FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları

**MIG Bank Tarafından Hazırlanan Altın Raporu

**

FOMC’nin faiz oranlarını değiştirmeme kararı USD’yi olumsuz etkilediği için altın bir yatırım aracı olarak tekrar cazip hale geldi ve piyasa dün haftanın en yüksek seviyelerine yükseldi. Avrupa’daki borç sorunları nedeniyle para birimlerinde görülen oynaklık yatırımcıların güvenli bir liman olarak gördükleri altına yönelmesine neden olduğu için altın bu hafta yüzde 2.6 yükseldi. Ancak, bu yükselişin devam edebilmesi için kısa bir süre önce görülen zirve olan $1,150 seviyesinin yukarı kırılması gerekiyordu. Spot altın gün içinde 8 Mart’tan bu yana görülen en yüksek seviye olan $1,128 seviyesine kadar yükseldi ve Mart ayı başlarında görülen ve 6½ haftalık zirve olan $1,144.60 seviyesine oldukça yaklaştı. Altın ben bu analizi yazarken New York piyasasında Salı günü gerçekleşen referans kapanış fiyatının $9.40 üzerinde ($1,131.80 seviyesinde) ve Aralık ayı başlarında görülen rekor seviye olan $1,200 seviyesinin yüzde 6.0 altındaydı. (*FOMC: ABD Federal Rezerv Sistemi Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

EUR’un güçlü seyretmesi altını destekledi ancak Çin’deki tüketici enflasyonunun son 16 ayın zirvesine sıçraması, Çin’in para politikasını sıkılaştıracağı (dolayısıyla Çin’in emtialara olan talebinde bir düşüş yaşanacağı) yönündeki endişelerin artmasına neden oldu. Bazı yatırımcılar Dolar’daki zayıflık nedeniyle altın fiyatlarını yukarı zorlasa da, piyasanın genel görünümü ciddi bir yükseliş yerine yatay bir harekete işaret ettiği için, ben Howard’ın altınla ilgili satış yönündeki fikirlerini destekliyorum. Çin’in faiz oranlarını ne zaman yükselteceği belli olmadığı için insanlar şu an oldukça dikkatli hareket ediyor. Bu nedenle ben altının $10 veya $20 kadar yükselip daha sonra tekrar gerileyeceği görüşündeyim.

Dünya Bankası Çin için 2010 büyüme ve enflasyon tahminlerini yükseltti ve enflasyon beklentilerini azaltmak/oluşabilecek varlık balonlarını önlemek amacıyla Çin’in daha sıkı bir para politikası ve daha güçlü bir döviz kuru politikası izlenmesi tavsiyesinde bulundu. Çin bu yıl banka rezerv gereksinimlerini iki defa arttırdı ve bu artışlardan her biri talebin azalacağı yönündeki endişeler nedeniyle emtia piyasalarının düşmesine neden oldu. Nisan teslimatlı ABD altın future’ları yatırım fonlarının yaptığı alışlar ve petrol fiyatlarındaki ralli nedeniyle bir önceki seans yüzde 1.5 değer kazandı ve $5.50/ons yükselerek $1,128.00 seviyesine ulaştı. Dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonu olan SPDR Gold Trust 16 Mart itibariyle ellerindeki altın miktarının 1,115.511 ton olduğunu ve bu miktarın bir önceki iş günüyle aynı miktar olduğunu açıkladı.

FOMC’nin faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutmaya devam edeceğini açıklaması yatırımcıların Dolar’daki alış pozisyonlarını kapatmasına neden oldu. Bu nedenle, Dolar endeksi Çarşamba günü son 1 ayın dip seviyelerine geriledi ancak bu seviyelerde tutundu. FED’in yaptığı açıklama ve Standard & Poors’un Yunanistan’ı negatif izlemeden çıkardığına dair yaptığı açıklama Euro’nun Salı günü Dolar karşısında yüzde 0.70 değer kazanmasına ve $1.3765 seviyesine kadar yükselmesine neden oldu. USD sıfıra yakın faiz oranları nedeniyle faiz getirisi yüksek para birimlerine karşı cazibesini yitirirken, alternatif bir yatırım aracı olarak altının cazibesi arttı.

Dün fiziksel alım-satımların yapıldığı altın piyasası yavaş ve hurda altın satışları oldukça sınırlıydı. Altın tüccarlarına göre bu durum kuyumcuların daha yüksek fiyatlar için beklediğine işaret ediyor. Yatırımcılar FED faiz oranlarını değiştirmemeye karar verdiği için altın alıyor fiziksel alım-satımların yapıldığı altın piyasası ise fiyatlar yükseldiği için sessiz ve hurda altın satışları oldukça sınırlı. Bu nedenle piyasada bir denge oluştuğu söylenebilir.

Petrol fiyatları önceki akşam yükselişini sürdürdü ve Çarşamba günü $82.00/varil seviyesine kadar yükseldi. Bu yükselişin sebebi USD’deki zayıflık ve OPEC’in dün yapacağı toplantıdan üretim kesintilerine devam edileceğine dair bir karar çıkması yönündeki beklentilerdi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler