevduat bankası Washington Mutual'a el koyması ve bankaların hisselerinin büyük değer kaybetmesi, kurtarma planı üzerinde bu hafta sonu anlaşmaya varılması için Kongre üzerindeki baskıyı artırdı, ancak Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında dün yapılan görüşmelerde de sonuç çıkmadı.
Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi ise gazetecilere, ''Kongre hafta sonu çalışmaya devam edecek. İlerleme sağlandı. Piyasaların bizden bir mesaja ihtiyacı var, zamanın önemli olduğunun farkındayız'' dedi.
Demokrat Partili Charles Schumer, CNBC televizyonunda, plan üzerindeki görüşmelerin ''çıkmazda'' olduğunu belirterek, plana tutsat (mortgage) sigorta önlemi eklenmesini önerdi. Plana muhalefet eden Temsilciler Meclisindeki muhafazakar Cumhuriyetçiler, bankaların ve finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınması yerine, zaten sigorta edilmemiş tutsat destekli menkul kıymetlerin yaklaşık olarak yarısının sigorta kapsamına alınmasını istiyorlar.
Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinin Demokrat Partili Başkanı Milletvekili Barney Frank da yarına kadar bir anlaşma sağlanacağından emin olduğunu söyledi.
Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Demokrat Partili Christopher Dodd da CNN televizyonunda, planla ilgili oylamanın bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında yapılabileceğini ifade etti.
Bir sonuca ulaşabilecekleri konusunda umutlu olduğunu belirten Dodd, Hazine Bakanı Henry Paulson'ın, Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçilerin planla ilgili karşı önerisine ''korkunç bir fikir'' dediğini kaydetti.
Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisindeki azınlık lideri John Boehner ise kendi alternatif önerileri düşünülmediği sürece Demokratların tercihi olan iki taraflı teklifi desteklemeyeceklerini bildirdi.
BROwN'DAN PLANA DESTEK
Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı George Bush, Brown'a, mali kurtarma planının finansal piyasalardaki sıkıntıyı hafifletmek için yeterince büyük olduğunu ve planın kabul edileceğine inandığını söyledi.
Brown ise ABD ve İngiltere'nin her zaman zor zamanlarda birlikte olduğunu söyleyerek, ''İngiltere mali planı destekliyor. Plan, mevcut zor koşullardan çıkmak için yapılacak doğru şeydi. Mali piyasalarda istikrarı sağlamak için yapılacak her şeyde yönetimi ve hükümeti desteklemeye devam edeceğiz'' dedi.