FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Amerika resmen durdu, borsalar altüst oldu

ABD’nin resmen resesyonda olduğunun açıklanmasıyla ABD borsalarında yüzde 9’a yakın kayıplar oldu. Asya’da da düşüşler yüzde 6’yı aşarken, İMKB’de yüzde 4’ün üzerinde düşüşler var.

ABD borsaları, ekonomik yavaşlamanın dünya çapında derinleştiği yönündeki verilerle geçen haftanın kazanımlarının büyük kısmını kaybetti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 7.70, Nasdaq yüzde 8.95, S&P 500 yüzde 8.93 değer kaybetti. Bu düşüşten en çok etkilenenler ise bankacılık ve perakendeci hisseleri oldu.

ABD Ekonomi Araştırmaları Bürosu’nun ABD’nin Aralık 2007’de resesyona girmiş olduğu yönündeki açıklaması ve Fed Başkanı Ben Bernanke’nin ABD ekonomisinin hâlâ baskı altında olduğu yönündeki açıklaması piyasalar üzerindeki baskıları artırdı.

Asya borsalarında da sert kayıplar görüldü. Tokyo Borsası’nda yüzde 6.3’lük kayıp yaşandı.

AVRUPA BORSALARI DÜŞÜŞLE AÇILDI

Açılış dakikalarında İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 1.4 kayıpla 4,008; Almanya Dax 30 endeksi yüzde 1.3 düşüşle 4,335 puan oldular.

Global borsalardaki sert düşüşlerin ardından İMKB Ulusal 100 Endeksi, yüzde 3.58 düşüşle 23 bin 460 puanda açıldı.

Sonrasında artan satış baskısıyla Borsa'da kayıp bin puanı aştı. Güne değer kaybıyla başlayan bileşik endekste gerileme devam ediyor.
Saat 10.10 itibariyle endeks, dünkü kapanışa göre 1.016,06 puan azalarak 23.315,72 puana düştü. Endeksteki değer kaybı yüzde 4,18 olarak gerçekleşti.

DOLARIN ATEŞİ YÜKSELDİ, RUSYA BORSASI İŞLEMLERİNİ DURDURDU

Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme ve Asya borsalarından gelen olumsuz haber Rusya borsasını olumsuz etkiledi. Yüzde 4,95 değer kaybeden dolar bazlı RTS indeksinin 600 puana gerilemesi üzerine yerel saatle 11:35'de işlemlere ara verildi.

Petrol gelirleri azalan ülkede dolar değer kazanmaya devam ediyor. 1 dolar serbest piyasada 28 rubleyi aştı. Rusya'nın en eski yatırım bankası Troika Dialog'a göre rublenin yüzde 20 oranında devalue edilmesi gerekiyor. Bloomberg'e açıklamada bulunan banka ekonomi uzmanı Yevgeni Gavrilenkov, sonunda yüzde 20 oranında bir devalüasyonun gerçekleşeceğini, ekonominin yeniden canlanması için bunun gerekli olduğunu ifade etti.

Çin ve Japonya'dan sonra dünyanın üçüncü büyük döviz rezervlerine sahip Kremlin ekonomik krizden korunmak için 200 milyar dolardan fazla para harcadı. Petrol fiyatlarının 50 doların altına gerilemesinin ardından 1998 yılında yaşanan ekonomik krizin tekrarlanmasından korkuluyor. Ural petrolün fiyatı 47 dolara kadar düştü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler