Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, global krize karşı Avrupa ve Amerika'da açıklanan paketlerin yetersiz kaldığını belirterek, ikinci bir kriz yaşanacağı yönünde beklenti içine girildiğini söyledi.
Bakan Tüzmen, Mersin'deki programı kapsamında Mersin Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüzmen, dünya ticaretinde ve özellikle Amerika'dan gelen verilerin ikinci bir kriz kuşağına karşı hazırlıklar alındığı yönünde sinyaller verdiğini belirtti. Ekonomide yaşanan bu gelişmelerin dalga dalga yayılarak ülkemizi de etkilediğini ifade eden Tüzmen, "Şimdi bakıyoruz, yeni paketler açıklandı. Avrupa ve Amerika'da açıklanan paketlerin yetersiz kaldığını görüyoruz.
Hakikaten ikinci bir kriz yaşanacağı yönünde bir beklenti içine girildi. Biliyorsunuz denizde nasıl bir dalga boyu varsa, ekonomide de bir dalga boyu vardır. Bu dalgalanmalar da tüm dünya ülkelerini olduğu gibi bizi de etkiliyor. Bu nedenle yeni dalgalara karşı ekonomimizin hazırlıklı olması lazım. Biz proaktif olmaz zorundayız. Bunu yapmalıyız. Destek şeklinde bir çalışma olmaz" dedi.
Bütün göstergeler baş aşağı giderken narenciyede aldıkları tedbirlerle sektörün ihracatını yüzde 31 oranında artırdıklarını vurgulayan Tüzmen, pazar akşamı aldıkları tedbirle aynı zamanda yaş meyve sebzede de yüzde 36'lık bir artış sağladıklarını, tüm bunları da proaktif yani öne almayla sağladıklarını ifade etti. Ekonomik krize karşı pazar arayışları içerisinde olduklarını kaydeden Tüzmen, bu kapsamda Suudi Arabistan, İran ve Mısır'da bir takım temaslarda bulunduklarını anlattı. Bununla birlikte İran ile 350 milyon dolarlık ihracat bağlantısı sağlanırken, Mısır ile de 200 milyon dolarlık ihracat bağlantısı kurulduğunu belirten Tüzmen, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki geniş katılımlı bir heyet Suudi Arabistan'a giderek, Riyad ve Cidde'de müteahhitlik alanında önemli bağlantılar sağladı. Bu çalışmaları bir taraftan sürdürürken, diğer taraftan da yine Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile birlikte çarşamba günü Rusya'ya giderek özellikle narenciye sektöründe yaşanan sorun ve sıkıntıları aşıp yeni açılımlar ortaya koyacağız" diye konuştu.
Sonuç olarak dünyada ciddi bir pazar daralması olduğunu belirten Tüzmen, şunları söyledi:
"Emtia fiyatlarının dibe vurması ve tavan yapıp sonra yeniden aşağı doğru inmesi var. Tüm bu gelişmeler de büyük bir dikkat ve hassasiyetle takip edilmeli. Bu alanda ekmek yiyen tüm sektörlerin ciddi şekilde stratejik planlama yapması lazım. Önümüzdeki dönemde de tekrar fiyat iniş çıkışları olacaktır. Bunlara göre, hazırlıklarımızı teknik açıdan yapmak zorundayız. Genel olarak Ocak, Şubat ve Mart aylarında düşüş bekliyoruz. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında biraz daha toparlanma olacak. Ama 2009 yılının şu anki verilerine baktığımızda ihracatta yaklaşık yüzde 17, ithalatta yüzde 25'lik bir düşüş var. Bu ne demektir; dış ticaret açığımızın yüzde 50 oranında daralmasının yanında, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 74'e ulaşmasıdır. Bu cari açık için de önemli bir gelişmedir. Daralan pazar payı nedeniyle bizim canla başla çalışmamız gerektiğini gösteren bir dönem olduğunu da ortaya koymaktadır."