2008 yılının ilk çeyreğinde dolar bazında altın talebi, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20 bir artış gösterdi.
Dünya Altın Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre ilk çeyrekte altın talebi, dört yıl önceye oranla iki katın üzerinde artış göstererek dolar bazında 20,09 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tonaj olarak ise toplam altın talebi ilk çeyrekte 2007 yılının ilk çeyreğine kıyasla yüzde 16 düşüş göstererek 701 tona geriledi. Beş yıl içinde gözlenen en düşük rakam olan bu düşüşün temel nedeninin; Mart ayının ortalarında kısa bir süre için altın onsunun bin doların üzerine çıkması, altın fiyatlarındaki ani artış ve altın fiyatlarındaki değişikliklerden kaynaklandığı belirtildi. Altın takı talebi ise geçen yıla oranla yüzde 21 gerileyerek 445,4 ton olarak gerçekleşti.
Altına dayalı yatırım fonları piyasasında (ETF) ise hem değer hem ağırlık olarak yükseliş gözlendi. Hisse senetlerinde süregelen dengesizlik, dolar ve artan enflasyonla ilgili endişeler, altına dayalı yatırım talebinin artmasını sağladı ve altın ETF talebi 2007'nin ilk çeyreğine kıyasla yüzde 100 artarak 73 tona yükseldi ve 2,2 milyar dolara ulaştı.
Çin ve Rusya'da toplam altın talebi 2008'in ilk çeyreğinde yüzde 15 ve yüzde 9 oranında arttı. Hindistan'daki talep ise, yüksek ve dengesiz altın fiyatlarından etkilenerek 2007'nin ilk çeyreğine oranla yarı yarıya düşüş gösterdi ve altın takı talebi 71 tona, yatırım talebi ise 31 tona geriledi. ABD piyasası'nda ise altın talebi yüzde 15 gerileyerek 48 tona düştü, değer anlamında ise talep yüzde 35 artarak 3,2 milyar dolara ulaştı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dünya Altın Konseyi CEO'su James Burton, 2008'in ilk çeyreğinin, 2007 senesinin sonunda olduğu gibi yüksek ve dalgalı bir altın fiyatıyla başlangıç yaptığını belirterek, "Altın fiyatlarının yükselmesi yılın ilk çeyreğinde zor bir piyasa oluşmasına neden oldu. Ancak, tüm zorluklara rağmen altın talebinin tüm gücüyle direnerek ilk çeyreği başarı ile kapatmış olması bizleri sevindiriyor. İkinci çeyrekte de altın alımının ilk çeyrekteki gibi bir miktar fiyat baskısı altında kalacağını tahmin etmemize rağmen, talebi olumlu yönde etkilemesi beklenen Hindistan'daki Akshaya Thritiya Festivali ve Orta Asya'da başlayacak düğün sezonununun piyasada ek talep oluşturmasını bekliyoruz" dedi.
2008'İN İLK ÇEYREĞİNDE TÜRKİYE'DE ALTIN TAKI TALEBİ DOLAR BAZINDA YÜZDE 24 ARTTI
Öt eyandan 2008 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de dolar bazında yüzde 24 artan altın takı talebinin yüksek altın fiyatları nedeniyle ton bazında yüzde 13 azalarak 28,9 tona düştüğü görüldü. Geçen yıla kıyasla ilk çeyrekte toplam altın talebinin ağırlık olarak yüzde 25 azaldığını belirten Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman, "Altında en büyük düşüş, yüzde 49 gerileyerek 8,2 tona ulaşan Cumhuriyet altını ve küçük külçe piyasasında gözlendi. Geçen yılın ilk çeyreğinde 33,3 ton olan altın takı talebi ise 2008'in ilk çeyreğinde 28,9'a geriledi. Bu rakam Türkiye'nin altın takı talebinde ağırlık bazında 2003'ün dördüncü çeyreğinden bu yana gözlenen en düşük rakam oldu. AK Parti'nin kapatılma davası vb. siyasi gündemler sonucu Türk Lira'sının değer kaybetmesi, altın fiyatlarında yaşanan artışlar ve altın onsunun 1,280 YTL'nin üzerine çıkması sonucu sıradışı bir hurda altın takı geri dönüşümü gözlendi. Cumhuriyet altını ve küçük külçe talebi ise; 2007'nin ilk çeyreğinin yarısına gerileyerek 8,2 ton oldu. Birçok perakendeci yeni altın almak yerine, mevcut altınını satmayı tercih etti. Yılın ilk dört ayında yükselen ve daha sonra gerileyen altın fiyatlarının istikrarını koruması halinde, ikinci çeyreğin ikinci yarısında daha olumlu bir tablo görmeyi bekliyoruz" diye konuştu.