ABD'de üç büyük otomotiv şirketini kurtarmak için hazırlanan 14 milyar dolarlık paketin Senato'da Cumhuriyetçilerin karşı çıkması nedeniyle kabul edilmemesi bütün dünyada borsaların düşmesine ve durgunluğun derinleşebileceği endişelerine yol açtı.
Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, planın kabul edilmemesi üzerine yaptığı açıklamada, ''Artık bitti'' dedi. Planın reddinin ''ülke için kayıp olduğu'' yorumunu yapan Reid, ''Yarın Wall Street'in halini görmekten çekiniyorum. Hoş bir manzara olmayacak. Sadece otomotiv işçileri, araba satan insanlar, araba galerileri, arabalarda çalışan insanlar değil milyonlarca Amerikalı bu durumdan etkilenecek'' diye konuştu.
Bu arada Beyaz Saray yaptığı açıklamada, Kongre'den bir sonuç çıkmaması başarısızlık olarak değerlendirdi ve bütün seçenekleri değerlendireceğini bildirdi.
Demokrat Partili Carl Levin, harekete geçme sırasının artık ABD Başkanı George Bush'a geldiğini söyledi. Cumhuriyet Partili Senatör George Voinovich de, ''Bush şimdi harekete geçmeli. ABD'nin her yerinde domino taşları devrilmeye başladı'' dedi.
Reid ve Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi, Bush'a, finans sektörü için ekim ayında hazırlanan 700 milyar dolarlık kurtarma paketi dahil, derhal kısa vadeli finansal yardım için çalışması çağrısında bulundu.
Bush yönetimi şimdiye kadar Demokratların bu yönde bir adım atılması çağrılarına karşılık vermedi. Hazine Bakanlığından bir sözcü de planın reddinden sonra yaptığı açıklamada, 700 milyar dolarlık kurtarma planının sadece finans sektörüne yardım için kullanılacağı yönündeki tavırlarının değişmediğini ifade etti.
Demokrat Partili Senatör Christopher Dodd, ocak ayında Demokratlar Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu ele geçirdiklerinde otomotiv sektörüyle ilgili ikinci bir girişimde bulunabileceklerini söyledi.
ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama, sektöre yardıma olumlu yaklaşıyor.
Bu arada General Motors (GM) planın başarısız olmasından sonra yaptığı açıklamada, ''şirketin yeniden yapılanmasını sürdürmek amacıyla bütün seçenekleri değerlendireceğini'' bildirdi.
Chrysler da ''şirketin varlığını sürdürmesine yardımcı olabilecek işi yarar bir çözümü izlemeyi sürdüreceğini'' belirtti.
Cumhuriyetçiler, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikasının (UAW) üyelerinin ücretlerinin gelecek yıl ABD'deki Japon otomotiv şirketlerinde çalışan işçilerin ücretleri seviyesine çekilmesini kabul etmemesi üzerine sektörü kurtarma planına destek vermediler.
Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker, Cumhuriyetçiler ile Demokratların anlaşmaya çok yakın olduğunu, ancak UAW'ın, sözleşmenin sona erdiği 2011 yılından önce işçilerin ücretlerinden ödün vermeyi reddetmesi üzerine görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etti.
Corker, ''Anlaşmaya üç kelime ötedeydik. Her şeyi halletmiştik ve sonuca ulaşmak için üç kelime vardı'' dedi.
İŞÇİLER KIZGIN
Öte yandan sektörü kurtarma planının Senato'da kabul edilmemesi bu sektörde çalışan işçileri kızdırdı.
Detroit'te Chrysler fabrikasındaki işinden mart ayında çıkarılan William Ford, siyasi çekişmenin kurtarma planını engellediğini düşündüğünü belirtti.
Ford, ''Eğer onlar savaşa ve Wall Street'e milyarlarca dolar harcayabiliyorlarsa, o zaman Üç Büyüğe de yardımcı olabilir. Buna ihtiyacımız var'' dedi.
Sektörün yöneticilerinin ve onların özel uçaklarının, üç nesildir ailesine iş olanağı yaratan endüstrinin kaderinin kendisinde hayal kırıklığına yol açtığını söyleyen Ford, ''Hiçbir zaman hayatımda bu şirketlerin bu şekilde çakılacağını göreceğimi düşünmemiştim'' diye konuştu.