FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada alınacak 12 hisse!

İMKB’de yıl sonu endeks hedefini 66.500 olarak öngören uzmanlar, arada teknik düzeltmeler olsa da yönün yukarı olduğunu düşünüyor.

2010 yılı için prim potansiyeli yüksek 12 hisse belirleyen analistler, bu hisselerde orta vadeli olarak alım öneriyor. Aralarında Doğuş Otomotiv, TAV, Aygaz, Sinpaş ve Vestel’in de bulunduğu bu şirketlerin yöneticileri de 2010 projeksiyonlarını anlattı.

Para dergisindem İdil Taraklı'nın haberine göre; Yunanistan ve Portekiz’in notları birer ikişer düşürülürken yurt içinde ise İMKB Ulusal-100 Endeksi 60.000’i test etti.

Halbuki geçen hafta mali derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s, komşumuz Yunanistan’ın uzun vadeli hazine bonolarının düzeyini, spekülatif ya da “değersiz” mali senet statüsüne indirdi. Standart and Poor’s, bu kararın Atina’nın karşı karşıya olduğu “siyasi, ekonomik ve bütçe sorunları” ve zayıflayan ekonomik büyüme olasılığı nedeniyle alındığını bildirdi. Aynı kuruluş, Portekiz’in artı A olan kredi notunu da 2 puan düşürerek eksi A’ya indirdi ve ekonomik görünümünü olumsuz olarak tanımladı.

Yunanistan ve Portekiz’in notları düşerken, içeride ise Merkez Bankası (MB) repo piyasasına önce 1.5 milyar ardında 1 milyar TL sununca faizler 9.14’e kadar gerileme gösterdi. MB, bunun ardından enflasyon tahminini piyasa beklentisi doğrultusunda 6.9’dan 8.4’e yükseltti.*****

YENİ HEDEF 66.500
Uzmanlar, Avrupa ülkelerinde ekonomik fırtınalar eserken Türkiye’nin ise 2010 yılının ilk çeyreğindeki büyümesinin çift haneli rakamlara ulaşmasını, sanayi üretimi ve kapasite kullanımının artmasını, bankaların kredi verme oranının yükselme trendinin ise devam etmesini bekliyor. İşte bütün bu olumlu dataların da şirket karlarına olumlu yansıyacağı düşünülüyor.

Bu nedenle de endeksin teknik düzeltmelerle yukarı yönüne devam etmesi bekleniyor. Piyasalarda yurtdışında beklentilerin ötesinde bir bozulma olmadığı sürece İMKB’de eylüle kadar teknik kar satışları ile yönünün yukarı olacağı ifade ediliyor. Uzmanlar, endekste yeni hedefin 66 bin 500 seviyeleri olduğu konusunda hemfikir.

Yönün yukarı olduğunu ifade eden uzmanlar, yurtdışı gelişmelere odaklı olarak stop loss seviyesini ise 55 bin olarak belirtirken, yatırımcılara 2010 beklentisi yüksek prim potansiyeli yüzde 15-17 arasında olan hisselerde uzun vadeli olarak ‘al’ önerisinde bulunuyor.

Analistlerin belirlediği 2010 yılının favori 12 hisse senedinde Pramit Menkul Değerler ve Turkish Yatırım bu hisselerin hedef fiyatlarını ve prim potansiyellerini çıkarttı. Ayrıca bu 12 şirketin üst düzey yöneticilerinden, 2010 yılı beklentilerini, önümüzdeki döneme yönelik planlarını, yatırımlarını ve projeksiyonlarını da aldık.*****

PAZAR PAYIMIZI YÜZDE 10’A ÇIKARTACAĞIZ
Aclan ACAR/ Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı
Doğuş Otomotiv: Volkswagen başta olmak üzere 15 uluslararası markayı temsil eden Doğuş Otomotiv, 2009’da 50 bin 789 adet araç satışı gerçekleştirdi. Şirketin pazar payı ise yüzde 8.9 oldu. 2008 sonunda 110 milyon TL olan zararı tasarruf tedbirleriyle 2009’da 30.5 milyon TL kara çevirdik. Bu yıl otomotiv pazarında payımızı yüzde 10’a çıkarmayı ve 40 milyon lira yatırım yapmayı planlıyoruz. Doğuş Otomotiv olarak 2010 yılı içerisinde 7.5 milyon TL’si demirbaş, 1.5 milyon TL’si bina yenileme, 31 milyon TL’si perakende yatırımı olmak üzere 40 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. 2010 yılında ciro hedefimiz ise 2-2.5 milyar lira.

Bu yıl Türkiye pazarına16 model ve seçenek sunmayı planlıyoruz. Bunlar arasında Volkswagen’in yeni modelleri Golf R, Touareg, Touran ve Amarok, Audi’nin yeni modelleri A8, RS 5, A1, R8 Spyder ve makyajlı TT PI modelleri, Porsche’nin Panamera V6, 911 Turbo S, 911 GT3 RS, 911 Sport Classic ve Cayenne modelleri ile Bentley’nin Mulsanne modeli ve Lamborghini’nin LP 570-4 Superleggera modelleri bulunuyor.

2010 SONUNA KADAR 20-25 ŞUBE DAHA AÇACAĞIZ
Cemil ÖZDEMİR/Bank Asya Genel Müdürü
Banka olarak öncelikli hedeflerimiz, 3 yıl içinde Türkiye’nin her yerine hizmet verebilir konuma ulaşmak ve faaliyetlerimiz içinde sermaye piyasalarının payını artırmak. 2010 sonuna kadar 20-25 yeni şube daha açmayı ve 2.7 milyon olan müşteri sayımızı 3 milyonun üzerine çıkarmayı öngörüyoruz. Özellikle Edirne ve Muğla başta olmak üzere Karadeniz sahilindeki bazı illerde şubeleşmeyi planlıyoruz. Halen 1.5 milyon olan kredi kartı müşterimizi de yüzde 20 artırmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu yıl kredi vermede ise ağırlıklı olarak enerji, inşaat ve gıda sektörlerine yönelmeyi düşünüyoruz. Ağırlığımızı daha çok 1-10 milyon TL kredi kullanan firmalara vereceğiz. Ayrıca bireyselde büyümemizi de biraz daha hızlandıracağız.

Öte yandan Tamvveel Africa Holding ile Afrika’da bankacılık faaliyetlerini sürdürdüğümüz için bu kanalla Afrika’da 4 bankaya ortağız. IDB ile Afrika başta olmak üzere diğer ülkelerde de birlikte hareket etmemiz söz konusu olabilir.*****

200 MİLYON TL KAR AÇIKLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Avni ÇELİK/Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı
Geçen yıl Sinpaş GYO olarak bin 450 lüks konut sattık. 2010 yılında ise 6 bin 400 evin üretimi devam edecek. Bugüne kadar büyük projelerimizde henüz konutlar teslim edilmediğinden fatura kesilmedi ve kar açıklayamadık. Bu yıl 720 milyon liralık teslimata kesilecek faturaya mukabil 200 milyon lira kar elde etmeyi planlıyoruz. 2011’de ise karımızı 300 milyon liraya çıkarmayı öngörüyoruz. Elde edeceğimiz karın yüzde 20’sini temettü olarak dağıtacağız. Yüzde 80’ini de büyümeye ayıracağız.

Sinpaş Grubu olarak 2010’da 1 milyar dolar civarında ciro elde edebileceğimizi düşünüyorum. Geçen yıldan devam eden dört projemize ilave olarak bu yılbaşında İstanbul Sarayları projemizde satışlara başladık. Yılın ikinci yarısında ise Ankara Alacaatlı’da bulunan bir arsamızı daha projelendirip satışlarına başlamak istiyoruz. 2010’da bu altı projede bin 500’den fazla evi satarak 600 milyon TL’nin üzerinde bir satış tutarına ulaşmayı hedefliyoruz. Devam eden projelerimizden bu yıl 2 bin civarında konutu bitirip teslim edeceğiz. Bununla birlikte mali tablolarımızda 700 milyon TL’nin üzerinde bir hasılat görebileceğiz.

Sinpaş Grubu’nun bünyesinde şu anda halka açık olan ve konut projeleri geliştiren Sinpaş GYO’nun dışında, kira geliri getiren ticari gayrimenkul portföyüne sahip olan Servet GYO isimli bir gayrimenkul yatırım ortaklığımız daha var. En geç 2011’de Servet GYO’yu da halka arz etmeyi planlıyoruz.*****

YOLCU SAYIMIZI YÜZDE 10 ARTIRACAĞIZ
Sani ŞENER/TAV Havalimanları Holding CEO
TAV olarak bu yıl da hizmet sektöründe ve hedef bölgemizde, finansal ve operasyonel kabiliyetimize paralel olarak büyümeye devam edeceğiz. 2010’da yolcu sayımızı yüzde 10, konsolide gelirlerimizi ise yüzde 10-12 büyütmeyi hedefliyoruz. Orta vadede de bünyemizdeki 2-3 şirketin halka arzını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Portföyümüzdeki 10 havalimanında yolcu sayısında ocak-mart döneminde yüzde 19 artış sağladık. 2009’da 42 milyon olan yolcu sayımızı ise 10 yılda 100 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.

Havaş, Letonya’nın Riga kentindeki North Hub Services’in (NHS) yüzde 50 hissesini satın aldı. Başarılı olursak NHS ile sadece Riga’da değil, Kuzey Avrupa’da da yer hizmetleri konusunda çalışmayı düşünüyoruz.

Ayrıca Havaş’ın başka ülkelerde de faaliyet göstermesi ve havaalanı işinin her tarafında olmak da planlarımız arasında yer alıyor.
Öte yandan yeni havalimanları operasyonlarına, yer hizmetleri, IT gibi alanlarda kendi hizmet şirketlerimizle gireceğiz. Makedonya’da bu yıl 1 Mart’ta başlayan faaliyetlerimize karşın burada 2011 yılında çift haneli büyüme bekliyoruz.*****

2010’DA 10 YENİ MAĞAZA AÇACAĞIZ
Paul RİTCHİE/TESCO KİPA CEO
Tesco Kipa olarak 2010 yılında yaklaşık 10 mağaza daha açmayı öngörüyoruz. Bu kapsamda önceliğimizi Çerkezköy, Turgutlu ve Adapazarı’na vereceğiz. 38’i hipermarket, 69’u ekspres olmak üzere toplam 107 mağaza, 230 bin metrekare net satış alanıyla Türkiye’de 7 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yıl açacağımız yeni mağazalar hedefimize paralel olarak yaklaşık 200 bin metrekare arazi satın aldık. Bu yıl da 2 bin yeni personel istihdam etmeyi planlıyoruz.

Öte yandan karbon emisyonunu yarı yarıya azaltan hibrit araçlar kullanmaya başladık. 2020’ye kadar tüm Kipa mağazalarının ve Torbalı’daki dağıtım merkezinin atmosfere yaydığı toplam karbon miktarının yüzde 50 azaltılmasını hedefliyoruz. Bu arada Kipa, Tesco’nun Avrupa’daki tüm mağazaları arasında en fazla enerji tasarrufu elde eden şirketi. Ayrıca İngiliz “Tesco” şirketi, 2010 yılında Türk ürünlerinde 120 milyon sterlin (300 milyon TL) ihracat hedefliyor. Tesco, ihraç ettiği Türk ürünlerinin sayısını da artırmayı amaçlıyor. Türkiye’de 10’dan fazla şubesi bulunan Tesco’nun ihraç ettiği başlıca Türk ürünleri arasında televizyon ve zücaciye eşyaları bulunuyor.*****

FON BÜYÜKLÜĞÜNDE 2.7 MİLYAR TL’Yİ HEDEFLİYORUZ
Mete UĞURLU/Anadolu Hayat Genel Müdürü
2009 sonunda 1 milyar 954 milyon TL tutarında olan fon büyüklüğümüz 16 Nisan 2010 tarihi itibariyle 2 milyar 145 milyon TL’ye, 2009 yılı sonunda 438 bin 143 adet olan katılımcı sayısımız ise 457 bin 469 kişiye ulaştı.

Büyük bir potansiyeli barındıran bireysel emeklilik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bu kapsamda şirket sayısı 13’e yükselmesine rağmen, fon büyüklüğünde yüzde 21.7, katılımcı sayısında ise yüzde 22 pazar payına ulaştık.

Farklı risk kategorisinde yer alan 17 adet bireysel emeklilik fonuna, 2010 içinde 2 yeni fon daha ilave ederek 19’a çıkarmayı hedefliyoruz.
2009 sonu itibariyle yüzde 27.4 oranında pazar payına sahibiz. 2010’da sektör liderliğimizi her alanda sürdürmeyi planlıyoruz. Diğer bir hedefimiz de teknik karlılığımızı arttırmak. 2010’da 500 bin katılımcı sayısını aşmayı ve toplam fon büyüklüğünde ise 2.7 milyar TL’ye ulaşmayı, Hayat Sigortaları prim üretiminde ise 500 milyon TL’yi aşamayı hedefliyoruz.

Piyasalardaki iyileşmeye paralel olarak şirketimizin hayat branşındaki karlılığının da artmasını bekliyoruz. Özellikle kredi satışlarına bağlı yıllık vefat sigortası ürünlerinin satışında 2009 yılı son çeyreğinden itibaren yaşanan artışın 2010’da da devam edeceğini düşünüyoruz.*****

İÇERİDE VE DIŞARIDA YÜZDE 15 BÜYÜME PLANLIYORUZ
Ömer YÜNGÜL/Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı
Türkiye ve Rusya gibi iki önemli pazarda üretim gerçekleştiriyoruz. Avrupa, Rusya, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bir coğrafya için esnek üretim modeliyle üretim yapıyoruz. Vestel Şirketler Gurubu olarak 2009’da 3.1 milyar dolarlık konsolide ciro elde ettik.

Beyaz eşya satışları Vestel’in 2009 yılı toplam gelirlerinin yüzde 35’ini oluşturdu. Vestel Şirketler Grubu olarak 2010 konsolide ciro hedefimiz ise 3.5 milyar dolar. 2010’da Vestel Beyaz Eşya’da içeride ve dışarıda yüzde 15 büyüme sağlamayı öngörüyoruz. 2009 yılı satışların ana ürünler bazında dağılımı yüzde 35 buzdolabı, yüzde 31 çamaşır makinesi, yüzde 13 pişirici cihazlar, yüzde 6 bulaşık makinesi ve yüzde 4 klima satışları olarak gerçekleşti. 2010 yılında da üretimde yüzdesel olarak aynı seviyeleri koruruz, buzdolabında ise bu oranlar bir miktar aratabilir. Vestel Beyaz Eşya’nın 2009’da elde ettiği 838 milyon dolarlık konsolide cironun 603 milyon dolarını ihracat gelirleri oluşturdu.

Vestel Şirketler Grubu olarak, ihracatımızın büyük kısmı Avrupa ülkelerine gerçekleştiriliyor. Öte yandan Türkiye’nin ihracatının olmadığı ifade edilen Mariana Adaları, Kiribati, Güney Vietnam ve Samoa’ya da 2010 yılında ihracat gerçekleştirmeyi planlarımıza aldık. Böylelikle Türkiye’nin ihracatta tüm dünyayı kapsamasını sağlayacağız. 2010’da büyük kısmını yeni model kalıp yatırımlarının oluşturacağı yaklaşık 40 milyon Euro’luk yatırım planlıyoruz. 2010’da beyaz eşyada katma değeri yüksek, çevreci özellikleriyle öne çıkan yeni ürünlerle büyümeyi hedefliyoruz.*****

KARLILIĞIMIZ ARTAR
Kemal GENCER/ Bagfaş Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası
Bagfaş kendi elektrik enerjisini kendi karşılayabilecek konuma geldi. Bu yıl amonyum sülfat, sülfürik asit ve fosforik asit tesislerimize 5-10 milyon euro arasında yenileme yatırımı planlıyoruz. Yine 2010’da, yabancı şirketlerle günde 400 ton kapasiteli yeni bir ‘granül as’ gübresi projesi için çalışıyoruz. Bu tesis ağırlıklı olarak ihracata çalışacak. Yaklaşık 5 milyon euro tutarındaki bu yatırımın da ciroya çok önemli katkısı olacaktır. 2010’da kapasitenin 100’de 100’ünü kullanırız. Dünyada kimyasal emtia fiyatları artıyor. Bu da bizim mukaveleye bağladığımız siparişlere olumlu yansır. 2010’da ciro bazında da bir önceki yılın yüzde 10 üstüne çıkmayı hedefliyoruz.

Öte yandan bu yılın ilk üç aylık döneminde 13 milyon 244 bin TL net kar elde ettik. 2010 genelinde de karlılığımızın bu trent ile devam etmesini bekliyoruz En son 445 dolar /tondan 25 bin ton DAP gübresi için ihracat anlaşması imzaladık. Böylece toplam ilk üç ayda 106 bin 675 ton ihracat anlaşması gerçekleştirdik. Bu da 43 milyon 31 bin dolara karşılık geliyor. İlk üç ayda cironun yaklaşık yüzde 42’sini ihracata sattık. Ancak 2010 genelinde bu rakamın yüzde 30’larda seyredeceğini tahmin ediyorum. 2010’da geçen yılki ciromuza da artı eksi yüzde 5-10 ile yaklaşırız. Karlılığımızın artacağını söyleyebilirim.*****

ENERJİDE DAHA ETKİN OLMAYI HEDEFLİYORUZ
Yağız EYÜBOĞLU/Aygaz Genel Müdürü
Aygaz: LPG sektöründe Avrupa’nın en büyük ilk beş şirketinden biri olan Aygaz’ın 2009 yılında toplam cirosu 3.8 milyar TL’ye ulaşırken, net dönem karı ise 315 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Bunun 100 milyon TL’si hissedarlara temettü olarak dağıtıldı.

2009’da yüzde 11.5 ile sektörün üstünde büyüyen (sektörün büyüme oranı yüzde 9 idi) şirketimz, 2010 yılında yüzde 12 büyüme hedefliyor. 50 yeni bayi ile bayi sayısını 700’ün üstüne çıkarmayı planlayan Aygaz, 2 bin 142 tüp gaz bayisi ve bin 121 otogaz istasyonu ile faaliyet gösteriyor. 5 binden fazla servis aracına ve 215 tankere sahip olan şirket, Türkiye geneline 15 binden fazla personelle hizmet götürüyor. Hemen her yıl yıllık 30-35 milyon dolarlık yatırım yapan Aygaz, 2010 yılında da bu seviyelerde yatırım yapmayı öngörüyor. Ürünleri petrol ve dolar fiyatlarındaki dalgalanmaya bağlı olduğu için Aygaz’ın 2010 yılı ciro hedefi konusunda bir hedef vermek güç.

Geçen yıl LPG sektöründeki liderliğini sürdürmesinin yanı sıra Entek Elektrik Üretim ve Aygaz Doğalgaz iştiraklerindeki payını da arttıran şirket, LPG sektöründe, ürünlerinin rekabet gücünü artırıp fark yaratmayı öngörüyor. Tüplügaz ve otogaz sektöründe ise yalnızca liderliğini sürdürmeyi değil, pazar payını büyüterek liderliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Ayrıca enerji sektöründe oluşabilecek fırsatları değerlendirerek sektörde daha etkin bir oyuncu olmak istiyor.*****

2010’DA KARA GEÇMEYİ PLANLIYORUZ
Philipp HAAS/ Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO
2009’un sonunda 8.1 milyon lira zarar açıklamamıza karşın bu yılı artı bir rakamla kapatmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki üç yıl içinde yeni bir onkoloji (kanserbilim) ilaç üretim tesisi kurmak da planlarımız arasında yer alıyor. Çerkezköy’de planlanan bu projeye 60 milyon liralık bir yatırım yapacağız. 2009 yılında finansal giderlerde yüzde 35 maliyet daralması gerçekleşmişti.

Çıkarılmış sermayemizi ise 36 milyon lira (yüzde 25) bedelli artırarak 144 milyon liradan 180 milyon liraya yükselttik. İşte güçlenen bu sermaye yapımızla yeni makine yatırımları yaparak yeni ürün geliştirilmesi konularına odaklanacağız. 80 yeni istihdam yaratılmasını sağlayan yeni Ar-Ge merkezi ‘DevArge’ çalışmalarına başladık. Toplam 200 kişilik bilim adamından oluşan araştırma ve geliştirme ekibine ulaşmayı hedefliyoruz. Sadece onkolojiye odaklanan bir firma olmayacağız. Antibiyotik alanında da kardiyovasküler alanlarda da geliştirmekte olduğumuz ürünler var.

Geçen yıl sattığımız kardiyovasküler ürünlerin cirosu 60 milyon dolara (85 milyon liraya) ulaştı. Solunum, antienflamatuar ve dermatoloji alanında da yeni ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu ürünlerimizi de üç dört ay içinde piyasaya süreceğiz.*****

KUZEY AFRİKA VE ABD’YE GİRECEĞİZ
Mustafa LAÇİN/Silverline Endüstri ve Ticaret AŞ CEO
Biz ankastre ürünler üretiyoruz. Türkiye’de ankastre ürün gamındaki pazar payımız yüzde 10 civarında. Öte yandan Avrupa’da ankastre kullanımı yüzde 50’lere yaklaşırken, Türkiye’de bu oran yüzde 8’lerde seyrediyor. Ancak ülkemizde de estetiğe olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle 2020 yılında ankastre ürün kullanım oranının yüzde 50’yi aşacağını öngörüyoruz.

Silverline olarak 46 ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok ankastre ürün talebi Rusya, Almanya ve Yunanistan’dan geliyor. Kriz yılı olmasına rağmen 2009 yılında 750 bin parça üretim yaptık. 20 yeni ülkeye daha ihracata başladık. 2010 yılında 70 milyon dolar da ciro hedefliyoruz. Ciromuzun yüzde 55’inin ihracat yüzde 45’inin iç piyasa olmasını bekliyoruz. Ayrıca bu yıl Kuzey Afrika ve ABD pazarına girmeyi hedefliyoruz. 2010 yılında daha çok marka ve pazarlama konusunda yatırımlarımız olacak.*****

KAPASİTEMİZİN TAMAMINI KULLANACAĞIZ
Mehmet HACIKAMİLOĞLU/Çimsa Genel Müdürü
2010 yılı başında İtalya’nın Trieste limanında 400 bin ton beyaz ve gri çimento terminali bulunan Medcon şirketinin yüzde 60 hissesini satın alarak Kuzey İtalya, Adriyatik ve Orta Avrupa’da rekabet gücümüzü önemli ölçüde arttırdık. 2010 yılında da yüzde 5-10 arasında büyüyeceğiz. Çimsa, 2009 itibarı ile yıllık 5 milyon ton klinker ve 3 milyon metreküp hazır beton üretim kapasitesine ulaştı. Geçen yıl 2 milyon tonu ihracat olmak üzere 5.5 milyon ton çimento ve klinker, 2.6 milyon metre küp hazır beton satışı gerçekleştirdik. Toplam 6 milyon ton çimento, 3 milyon metre küpte hazır beton kapasitemiz var. Bunun tamamını 2010’da kullanacağız.

Çimsa olarak bugün “beyaz çimento” alanında dünyanın en önemli üç markasından biriyiz. İspanya-Sevilla, Almanya- Emden, Romanya-Köstence, İtalya-Trieste, Rusya-Novorossisk ve KKTC- Gazimağusa’daki şirket ve terminalleriyle 46 ülkede ürünlerimizi kendi markamızla pazarlıyoruz.
2009 yılında küresel kriz nedeniyle geleneksel pazarlarında oluşan talep daralmasını, alternatif pazarlara yapılan ihracatla telafi ettik. 2010 yılında güçlü iç talebin ihracatın payını azaltacağını öngörüyoruz. Geçen yıl 150 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl söz konusu rakam artmaz ama mevcut seviyelerini korur. Öte yandan bu yıl kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirmeyi düşündüğümüz 50 milyon doların üzerinde bir yatırım bütçemiz var. Kayseri’de alternatif yakıt oranını arttırmak amacıyla bir yatırım öngörüyoruz. Mersin’de atık gazdan elektrik üretmeyi planlıyoruz. Eskişehir’de ise çevre yatırımlarımız olacak. Geçen yıl 610 milyon TL ciro elde ettik. Bunun 2010’da yaklaşık yüzde 5-10 civarında artmasını bekliyoruz.*****

2010 yılı için portföylerde olması gereken hisseler

Belgin MAVİŞ/Piramit Menkul Kıymetler Araştırma Müdürü
TAV:2009’da işlettiği havalimanlarını kullanan yolcu sayısında sadece yüzde 3 oranında artış yaşanmasına karşın, bu dönemde şirketin satış gelirlerinde yüzde 25.3 oranında büyüme yaşandı. Faaliyet giderlerindeki azalış FAVÖK marjını olumlu etkilerken, şirketin Ankara ve İzmir havalimanlarına yaptığı yatırımlara ilişkin teşviklerden kaynaklanan vergi gelirinin yanı sıra, net finansal giderlerindeki azalış net kara olumlu yansımıştır.
İki kez denediği 6.45 direncini geçen hissede öncelikli hedef 7.20 TL. Direnç bandı ise 7.70 TL.

Doğuş Otomotiv: 2010 yılı için koymuş olduğu hedeflere ulaşmada kararlı olan şirketin hedeflerine olan yakınlığıyla orta vadeli portföylerde olmasını arzu ediyoruz. Hissenin ilk destekleri sırasıyla 6.20 ve 5.95 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 6.70 ve 7.20 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 7.70 TL.

Aygaz: Şirket, LPG’de Türkiye’deki en büyük satış ağına sahip. 3 bin 300 satış noktası ile lider konumda. Koç Enerji Grubu bünyesindeki akaryakıt ve rafineri dışında kalan enerji şirketlerini de şemsiyesi altında topluyor. 170 bin metre küplük depolama hacmi ile Türkiye’nin en büyük depolama kapasitesine sahip. Hissenin ilk destekleri sırasıyla 6.30 ve 5.95 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 6.50 ve 6.70 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 7.10 TL.

Deva Holding: 2009 yılına dair kar dağıtmamasına rağmen hissenin 2010 yılı ikinci yarısından itibaren hareketleneceğini ve konulan hedeflere ulaşacağını düşünüyorum. Orta vadeli portföylerde bulunmalı.
Hissenin ilk destekleri 3.20 ve 3.08 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 3.50 ve 3.72 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 4.82 TL.

Vestel Beyaz Eşya: Yılın ikinci yarısında yeni kampanyalar ve dünya kupası heyecanı hisseyi hareketlendirebilir. Vestel Beyaz Eşya Yönetim Kurulu, dağıtılabilir karın yüzde 91’ine denk gelen (yasal yedekler dahil) meblayı şirket ortaklarına temettü olarak dağıtmak için genel kurula teklif verdi. Temettü dağıtım tarihinin, genel kurul tarafından yakın zamanda açıklanması bekleniyor. Hissenin ilk destekleri sırasıyla 4.68 ve 4.40 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 4.80 ve 5.10 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 5.35 TL.

Bagfaş: Hissenin ilk destekleri sırasıyla 124.00 ve 117.00 TL seviyesinde, dirençleri ise 130.00 ve 142.00 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 160.00 TL.*****

Sinpaş GYO: Sinpas GYO sektörde güçlü bir marka değerine sahip ve projelerine artan bir talep var. Şirket 2010 içinde 4 yeni proje için de ön satışlara başlamayı planlıyor. Bunlarda önümüzdeki yıllarda şirkete nakit akışında kolaylık sağlayabilir. Yüksek karlılık şirketin düzenli olarak her yıl nakit kar payı dağıtmasını sağlıyor. 2010’dan itibaren her yıl karının en az yüzde 20’sini temettü olarak dağıtması mümkün.
Hissenin ilk destekleri sırasıyla 2.34 ve 2.23 TL seviyesinde, dirençleri ise 2.52 ve 2.70 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 2.94 TL.

Kipa: 2009’da yaşanan küresel ekonomik kriz, tüm di¬ğer sektörler gibi perakende sektörünü de etkilemiş olmasına ra¬men Tesco Kipa, düzenledi¬ği kampanyalar ve yeni açtığı mağ¬azalar ile tüketicilerinin bütçelerine destek olmaya devam etti. Orta ve uzun vadeli portföylerde mutlaka bulunmasını önerdiğim bir hisse.
Hissenin ilk destekleri sırasıyla 9.20 ve 8.60 TL seviyesinde, dirençleri ise 9.90 ve 10.70 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 12.90 TL.

Anadolu Hayat: 16 Nisan 2010 tarihli bireysel emeklilik sistemi verilerine göre, Anadolu Hayat Emeklilik katılımcı sayısında birinci olmasının ardından fon büyüklüğünde de lider oldu. Emeklilik fon büyüklüğünde üst sıralara yerleşmesi tesadüf değil. Şirketin 2010-2012 yıllarında artarak devam edecek performansı onu portföylerde bulunmasını arzu ettiğimiz hisselerden biri yapmaya devam edecektir.
Hissenin ilk destekleri sırasıyla 4.52 ve 4.30 TL seviyesinde iken dirençleri ise 4.72 ve 4.98 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 5.20 TL.

Silverline: Keşfedilmeyi bekleyen bir hisse. Ankastre ürünler üreten Silverline, Flat 3311 modeliyle Avrupa’nın “'en”' prestijli teknoloji ve tasarım yarışmalarından “Plus X”'te 4 farklı dalda ödül aldı. Kriz yılı olmasına rağmen 2009 yılında 750 bin parça üretim yaparak, 20 yeni ülkeye daha ihracata başladı. 6 milyon lira civarında da yatırım gerçekleştirdi. Türkiye’de ankastre ürün gamındaki pazar payı yüzde 10 civarında ve şirket bu pazardaki payını artırmayı ana hedefi olarak belirlemiş.
Hissenin ilk destekleri sırasıyla 1.04 ve 0.94 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 1.20 ve 1.38 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 1.75 TL.

Çimsa: Çimento sektörünün 2011 genel seçimleri öncesinde iyi performans göstermesi bekleniyor. Sektör yetkilileri altyapı yatırımlarının ve yılın özelikle ikinci yarısında ve 2011’in ilk çeyreğinde konut yatırımlarının artmasını bekliyor. Ancak çimento sektöründe beklenen talep artışının getirdiği değer artışı fiyatlara büyük ölçüde yansıdı. Bu konuda favori çimento hisselerimizden biri de Çimsa.
Hissenin ilk destekleri 8.50 ve 7.95 TL seviyesinde bulunuyor. Dirençleri ise 8.90 ve 9.25 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 9.85 TL.

Bank Asya: JP Morgan, Bank Asya hedef fiyatını 5.0 TL’den 5.2 TL’ye yükseltti. Bu da hissenin orta ve uzun vadeli portföylerde bulunmasının önünü açmış oldu. “Al” ve “bekle” önerimi koruyorum.
Hissenin ilk destekleri sırasıyla 3.50 ve 3.10 TL’de iken dirençleri ise 4.02 ve 4.20 TL’de. Hisse için hedef fiyatımız 5.20 TL.*****

Yüzde 15 ile 17 arasında prim potansiyeli taşıyorlar
BAKİ ATILAL/Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
TAV Holding: TAV için 7.95 hedef fiyatımızla "alım" yönündeki tavsiyemizi korumaktayız.

Kipa: Uluslararası benzer şirket çarpanlarına göre iskontolu işlem görmesi ile hedef piyasa değerimiz 11.26. Mevcut 9.50 TL’ye göre yüzde15 iskontolu işlem görüyor. “Alım” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.

Doğuş Otomotiv: Şirket, 2010 yılında VW marka hafif ticari araçların rakipleriyle arasındaki fiyat farkını azaltarak hafif ticari araç segmentindeki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor. Bunun için de VW AG’den destek alacak. Hedef piyasa değerimiz olan 7.90’a göre yüzde 17 iskonto içermesi “alım” yönündeki tavsiyemizi korumamıza neden oluyor.

Aygaz: Koç Grubu’nun enerjide büyüme planlarında Aygaz’ın önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Aygaz’ın 2009 yılı net karının yaklaşık yüzde 40’lık bölümünü temettü olarak dağıtmasını bekliyoruz. Hedef değerimiz olan 8.25’e göre yüzde 22 iskonto içeriyor. “Alım” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.

Çimsa: Çarpanlarına göre takip listemizin en ucuz şirketi olmasının yanı sıra uluslararası benzer şirket çarpanlarına göre şirket için hisse başı hedef fiyatımız 10.30 TL. “Al” yönündeki tavsiyemiz devam ediyor.

Sinpaş GYO: Halka açık gayrimenkul yatırım ortaklıkları arasında net aktif değerine göre İş GYO’nun ardından 2’nci sırada yer alıyor. Devam eden projelerin de şirketin karlılığına önemli katkıda bulunacağını bekliyoruz. Uluslararası benzer şirket çarpanlarına göre hesapladığımız 12 aylık hedef hisse başı fiyatı 3.50 TL olup, şirket için tavsiyemiz “Al” yönündedir.

Anadolu Hayat: Konut kredileri ağırlıklı kredi pazarındaki canlanma ile hayat sigortasının en karlı branşı olan hayat poliçe satışlarındaki artış, ekonomideki canlama ile emeklilik segmentinde meydana gelecek hareketlilik, hem büyüme hem de karlılığa destek olacaktır. Anadolu Hayat 5.45 TL hedef piyasa fiyatımıza göre yüzde 17 iskontolu işleme görüyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler