FİNANS

Analistler piyasalar için ne düşünüyor?

Piyasaların orta ve uzun vadedeki beklentilerinde bozulma devam ediyor. Fakat, borsa ve dövizde toparlanma sürüyor.

FinansInvest ve Finansonline analistleri, piyasalar için şu değerlendirmede bulunuyor.

YİĞİT BULUT

1- İMKB’de 43,200 üstünde kalabildiğimiz her durumda yeni hedefimiz 43,800-44,500 aralığına girmek. Bu aralığa doğru oluşacak hareketlenmelerde “dikkat etmemiz” gereken bir detay var. Buraya “demir atılamaz” yani denenmesine rağmen hareket 43,800 üstünde kalamazsa sert kar satışları gelebilir. 43,800-44,500 bandına “park edebilirse” İMKB hareket için yurtdışında “olumlu” hava devam ettiği her durumda “farklı hedefleri” sorgulayabiliriz.

2- Dolarda hedef 1,28’i test etmek. "1,28 aşağı geçilir mi?" sorusuna cevap arayacağız, dünya piyasalarındaki hareket devam ettiği sürece.

3- Faizde 18,80 ve üstü bana göre abartılı ve “yurtdışı-yurtiçi” denkleme aykırı bir sonuçtu. 18,80-18,50 bandına “salınan” bir faiz görmemiz gerekli.

SALİH NEFTÇİ

Dün “Wall Street bir süre iyimser gidebilir ve bizim yatırımcı da İMKB faiz politikaları konusunda dikkatli gidebilir” dedik.

Bunu birkaç kez tekrarladık. Nitekim dün Wall Street sıkı yükseldi.

Nedenleri aşağıda.

Datalar hafif resesyon beklentisi ile uyumlu geldi.

Sert resesyon ise henüz görünürde yok.

FED’in faiz indirimlerinde yolun sonuna geldiği beklentileri güçlendi.

Bu, dolara iyi değer kazandırdı.

Sonuçta petrol fiyatları hızla geriledi.

Ayrıca TSLF ihalesi çok iyi geçti. Bunun anlamı;

Piyasa Amerikan Hazine bonolarına eski kadar düşkün değil.

Bu psikoloji Amerikan Hazine bonolarında fiyatları geriletti. Faizleri yükseldi.

Kısaca söylemek gerekirse; Borsa açısından iyi. Hazine bonoları açısından olumsuz bir gün yaşandı.

Ve kredi krizi ile ilgili korkular da bir miktar azaldı.

(Bununla ilgili bir analiz aşağıda.)

Bu psikolojinin devam etmesi yüksek bir olasılık.

Sonuçta.

İMKB gerçekten de fazla çekingen davranmış olabilir.

İNAN DEMİR

Beklentilerdeki bozulma devam ediyor.

Merkez Bankası’nın açıkladığı son anket sonuçlarına göre enflasyon beklentilerindeki yükseliş Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sonra da devam etti. Rakamları kısaca özetleyecek olursak yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 8.03’ten yüzde 8.44’e, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi de yüzde 6.77’den yüzde 7.04’e yükseldi.

Daha uzun vadeli beklentiler de yükselmeye devam etti ve 24 ay sonrası için beklenti yüzde 5.80’den yüzde 5.98’e tırmandı.

PPK’nın son açıklamasını hatırlayacak olursak Kurul, beklentilerdeki bozulmadan ne kadar rahatsız olduğunu açıkça belirtmiş ve bu bozulmanın genel fiyatlama davranışına yansımasına izin vermeyeceğini, gerekirse ölçülü faiz artırımlarına başvuracağını belirtmişti. Şu anda geldiğimiz noktada enflasyon beklentileri PPK toplantısı öncesine kıyasla daha da bozulmuş durumda üstelik Nisan enflasyonu açıklandıktan sonra beklentilerin biraz daha yukarı çekilmesi ihtimal dahilinde.

Kuşkusuz, bu tablo Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi ihtimalini güçlendiriyor. Bununla birlikte, PPK açıklamasında beklentilere yapılan vurguya rağmen faiz artırımının hala son çare olarak görüleceğini düşünüyoruz. Ancak bugünden bir sonraki PPK toplantısına kadar geçecek zamanda YTL’nin yeniden satış baskısı altında kalması ve beklentilerin daha da bozulması durumunda Kurul’un geçen toplantıda gösterdiği silahı kullanmak zorunda kalacağı da görülüyor. Böyle bir durumda ölçülü faiz artırımının da en az 50 baz puanlık bir adım olacağını düşünüyoruz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler