FİNANS

Anayasa Mahkemesi kararı piyasaları nasıl etkiler?

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Anayasa Mahkemesi kararının piyasalar üzerindeki olası etkileri belirtildi.

"Paranın sağduyusu yoktur" başlığıyla kaleme alınan bülten şu şekilde;

"Çarşamba günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğündeki 7 kuruluş, 81 ilde ve aynı anda "Türkiye İçin Sağduyu" başlıklı bir bildiri yayımlamıştı. Sağduyuyu ön plana çıkarmaya çalışan bu eylem sonuç verdi. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri bu eylemi olumlu karşıladılar. Birleşik Arap Emirlikleri’nden yurda dönen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ta benzeri bir sağduyu açıklaması gerçekleştirdi.

Çarşamba gününden itibaren başlayan bu sağduyu açıklamaları piyasalar üzerinde etkisi ise dün en fazla tartışılan konuydu. Türkiye için sağduyu mesajları siyasi zemini yumuşatabilir ama piyasaları yumuşatmaz.

Paranın sağduyusu yoktur. Para için giriş ve gelişme değil, sonuç önemlidir. Para için bakıldığında sağduyu mesajları için çok geç kalınmıştır. Olay yargıya intikal etmiş ve siyasi bir nitelikten arınmıştır. Para için bundan sonra tek sonuç hukukun vereceği karardır.

Sonuç, Anayasa Mahkemesi’nin alacağı karar ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın ağzından dökülecek kelimelerdir. Para için sağduyu Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi Kapatma Davası’nı esasen gündemine almamasıyla sağlanır yada Anayasa Mahkemesi’nin dava sonucunda onamamasıyla gerçekleşir.

Anayasa Mahkemesi iddianameyi Pazartesi günü usulen iptal ederse, para aynı gün geri döner.

Anayasa Mahkemesi iddianameyi esasen görüşmeye gündeme alınırsa, para kaçmaya devam eder.

Bu kaçış Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar sürer. Türkiye’de kalan para ise bu gelişmelere karşı daha yüksek bir risk primi ister. Kaçan para Anayasa Mahkemesi kararını takip eder.

5-6 ay gibi bir sürede karar verirse, davanın sonucuna göre para yeniden döner yada çıkmaya devam eder. Bu bir dönemdir.

AKP kapatılırsa ve siyasi yasaklar gelirse, içinde bulunduğumuz dönemin yerini seçim dönemi alacaktır.

Bu demek oluyor ki, 2008 bitti ve 2009 içerisinde belediye ve yerel seçimler birleştirildi. Seçim sürecide başlarsa, para çıkma sürecide devam eder. Türkiye’de kalan parayı tutmak için ise ekstradan seçim için risk primi ödenir. Bu kadar süreçlerin ve belirsizliklerin faturası hem finans hem de reel sektöre çıkar.

Türkiye son 2 haftadır gündemi bir anda değişti. Değişen gündemi ise Cuma günleri başlattı. 2 hafta önce AKP’yi kapatma başvurusu ve geçen haftada Ergenekon göz altıları Cuma gününe denk geldi.

Bugün Cuma ve Anayasa Mahkemesi Raportörü, Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak raporu bugün Anayasa Mahkemesi Başkanı’na verecek. Rapor Anayasa Mahkemesi üzerinde etkili ama sonucu belirleyici değil. Sonuç, bir aksilik olmadığı taktirde Pazartesi günü açıklanacak. Paranın sağduyusu olmadığı için Anayasa Mahkemesi sonucuna göre ya girecek yada çıkışına devam edecek."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler