FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatlarında yükseliş bekleniyor

İran kaygısı, petrol fiyatlarının artması ve piyasalardaki dalgalanma nedeniyle yükselen altın fiyatlarında 700 doların test edilebileceği bildirildi.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının küçük adımlarla artarken, geçtiğimiz günlerde Çin Borsasında büyük bir dalgalanma meydana geldiğini, borsasındaki büyük düşüş nedeniyle Çin'in, her türlü emtiaya dayalı rezerv biriktirme
stratejisinde küçük bir kesinti olduğunu söyledi.

Saraç, ABD'nin Irak'taki askerlerinin bir kısmını İran sınırına kaydırma düşüncesinin, yeni gelişmelerin olacağı endişesini gündeme getirdiğini ve İran kaygısının, altın fiyatlarını etkilediğini ifade ederek, petrol fiyatlarında birmiktar artış meydana gelmesi ve Japonya Merkez Bankasının faiz artırımının da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu vurguladı.

Saraç, "Altının ons fiyatının 700 dolar olması test edilmek istendi. Amaç, üst çıtayı görebilmek. Şu andaki bir düzeltme değildir. Ons 700 doları geçtiktensonra gerçek düzeltmeler gelip, tekrar 700'ün üzerindeki hedefler test edilecektir. 700'ün üzerini bekliyoruz" diye konuştu.

Londra Külçe Piyasası Birliğinde (LBMA) faaliyet gösteren finans kuruluşlarının yıl sonunda altının ons fiyatının 700 dolar üzerinde olmasını beklediğini ifade eden Saraç, şunları kaydetti:

"Bu, 700 doların üzerinde bir hareket olacağının göstergesi, ancak yatırım fonlarının yaptığı destek ve direnç noktaları sürekli test edilecektir. Geçen yıla göre daha küçük boyutlu dalgalanmalar bekliyoruz. Bunu olağan karşılamak lazım. Fiyatlar inecek, çıkacak. Düzeltmeden sonra peyderpey çıkışını yine
sürdürecek, sonra daha büyük bir düzeltme gelebilecektir. Bunlar beklenmesi muhtemel şeylerdir. Bu arada Çin'deki etki gibi ya da İran'da büyük bir şey olursa bu fiyatlara daha büyük oranda yansıyacaktır."

İRAN'A OPERASYON

Osman Saraç, ABD'nin İran'a müdahale etmesi durumunda Türkiye'deki altın talebinde patlama olacağını belirterek, İran'ın altın ihtiyacının bir kısmını Türkiye'nin, bir kısmını da gümrük ve vergi kolaylıkları nedeniyle Dubai'nin karşıladığını, Dubai'ye giden altının bir kısmının yine Türkiye'den gönderildiğini bildirdi.

Saraç, "Dolayısıyla fiziki altına talep artacaktır. Türkiye piyasası tamamen fiziki altına dayalı olduğu için komşularımızla ilgili herhangi bir jeopolitik olumsuz gelişme, doğrudan fiziki altına olan talebi artıracaktır. Talebin artması ister istemez fiyat seviyesini biraz yukarı çekecektir" diye konuştu.

Türkiye'de son zamanlarda çok yoğun bir hurda dönüşü olduğunu, bunun, yurt içindeki fiyatların, yurt dışı fiyatlarının bir kaç dolar altında seyretmesinde yol açtığını kaydeden Saraç, "Yoğun hurda dönüşü, biraz mevsimsel, ama bu dönembiraz fazla oldu. O nedenle fiyatlar, Londra fiyatlarının 3-5 dolar altındaseyrediyor" dedi.

"ALTIN REZERVLERİ AZALIYOR, MALİYET ARTIYOR"

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç da geçtiğimiz dönemde ABD'de ciddi miktarda paranın yurt dışına çıktığını, bunun daha çok gelişmekte olan ülkelerin borsalarına gittiğini ifade ederek, buparanın bir kısmının altın ve kıymetli metaller gibi alternatif yatırımaraçlarına yatırıldığını söyledi.

Halaç, "Görünen o ki ABD doları bu kadar yüksek kalmaya devam etmeyecek. Bu da altın fiyatlarının daha da yükselebileceği anlamına geliyor. Paranın trendi, bundan sonra gelişmekte olan ülkelerin borsaları ve altın olacak. Altın fiyatlarının 700 dolara gelip daha da yükselmesi söz konusu olabilir" görüşünü dile getirdi.

Petrol fiyatlarının eskisi gibi altın fiyatları üzerinde çok etkili olmadığına işaret eden Halaç, altının, artık yerin 4-5 bin metre derininde çıktığını, rezervinin azaldığını ve maliyetinin yükseldiğini, ons maliyetinin 450 doların üzerine ulaştığını bildirdi.

Ömer Halaç, İran'a olası operasyon halinde psikolojik olarak altına talebin artacağını, bunun da fiyatları yükselteceğini kaydetti.

Goldaş Kuyumculuk Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Binatlı ise geçen hafta uluslararası piyasalarda başlayan dalgalanmanın devam ettiğini ve Japon yeninin ABD doları karşısında değer kazanmaya başladığını belirterek, bu baskılardan emtia piyasalarının da ciddi bir şekilde etkilendiğini ve altın fiyatlarının gerilediğini söyledi.

Binatlı, "Kısa vadede altın fiyatlarının düşüş trendi sürecek. Petrol ile olan bağını kopardığı gözlenen altın, esasen petrol fiyatlarının düşeceği varsayımıyla da gevşemiş durumda" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler