FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa, dolar, faiz ve altında neler bekleniyor?

Mynet Finans / Selçuk ALTUN

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dış piyasalarda bozulan havanın etkisiyle 23 bin seviyelerine kadar indi.

ABD'de ve Doğu Avrupa'da ekonomik verilerin beklentilerden kötü gelmesi ve kömümser havanın artması ile İMKB inişe geçti. Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi satışları bir miktar sınırlasa da, yurtdışındaki olumsuz hava, IMF anlaşmasının beklemede olması ve yurtiçi döviz piyasasındaki yükselişin de etkisiyle istenen etkiyi yaratamadı. Bu hafta yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri izlemeye devam edecek olan İMKB'de dünya borsaları ile beraber toparlanma hareketi yaşanabileceği, TCMB'nin faiz indirim kararının gecikmeli etkisinin bu hafta görülebileceği düşünülüyor.

İç piyasadaki satış baskısında yurtdışındaki olumsuz havanın etkili olduğuna işaret eden ekonomistler, global alanda borsalar üzerinde bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların ve durgunluk korkularının baskısının devam ettiğini söylüyor.

İMKB'ye teknik olarak bakıldığında 23 bin 500 ve 23 bin 100 seviyeleri kısa vadeli önemli destekler olarak öne çıkıyor. Satışların 23 bin 500 ile 23 bin 100 aralığında bir miktar durulması ve tepki alımlarının gelmesi beklenebilir.

Uzmanlar, kısa vadeli göstergelerin 'aşırı satım'da olması nedeniyle, endekste iki haftalık dönemde yüzde 10'un üzerinde yaşanan değer kaybının bu ihtimali desteklediğini söylüyor. Dolayısıyla yeni hafta bu açıdan daha dengeli olacağı düşünülüyor. Hem içeride hem de dışarıda endekslerde bir miktar toparlanma yaşanabileceği kaydediliyor.

Bunun yanı sıra, dışarıdaki olumsuz havadan dolayı TCMB'den gelen sürpriz faiz indiriminin geçen hafta İMKB'nin üzerinde etkisinin görülmediğine işaret eden analistler, bu hafta faiz indiriminin de yansımalarının pozitif yönde olacağını düşünüyor.

FAİZLERDE BEKLENEN TEPKİ BU HAFTA GELEBİLİR

Tahvil ve Bono Piyasası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentilerin oldukça üzerinde gelen faiz indirim kararına yurtdışı piyasalardaki olumsuz havanın etkisiyle sınırlı tepki verdi.

Dışarıda hem kar satışlarının, hem Avrupa piyasalarındaki tedirginliğin ve hem de ABD'de Bank of Amerika ile Citibank kurumlarının devletleştirilebileceğine ilişkin endişelerin doğmasının yarattığı olumsuz bir hava görüldüğüne dikkat çeken analistler, yurtdışı gelişmelere rağmen bono piyasasında gösterge kağıdın haftayı düşüşle tamamladığını ifade ederek, şu şekilde konuştu:

"Yurtdışı yatay seyir izleseydi, faizde en azından yüzde 14.50 bileşikler civarında taban oluştururduk. Hem bölgedeki diğer piyasaların hem de ABD piyasalarının çok tedirgin bir seyir izlemesinden dolayı biraz yabancı satışı da geliyor. Piyasanın hareket aralığı yüzde 14.50 ile yüzde 15.50 bileşik bandı gibi görünüyor. Gösterge kağıt şu anda bu hareket aralığının tam ortasında bulunuyor."

DOLARDA HEDEF 1.75

Yurtiçi döviz piyasasının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) 150 baz puanlık sürpriz faiz indiriminin ardından yurtdışı piyasalardaki olumsuz görünüm, gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış ve avro/dolar paritesindeki hareketlerin etkisiyle yükselişe geçti.

Analistler, dolar/TL kurunun önceki tepe noktası konumunda bulunan 1.75 seviyesinin hedefleyebileceğini düşünüyor. Avro/dolar paritesindeki düşüş hareketinin de sürmesi bekleniyor.

Merkez Bankası sürpriz faiz indiriminden sonra döviz kurunda belirli bir hareketlenme görüldü ve dolar 1.70 TL seviyesinin üzerine çıktı. Dolar, şu sıralar 1.70 - 1.71 civarında hareketini sürdürüyor.

Mevcut tabloda TCMB'nin de ciddi faiz indirimiyle birlikte yurtiçi döviz piyasasındaki çıkışın devam edecek gibi göründüğüne dikkat çeken analistler, dolar kurunda hedef olarak önceki tepe konumundaki 1.75 TL seviyesini gösteriyor. Avro/dolar paritesindeki düşüşün devam edeceği yönündeki beklenti sürüyor. Avro Bölgesi'ndeki dataların kötü gelmesiyle kısa vadede 1.24 - 1.23 seviyesine kadar süreceği düşünülüyor. Daha uzun vadede 1.15 bölgesine kadar ineceğini öngörenler de var. Kısacası avro/dolar paritesi düşüş trendi içinde olacak gibi görünüyor.

Dolar yurtdışında da değer kazanmaya devam ediyor. En son piyasaları derinden etkileyen haberlerden biri Japonya'nın açıkladığı büyüme rakamlarıydı. Japonya ekonomisinin yüzde 3.3 küçülmesinin hemen ardından Doğu Avrupa bankalarının zor durumda olduğu ve bunun da Avrupa ülkelerini kötü etkileyeceği görüşü ile krizde yeni bir dalga oluştu.

Analistler, bu dalgaların aslında beklenen gelişmeler olduğunu düşünüyor. Dünya çapında kriziz kısa sürmeyeceğini dile getiren ekonomistler, kişisel ve kurumsal sermaye kayıpları telafi edilene kadar krizin devam edeceğini vurguluyor.

ALTIN 1000 DOLARI GEÇECEK Mİ?

Analistlerin en çok dikkat çektiği bir diğer yatırım aracı da altın. Altın fiyatlarının ciddi yükselişe geçti ve şu anda "1000 dolara" yaklaştı. Ekonomistler altın fiyatlarının bu denli yükselmesinin insanların tedirgin olduğuna dair en güzel gösterge olduğunu ifade ediyor.

Metal fiyatları da krizin sürdüğüne işaret ediyor. Petrol ve alüminyum düşük seviyelerde. ABD Dow Jones Endeksi düşmeye devam ediyor.

ABD dataları kötü gelmeye devam ediyor. Avrupa Bölgesi'nde ciddi kötüleşme var. Gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkış ve ABD Doları'na dönüş devam ediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler