FİNANS

BDDK'dan bankalara sosyal sorumluluk uyarısı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartı faiz oranlarında sınırlamaya gidilmesi konusunda, “Piyasanın işleyişine bir müdahale kredi kartı sorununu daha da büyütebilir veya bankacılarımızın faiz değil de başka bir şey üzerinden kredi kartı faizlerini artırmalarına yol açabilir. Ben şahsen BDDK Başkanı olarak sınırlamaların çok uygun olmadığını düşünmekteyim ama taktir yüce Meclis’indir” dedi.

TÜSİAD’ın “Yurt dışı Finansal Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türk Bankacılık Sektörü: Eğilimler ve Riskler” konulu seminer sonrasında gazetecilerin, kredi kartlarında faiz oranlarına sınırlama getirilmesine ilişkin çalışmaya yönelik sorularını yanıtladı.

"SINIRLAMA ÇOK UYGUN DEĞİL"

Bilgin, BDDK olarak bugüne kadar bu konuda her hangi bir yorum yapmadıklarını ancak basından takip ettikleri oranda belli bir oranda faiz tavanı getirilmesine ilişkin bir girişim olduğunu öğrendiklerini kaydetti.

Kredi kartlarına ilişkin 2 yıl önce hazırlanan kanunun çok eleştiri almasına rağmen, kredi kartlarını bütün çerçevesiyle düzenleyen ve gayet yerinde bir kanun olduğunu vurgulayan Bilgin, “Faizin tavanının şu anda Merkez Bankası belirlemekte. Bence bankalarımız zamanında pazarlama anlamında bazı yanlışlar yapmışlardır. Bir kısım tüketicimiz de, kredi kartını bir yaşama aracı olarak görerek yanlış yapmıştır” dedi.
Bilgin, şu anda kredi kartlarındaki takip oranının yüzde 6’lar düzeyinde bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Buradaki sorunların bankalarla tüketici arasındaki diyalogla çözülmesinin daha anlamlı olduğunu düşünmekteyim. Mevcut kanunda bu hususta bazı hükümlerimiz var. Benim şahsi görüşüm şudur ki; kanun bütün çerçevesiyle dört dörtlük uygulanırsa, kredi kartlarındaki birçok sorun çözülebilir. Bu anlamda piyasanın işleyişine bir müdahale kredi kartı sorununu daha da büyütebilir veya bankacılarımızın faiz değil de başka bir şey üzerinden kredi kartı masraflarını artırmalarına yol açabilir. Bu da bizim kayıtdışılıkla mücadelede önemli bir araç olarak gördüğümüz kredi kartını menfi etkiler. Ben şahsen BDDK Başkanı olarak sınırlamaların çok uygun olmadığını düşünmekteyim ama taktir yüce Meclis’indir.”

"BANKACILIK GENELİNDE TASARRUF EĞİLİMİ TEKRAR GÜNDEME GETİRİLMELİ"

BDDK Başkanı Bilgin, başka bir soru üzerine de, Türkiye’deki tasarruf eğiliminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, bunun için televizyon reklamları da dahil her yolun denenebileceğini söyledi. Televizyondaki reklamların hemen hepsinin tüketim üzerine kurulduğuna dikkat çeken Bilgin, “Zamanında yerli malı haftalarımız vardı, tasarrufa ilişkin mesajlar verilirdi. Bankacılık olarak bizim en büyük eksikliğimiz tasarrufların yetersiz olması. Krediler belli bir hızla artarken, mevduatlar aynı hızla artmıyor. Dolayısıyla bankacılarımıza bu anlamda sosyal sorumluluk düşmekte. Hem kredi kartlarında, hem bireysel kredilerde, hem de bankacılığın genelinde tasarruf eğiliminin tekrar gündeme getirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler