FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Aman taklit olmasın": 3. köprüye Çinliler talip

**Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsüne talip olduklarını belirterek, "Boğaz Köprüsünün ihalesine yüklenici olarak, Türk firmasıyla ortak girmek ya da finasman desteği sağlamak istiyorlar" dedi.

**

Resmi temaslarda bulunmak üzere Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü.

Çağlayan, görüşmenin ardından 27-28 Eylül'de Pekin'de gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı öncesinde üzerinde uzlaşma sağlanan konuları açıkladı.

Çinlilerin 3. Boğaz Köprüsüne talip olduklarını, 3-4 gün önce Çin büyükelçisinin kendisine ilettiğini ancak ticaret bakanı ile görüşüp teyit almak istediğini ve 3. Boğaz köprüsüne ilişkin Çinlilerin görüşlerini dinlediğini anlatan Çağlayan, gazetecilerin, "Siz ne yanıt verdiniz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Serbest piyasa pazarımız açık, piyasamız açık bu konuda bir engel yoktur. Ben de Sayın Bakana dedim ki 'buyurun kapımız açık nasıl istiyorsanız.' Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları bellidir. Yani benim açımdan bir engel gözükmüyor."

KURU SÖĞÜTTEN DÜDÜK ÇIKARMAK
Türkiye'nin Çin'e yaptığı tavuk ayağı ihracatı tutarının 15 milyon dolar civarında olduğunu belirten Çağlayan, ancak yaşanan kuş gribi nedeniyle bu ihracatın direkt olarak değil, Singapur ve Vietnam üzerinden gerçekleştirildiğini, bunun da maliyetleri artırdığını kaydetti.

Çağlayan, tavuk ayağı ihracatının doğrudan gerçekleştirilmesi durumunda söz konusu ihracatın 40 milyon dolara çıkacağına işaret ederek, Türkiye'de değerlendirilmeyen tavuk ayağı ihracatını, "kuru söğütten düdük çıkarmaya" bennzetti ve "Biz kuru söğütten düdük çıkartacağız" dedi.

ÇİN EXİMBANKI İLE ORTAKLIK ANLAŞMASI
Türkiye ve Çin Exibanklarının karşılıklı ortaklık anlaşması yapmasının da gündemlerinde olduğunu ifade eden Çağlayan, bunun gerçekleştirilmesi halinde Çin Exim kredilerinin Türkiye'ye daha fazla verilmesi, Türkiye'deki enerji yatırımlarında bu uzun vadeli kredilerden faydalanılmasının söz konusu olacağını bildirdi.

Çağlayan, Çin Exim kredilerinin vadesinin uzun, faizlerinin son derece düşük olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek, verilecek kredi tutarının 500 milyon dolardan başlamasının söz konusu olduğunu dile getirdi.

Çin'in Chery ve Geely otomobil markalarının Türkiye'de yatırım yapma konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirten Çağlayan, Türk tütünü ihracatının yeniden gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.

Çağlayan, görüşmede, iki ülke arasındaki ihracatta yerel paraların kullanılmasını teklif ettiklerini de dile getirdi.

Express


En Çok Aranan Haberler