**Altının ons fiyatı rekorlar kırmaya devam ederken, dünyanın önde gelen altın üreticileri değerli madenin üretiminde önümüzdeki yıllarda uzun dönemli bir düşüş olacağı uyarısını yaptı.
**
Altının ons fiyatı son günlerde yatırımcıların küresel krizde en güvendiği liman olmasının da desteğiyle 1.150 dolar seviyesiyle tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Değerli madenin fiyatındaki bu yükselişin arkasında zayıflayan dolar ve yatırım fonlarına artan ilginin de etkisi oldu.
Financial Times'ta yer alan bir haber analizde, analistler altında yaşanan bu fiyat artışının, değerli madenin üretiminde yıllardır yaşanan durgunluktan sonra önümüzdeki yıl için üretim artışının habercisi olduğunu ancak bununla birlikte fiyatlarda düzeltme yaşanacağını söyledi.
Dolarda yaşanan rallinin de yine fiyatlardaki düzeltmede etkili olacağını belirten FT, uzun dönemde ise arz sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekti.
AZALAN ARZIN FİYATLARA ETKİSİ
Haber analizde konuyla ilgili görüşlerine yer verilen, Londra merkezli altın danışmanlığı şirketi GFMS'dem kıdemli analist William Tankard, uzun dönemde yaşanacak olan arz eksikliğinin altın fiyatlarında yeniden etkili olacağını söyledi. Tankard, "Arz belirleyici faktör olmayacak ama fiyatların yükselmesinde hesaba katılacak" dedi.
GFMS küresel altın üretimin özellikle Endonezya'daki yüksek üretiminde ile birlikte 2009'da yüzde 3.7 artarak 2.502 tona çıkacağını öngörürken, bunun sadece asıl trenddeki bir sapma olduğunu, değerli madenin üretiminde aslında aşağı yönlü hareketin baskın olduğunun altını çizdi.
ÜRETİM ARTIŞI YAPAY Özellikle Afrika'daki altın madenlerine yaptığı yatırımlar ile bilinen Londra merkezli Randgold Resources'un CEO'su Mark Bristow da haber analizde altın üretimin gelecekte alacağı durum ile görüşlerini belirtti.
Bristow, yakın dönemde altın üretiminde yaşanacak olan artışın yapay olacağını çünkü bunun çoğunlukla altın fiyatlarındaki artıştan dolayı uygulamaya konulan küçük çaplı projelerden kaynaklanacağını söyledi.
Bristow, "Üretim kapasitesini canlı tutacak küçük düzeltmeler göreceğiz ancak asıl rezerv miktarı hem kalite hem de miktar açısından düşüşte olacak" dedi.
Bu tahmin özellikle Güney Afrika gibi bir 2007'ye kadarki dönemde dünyanın bir numaralı üreticisi olan ancak daha sonraki dönemde eskiyen ve daha derindeki madenlerden altın çıkarılmasının sorgulandığı ülkeler için doğruluk payı taşıyor.
Analistler, bu tip madenlerden altın çıkarılmasının hem daha maliyetli olduğu hem de daha çok zaman almasına dikkat çekerken, durumu "maliyetler artarken başarı azalıyor" bakışıyla yorumluyor.