FİNANS

Boğalar döner, ayılar kış uykusuna gider

**Turkish Yatırım Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Günlük Bülten

**

Piyasaların her sesi balon patlamasına yorması, piyasalarda balon algılamasının artığını gösteriyor bize. Netice itibariyle piyasalarda bir balonun velhasıl olduğu artık tartışılmayacak bir gerçek. Son 30 yılın en kötü büyüme verileri buna mukabil, enflasyon ve düşük faiz getirileri, içinde olduğumuz balonu sağlamlaştıran nedenler.

Büyümenin enflasyon yaratacak bir büyüklüğe ulaşması ve Merkez Bankalarının enflasyonu dizginleştirmek için faiz silahlarına davranması ise balonun varlığının süresini bize gösteriyor. Bugünden yarına, yarından Mart ayına balonun büyüklüğünü değiştirecek bir gelişme olmayacak. Bu demek değil ki, balon aynı hızı ile devam edecek. Balonun büyüme hızını kesecek gelişmeler olacak, Devlet teşviklerinin kesilmesi ve Merkez Bankalarının likiditeyi geri çekmesi, Bir bakıma her G-20 toplantısında sözü edilen krizden çıkış stratejilerinin uygulanmaya başlanması. Her kötü veri bu krizden çıkış stratejilerini uygulanmayı geciktireceği ve bunun yeniden balonu şişerek neden olması gelecek dönemi karmaşıklaştıracaktır.

Yani piyasalarda iyi verinin yükseliş, kötü verinin düşüş anlamına varamayacağı karmaşık günler yaşayacağımız günler gelecekte göreceğiz. Gelecek dönemde dalgalanmalarımız yine eksik olmayacak ama kervan yoldan kalmayacak. Balonun içerisindeki havayı ölçme birimimiz Euro/Dolar paritesi olacaktır. Euro/Dolar paritesi patlak verdiği anda piyasalarda ki balonda hava kaçıracaktır. Euro/Dolar paritesi 1,70 seviyesini kırmadan balon teknik analiz anlamında patlamayacaktır.

Makro anlamda ise en iyi verilerin geleceği dönem 2010’nun ilk çeyrek sonuna kadar ki dönemdir. İMKB’de durum grafikte gösterilmiştir. İMKB’de balonun artış hızı yaşanan kırılma ile birlikte yavaşlamıştır. Geçen hafta İMKB 46.000 seviyesinden 3 kere tepki göstermesi, trendin çalıştığını göstermiştir. Ayılar boy göstermiştir ama kervan yoldan ayrılmamıştır. 46.400-46.000 desteklerinin kırılması durumunda İMKB’nin geleceği ilk nokta 42.500’dür. 48.800 direncinin kırılması durumunda ise ayılar yeniden kış uykusuna dönecektir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler